آژانس بین المللی انرژی اتمی که از سال 2003 در مورد فغالیت های اتمی ایران تحقیق می کند، در گزارش جدید خود برای نخستین بار به شرح جزء به جزء مواردی پرداخته است که احتمال می دهد نشانه فعالیت ایران درجهت ساخت کلاهک هسته ای و برنامه ریزی برای احداث یک پایگاه آزمایش هسته ای باشند.
محمد البرادعی، مدیرآژانس در گزارشی که روزجمعه 22 فوریه منتشر ساخت، ازجمله مواردی که برشمرده است فعالیت در جهت تولید مواد منفجره قوی و ساخت پایگاه برگشت موشک بوده است. آژانس می گوید که این موارد که “موجب نگرانی جدّی” شده است، نشان می دهند که برنامه هسته ای ایران احتمالاً دارای” ابعاد نظامی” است.
امّا گزارش البرادعی که ممکن است برروی مباحث جاری در شورای امنیت سازمان ملل برای تصویب قطعنامه جدید علیه ایران تأثیر بگذارد، از سوی دیگر تأکید می کند که جمهوری اسلامی در پاسخ به یک رشته پرسش های آژانس “توضیحات” تکمیلی داده است، به عنوان مثال درمورد آزمایشاتی که با پولونیوم 210 انجام شده یا پرسش های مربوط به راه اندازی سانتریفوژها و مجتمع مرتبط با معدن اورانیوم. آژانس می گوید که با این توضیحات توانسته است نظر “روشن تری” نسبت به فعالیت های ایران پیدا کند ضمن
آنکه متأسف است که اطلاعات داده شده” مخصوص این مورد تهیه شده و اطلاعاتی منسجم و کامل نیست”.
آژانس تخصصی سازمان ملل در مورد انژی هسته ای اعلام می دارد که احتمال وجود یک بخش نظامی، به دلیل عدم ارائه توضیحات مناسب از سوی ایران، همچنان موضوع محوری اختلافات باقی مانده است. در نتیجه آژانس “هنوزدرموقعیتی نیست که بتواند ماهیت کامل برنامه ایران را با قاطعیت روشن کند”.
بنابراین، گزارش آژانس در عین حال که در قسمت هائی ایران را متهم به جاه طلبی نظامی دربرنامه هسته ای خود می کند، دربخش های دیگر نسبت به افزایش همکاری جمهوری اسلامی بابازرسان بین المللی نظری مثبت ارائه می دهد.
با وجود نگرانی برخی از کشورهای غربی نسبت به تلاش البرادعی برای” بستن” پرونده ایران، گزارش آژانس به هیچ وجه در صدد تبرئه ایران نیست. البرادعی در تاریخ چهاردهم فوریه دیدارهای کمابیش پرتنشی در رابطه با این گزارش با مسئولان فرانسوی داشت.
یکی از منابع رسمی آژانس روز جمعه اظهار داشت که متأسفانه آمریکا، از آن جهت که “مایل نیست هردو نیمه لیوان را ببیند”، در مورد گزارش “نظر دلگرم کننده ای” ابرازنکرده است.
کاندولیزا رایس، وزیرامورخارجه آمریکا می گوید که گزارش “دلایل بسیار خوبی” برای اتخاذ تحریم های جدید علیه ایران در شورای امنیت به دست می دهد. و امّا فرانسه ضمن آنکه معتقد است “عدم اعتماد همچنان به قوّت خود باقی است”، ترجیح می دهد “برای حلّ مسئله باب گفت و گو و مذاکره بازبماند”.
شش کشور مسئول بررسی پرونده ایران در چهارچوب دیپلماتیک (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه، چین و آلمان) توافق کردند روز دوشنبه 15 فوریه برای تسریع در رأی گیری برای قطعنامه در واشنگتن جلسه ای تشکیل دهند امّا هنوز نتوانسته اند موافقت اعضای غیر دائم شورای امنیت را جلب کنند.
در گزارش البرادعی یکی از نکات محکوم کننده برای ایران اشاره به تحقیق های انجام شده در مورد یک مکانیسم انفجاری با برد ده کیلومتر و مرتبط به یک چاه به عمق 400 متر است که به شمای یک پایگاه آزمایش هسته ای شباهت دارد. دولت بوش در 15 فوریه به آژانس مجوز داد اسنادی درارتباط بابخش
نظامی سازی برنامه را در اختیار ایران قرار دهد. این اسناد در سال 2005 از کامپیوتری که از یک مهندس ایرانی ضبط شد، به دست آمده بود. امّا تهران که این اسناد را جعلی می داند، دریچه ای را که از سوی آمریکا باز شده بود، بست.
گزارش آژانس درزمینه پاسخ های انحرافی ایران به برخی از پرسش ها نیز اشارات جالبی دارد. به عنوان نمونه تهران در مورد فعالیت های تحقیقی خود در رابطه با امواج ناشی از ضربه در فلزات، پاسخ می دهد که این تحقیقات برای تولید “کیسه های هوای درون اتومبیل” بوده است.
منبع: لوموند، 24 فوریه