نجمه بزرگمهر
محمد خاتمی، رئیس جمهور اصلاح طلب سابق ایران، هر روز پذیرای ده ها مهمان است که برای ادای احترام به تهران می آیند.
مهمانان که از هر قشری هستند در سالن بزرگ روی فرش نشسته اند و یک تقاضای مشترک دارند: آنها می خواهند که آقای خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری ماه ژوئن خودش را کاندیدا کند و به دوران محمود احمدی نژاد، پایان بدهد.
فشار روی روحانی 65 ساله که قبل از محمود احمدی نژاد دو دوره رئیس جمهور ایران بوده است، در هفته های اخیر، بیشتر شده است.
مردم از همه شهر های ایران به دفتر او هجوم آورده اند و معتقدند که او تنها سیاستمداری است که به اندازه کافی محبوبیت دارد که می تواند احمدی نژاد را که با وجود اینکه هنوز خودش را کاندیدا نکرده است قصد دارد بار دیگر رئیس جمهور ایران بشود، شکست بدهد. در میان کسانی که خواستار بازگشت آقای خاتمی هستند، هم اصلاح طلبان دیده می شوند و هم چهره های سیاسی محافظه کار.
در نشستی که در این ماه برگزار شد و خبرنگار فایننشال تایمز هم در آن شرکت کرده بود، یک دانشجو خطاب به آقای خاتمی گفت که اگر در انتخابات شرکت نکند، به خواسته دانشجویان، زنان و کارگران پشت پا زده است.
یکی از فعالان مسائل زنان گفت که رهبران سیاسی نباید عقب نشینی بکنند و بعد انتظار داشته باشند که به دایره سیاست ایران دعوت بشوند. آنها باید برای مقام خود مبارزه کنند. او در ادامه گفت:« اگر ما برخیزیم و به پیش برویم، بعد ها در مقابل خداوند، مملکت و تاریخ شرمنده نخواهیم شد».
استدعاهای احساستی که گاهی با قطعه شعری همراه بود، اشک خاتمی را در آورد.
آقای خاتمی به کسانی که به دیدارش رفته بودند گفت که اگر پا جلو نگذاشته است به این دلیل نیست که از مبارزه واهمه دارد. رئیس جمهور سابق گفت که به دنبال یک زندگی راحت و بی دغدغه نیست. او گفت که فقط می خواهد مطمئن شود که کاندیدا شدنش به نفع مردم است نه اینکه بر مشکلات کشور بیافزاید.
اما اگر آقای خاتمی دوباره رئیس جمهور بشود، شاید نتواند به خواسته اش مبنی بر دولت دموکراتیک برسد.
رئیس جمهور سابق به مهمانانش گفت که پیشرفت های اقتصادی بدون دموکراسی بدست نمی آید. وی افزود:« در این کشور باید دموکراسی برقرار شود و باید از آزادی دفاع کنیم».
رئیس جمهور آینده ایران در مورد مسائل اتمی ایران روزهای بحرانی را در پیش رو دارد. اگرچه آیت الله علی خامنه ای، رهبر ایران، حرف آخر را در سیاست اتمی ایران می زند، اما رئیس جمهور هم تاثیر قابل توجهی دارد.
انتخابات ریاست جمهوری ایران، از دید آمریکا و رئیس جمهور منتخب باراک اوباما که در تلاش است تا با ایران وارد گفتگو بشود، امکانی است برای تغییر سیاست این کشور در مورد ایران.
آقای خاتمی بطور رسمی تا ماه آوریل فرصت دارد تا برای انتخابات ثبت نام کند اما به نظر می رسد که او تا قبل از این موعد تصمیمش را گرفته باشد. برخی از نزدیکان آقای خاتمی می گویند که فشار ها برای مجبور کردن او برای شرکت در رقابت های انتخاباتی غیر قابل تحمل شده است و باید گفت که بی میلی خاتمی برای کاندیدا شدن ناشی از تجربه دو دوره ریاست جمهوری بین سال های 1997 تا 2005 ، است.
تلاش او برای ایجاد آزادی بیشتر برای سیاستمدارن و فعالان حقوق بشر، همیشه هم با موفقیت همراه نبود و این درحالی بود که مردم عادی احساس می کردند که در دوران ریاست جمهوری خاتمی، مشکلات روزمره اقتصادی آنها مورد توجه قرار نمی گیرد. پیروزی غافلگیر کننده آقای احمدی نژاد، یک محافظه کار تندرو، در انتخابات ریاست جمهوری سال 2005، ضربه شدیدی به اصلاح طلبان وارد کرد. تندرو های ایران از آن به بعد به امید اینکه جلوی بازگشت اصلاح طلبان را بگیرند، فشار شدیدی را به آنان وارد کردند.
طرفداران آقای خاتمی می گویند که اگر او بار دیگر رئیس جمهور بشود، توقعات واقعی تری از او خواهند داشت.
منبع: فایننشال تایمز 19 دسامبر