فیلم انیمیشن “پرسپولیس”، ساخته مرجان ساتراپی و ونسان پارونو که از سری کتاب های مصوری به همین نام ساخته شده، به عنوان یک فیلم انیمیشن در هشتادمین دوره جایزه اسکار انتخاب شده است.
این فیلم سیاه و سفید که به انتقاد از جمهوری اسلامی می پردازد، جایزه هیأت داوران آخرین جشنواره کن را از آن خود کرد.
این فیلم جدا از به تصویر کشیدن یک دختر کوچک و سرزنده که از طبقه مرفه جامعه تهران برخاسته و با آرمان های انقلاب اسلامی به رویارویی می پردازد [چهره اصلی این فیلم]، حکومتی را نشان می دهد که نسبت به آزادی های فردی، به ویژه آزادی زنان، بسیار سرکوبگرانه عمل می کند.
مرجان در عنفوان نوجوانی مجبور به ترک وطن می شود و در اتریش اقامت می گزیند. سپس به ایران بازمی گردد و پس از مشاهده وضعیت اسفناک سیاسی و اجتماعی کشور به فرانسه سفر می کند.
جنگ ایران و عراق و سرکوب های سپاه پاسداران، به عنوان ارتش ایدئولوژیک جمهوری اسلامی، زندگی را برای مرجان و نزدیکانش که برخی زندانی و برخی نیز اعدام شده بودند بسیار سخت کرده بود.
مرجان ساتراپی در جشنواره کن و در زمان دریافت جایزه هیأت داروان اعلام کرد: “حتی اگر این فیلم به عنوان یک فیلم جامع و دارای ابعاد جهانی شناخته شود، مایلم آن را به مردم ایران تقدیم کنم.“
این فیلم در زمان جشنواره برای دریافت جایزه نخل طلایی نامزد شده بود، ولی جنجال های به راه افتاده توسط حکومت تهران در رابطه با انتخاب آن مانع از رسیدن این فیلم به جایگاه واقعی اش شد.
مرجان ساتراپی به فرانس پرس اظهار می دارد: “این یک فیلم بشردوستانه است که با تمامی کلیشه های موجود در مورد ایران به تقابل می پردازد.”
او در ادامه می افزاید: “من عاشق واقعی آزادی ام و در واقع یک دموکرات بردبار نسبت به هرگونه انزجار، انتقاد و اعتراضی هستم. فکر می کنم که انسان تنها می تواند از طریق انتقاد و اعتراض خود را بسازد.“
پس از جشنواره کن، مهدی کلهر، یکی از مشاوران فرهنگی رییس جمهور احمدی نژاد، اظهار داشت که “جایزه اهدا شده به فیلم پرسپولیس یک حرکت ضد اسلامی است”.
منبع: فرانس پرس، 22 ژانویه
مترجم: علی جواهری