به دنبال اعتصاب چندین روزه کارگران اخراج شده از شرکت صنعتی ایران صدرا و تجمع آنان در مقابل استانداری بوشهر نیروی انتظامی علاوه بر سرکوب کارگران، چندتن از آنان و سه خبرنگار محلی را به دلیل انعکاس اخبار کارگری بازداشت کرد.
اعتصاب کارگران شرکت ایران صدرا که از هفته اول فروردین آغاز شده پس از آن رخ داد که این شرکت در آخرین روزهای سال 86 بیش از 500 تن از کارگران خود را اخراج کرد. به دنبال این اتفاق شنبه گذشته کارگران معترض از نخستین ساعات بامداد در مقابل این شرکت دست به اعتصاب زدند و اعلام کردند خواستار بازگشت به کار هستند. اما نه مدیران شرکت و نه مدیران دولتی در استان بوشهر توجهی به خواسته های آنان نکردند.
روز یک شنبه کارگران معترض که خبرگزاری ایرنا تعداد آنان را 300 تن و منابع محلی بیش از 600 تن اعلام کرده اند در مقابل استانداری بوشهر دست به تحصن زدند. آنان با حمل پلاکاردهایی خواستار پاسخ گوئی محمود احمدی نژاد به وعده های انتخاباتی خود شدند و شعارهایی بر علیه مدیران کارخانه و مقامات محلی سردادند.
اما تجمع کارگران این بار با دخالت نیروی انتظامی به خشونت کشیده شد. ماموران تعدادی از کارگران را به همراه سه تن از خبرنگارانی که برای پوشش خبری این اعتراض در محل حاضر بودند، بازداشت کردند.
از میترا انبارکی خبرنگار هفته نامه اتحاد جنوب، مریم خویینی خبرنگار هفته نامه نصیر بوشهر و اسماعیل جعفری یکی دیگر از خبرنگاران محلی به عنوان سه خبرنگار بازداشت شده در تجمع اعتراض آمیز کارگران اخراج شده شرکت ایران صدرا نامبرده می شود.
هفته نامه اتحادجنوب نیز روز گذشته از برخورد نیروی انتظامی با خبرنگاران خبر داد. به نوشته این هفته نامه ”نیروهای انتظامی از انجام وظیفه خبرنگاران جلوگیری کرده اند و قبل از ظهر روز یکشنبه و در حالی که تعدادی از خبرنگاران نشریات استان در حال تهیه خبر و گزارش از تجمع اعتراض آمیز کارگران شرکت صدرا بودند مورد تعرض پلیس قرار گرفته و ضمن ضبط وسایل کار آنان از ادامه حضور آنان در مقابل استانداری جلوگیری شد”.
شرکت صنعتی ایران صدر که در بخش کشتی سازی و صنایع دریایی فعالیت می کند به دلیل عدم پرداخت حقوق چند ماهه و اخراج کارگران در ماه های اخیر بارها با اعتراضات کارگری مواجه بوده است. سهام اصلی این شرکت متعلق به “شرکت سرمایه گذاری بانک ملی ایران”، “شرکت سرمایه گذاری توسعه ملی”، “شرکت خدمات مدیریت سرمایه مدار”، “شرکت مدیریت سرمایه گذاری بانک ملی ایران”، و “شرکت سرمایه گذاری تدبیر” است و هیات مدیره ای متشکل از نمایندگان این چند شرکت آن را اداره می کنند.
خبرگزاری ایرنا در گزارشی از اعتصاب کارگران اخراج شده ایران صدرا، به نقل از یکی از کارگران این شرکت گزارش کرد که “همه کارگران اخراجی این شرکت بومی استان بوشهر هستند واکثر آنان متاهل هستند که بدلیل بیکاری علاوه بر ناتوانی در تامین معیشت خانواده در پرداخت اقساط بانکی نیز با مشکل روبرو شدهاند”.
حسین باشی زادگان، رییس سازمان کار واموراجتماعی استان بوشهر هم از بی توجهی مدیران این شرکت به درخواست این سازمان برای مذاکره در مورد سرنوشت کارگران به رغم 3 بار دعوت آنان خبر داده و همچنین گفته که: “استاندار بوشهر مذاکراتی با وزیر صنایع و معادن برای رفع این مشکل انجام دادهاست اما تاکنون نتیجه بخش نبوده است”.
به رغم دستگیری های روز یک شنبه، هفته نامه نصیر بوشهر خبر داده که کارگران معترض روز دوشنبه نیز باردیگر در مقابل استانداری بوشهر تجمع کرده و با برخورد تند نیروی انتظامی مواجه شده اند. پیش از این صابری، مدیرمسئول هفته نامه اتحادجنوب نیز در 15 اردیبهشت 86 به اتهام انتشار گزارشی از “اعتراض جمعی از کارگران و کارمندان کارخانه سیمان دشتستان” محاکمه شده بود.
انتشار اخبار کارگری ممنوع
مقامات دولتی از یک سال پیش با توقیف خبرگزاری کار ایران(ایلنا) کوشیدند از انتشار اخبار اعتراضات کارگری جلوگیری کنند. اما به دلیل گسترش این اعتراضات اینک نهادهای امنیتی هم وارد عمل شده و علاوه بر دستگیری کارگران، با بازداشت خبرنگاران و احضار فعالان کارگری تلاش می کنند آنان را از انتشار هرگونه خبری در این خصوص باز دارند.
علاوه بر بازداشت سه خبرنگار بوشهر، روز گذشته سایت دسترنج که اخبار کارگران را منتشر می کند خبر داد که ترابیان و نوروزی گوهری، دو عضو سندیکای کارگران شرکت واحد صبح سه شنبه پس از حضور در شعبه 14 پلیس امنیت عمومی تهران در میدان عشرت آباد تهران(میدان سپاه) و ادای برخی توضیحات راجع به نشریه پیک سندیکا، نشریه داخلی سندیکای کارگران شرکت واحد برای ادای توضیحات بیشتر به شعبع دوم دادیاری ویژه امنیت دادسرای انقلاب در خیابان معلم تهران منتقل شدند.
به گزارش دسترنج ”پیک سندیکا عنوان نشریه داخلی سندیکای کارگران شرکت واحد است که از آبان ماه سال 86 تاکنون بصورت ماهیانه در تیراژ پایین (200 نسخه) برای اعضای سندیکا منتشر می شود و عمده مطالب آنرا مکاتبات این تشکل با مقامات مسئول در دستگاه قضایی، آموزش قوانین کار و قانون اساسی، اخبار داخلی شرکت واحد و مقالاتی که بیشتر توسط اعضای سندیکا نوشته می شود را شامل می شود”. این نشریه داخلی که تاکنون 4 شماره آن منتشر شده است.
طی ماه های گذشته همچنین ابوالفضل عابدینی نصر، خبرنگار سرویس اقتصادی روزنامه بهار خوزستان در جریان اعتصابات کارگری نیشکر هفت تپه دستگیر شد و مدت ها در بازداشت به سر برد. اتهام اصلی وی انتشار اخبار اعتراضات کارگران نیشکر هفت تپه بود. دادگاه سرانجام وی را به 6 ماه حبس تعزیری و 6 ماه حبس تعلیقی به اتهام “تبلیغ علیه نظام و نشر اکاذیب” محکوم کرد.
با این حال باردیگر هزاران تن از کارگران شرکت نیشکر هفت تپه، در استان خوزستان، روز سه شنبه 20 فروردین 86 دست به اعتصاب زده اند. آنان خواستار پرداخت دستمزد اسفند و پاداش های سال گذشته خود هستند.