جوبی واریک – کالم لینچ
مدارکی که در زمینه طراحی تسلیحات هسته ای تا چهار سال پیش از سوی ایران به نهاد ناظر انرژی هسته ای سازمان ملل تحویل شده است، ، قویاً به نفع فعالیت ایران بوده است. این موضوع را هفته پیش یکی از مقامات سازمان ملل در جلسه ای خصوصی اعلام کرد.
کارشناس ارشد آژانس بین المللی هسته ای در وین به خبرنگاران گفت این مدارک نشان می دهد ایران حتی تا چند هفته بعد از انتشار گزارش امنیتی ایالات متحده، به تحقیقات خود در زمینه تسلیحات هسته ای ادامه می داده است. برآوردهای امنیتی از تعلیق این تلاش ها خبر داده بودند.
اولی هینونن، معاون مدیر کل آژانس هسته ای، به تشریح گزارش عمومی آژانس که در 22 فوریه منتشر شده پرداخته است و اینکه آیا ایران درباره گذشته برنامه هسته ای خود کاملاً شفاف بوده یا خیر. در گزارش آژانس آمده است که تهران در ارایه توضیح کامل درباره مدارکی که ظاهراً به فن آوری اورانیوم و طراحی موشکی و موارد انفجاری با قدرت بسیار بالا مربوط می شود، نا توان مانده است. ایران با ساختگی خواندن این مدارک، هرگونه تلاش برای دستیابی به تسلیحات هسته ای را رد کرده است.
در جلسه فنی روز دوشنبه با دیپلمات های آژانس بین المللی هسته ای، هینونن درباره مدارک مربوط به ایران به ارایه جزییات بیشتری پرداخت. او فاش ساخت که آژانس مدارک محکمی را از سرویس های امنیتی چندین کشور جمع آوری کرده است و این اطلاعات از برخی تحقیقات پیچیده درمورد دانش کلیدی لازم برای تولید و شلیک بمب هسته ای حکایت می کنند.
برای مثال، بعضی از این مدارک به مطالعات صورت گرفته در زمینه ارتقاء موشک شهاب برای حمل یک کلاهک هسته ای بزرگ و انفجار در 600 متری بالای هدف اشاره دارد. هینونن معتقد است طرح یاد شده تنها در صورتی منطقی به نظر می رسد که کلاهک از جنس هسته ای باشد.
به گفته کارشناسان تسلیحات هسته ای که نکات طرح شده در این جلسه را مرور کرده اند، ایران وضعیت دشوارتری را برای متقاعد ساختن دنیا نسبت به این که هرگز به دنبال سلاح هسته ای نبوده است پیش رو دارد .
دیوید آلبرایت، بازرس سابق تسلیحاتی سازمان ملل و رییس موسسه علوم و امنیت بین المللی در واشنگتن گفت: “خیلی مشکل است که این اطلاعات را ندیده بگیریم. به نظر می رسد این اقدامات مربوط به کار بر روی تسلیحات هسته ای باشد … حتی اگر برنامه مدونی هم برای ساختن سلاح اتمی در نظرنباشد.”
محمد خزاعی، سفیر ایران در سازمان ملل، به خبرنگاران گفت اتهامات جدیدی که مورد توجه آژانس قرار گرفته “بی اساس” است و ایران هرگز به دنبال تسلیحات هسته ای نبوده است.
انتظار می رود شورای امنیت سازمان ملل روز دوشنبه درباره قطعنامه سوم که تحریم های مالی و مسافرتی را برای افراد و موسسات ایرانی در نظر می گیرد به رای گیری بگذارد. منظور از این تنبیهات، وادار ساختن ایران به تعلیق غنی سازی اورانیوم و سایر برنامه های هسته ای است که بالقوه قابلیت استفاده نظامی دارند.
یک دیپلمات شورای امنیت هم گفت که نماینده ارشد ایران در آژانس، علی اصغر سلطانیه، واکنش خشمگینانه ای به جلسه هفته پیش نشان داده و گفته است که این مدارک می تواند با پرداختن 100 دلار به هر بچه مدرسه ای تولید شده باشد. وی ادعا کرده است که آژانس بین المللی با درگیر شدن در فعالیت های اطلاعاتی، از وظایف فنی خود عدول کرده است.
منبع: واشنگتن پست – 2 مارس