آرش سیگارچی
همزمان با آغاز به کار دانشگاه های کشور، هرچند احمدی نژاد از حضور در دانشگاه تهران و آیین افتتاح آن سرباز زد اما کمی آنسوتر، رهبر جمهوری اسلامی با جمعی از دانشجویان منتخب دیدار کرد که اتفاقا در این دیدار یکی از دانشجویان انتقاداتی پیرامون “مدرک تحصیلی کردان”، “عملکرد صدا و سیما” و همچنین “پرونده های دانشگاه آزاد اسلامی” مطرح کرد که آیت الله خامنه ای هم “با لبخند” این انتقادات را شنید و بجای پاسخ در مورد آنها، تنها گفت: ”اصل اینکه دانشجو حرفش را روشن و صریح و آشکار بزند و دچار سیاسیکاری نشود، چیز مطلوبی است.“
طبق رسمی که در سالهای اخیر توسط نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه ها حاکم شده است، تعداد معدودی از دانشجویان در ابتدای سال تحصیلی با آیت الله خامنه ای دیدار می کنند که دیدار امسال آنها، روز گذشته برگزار شد. هرچند خبرگزاری های ایسنا و فارس بنابر رویه گذشته، خبر ارسالی از “پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری” را بر روی خروجی خود قرار داده اند که حاوی متن سخنرانی وی است اما در مراسم روز گذشته سوالات و انتقادات یکی از دانشجویان موجب شد تا تعدادی از دانشجویان با ذکر تکبیر مانع ادامه بیان سوالات از سوی او شوند و از سوی دیگر نیز رهبر جمهوری اسلامی بدون پاسخ دادن به برخی از آنها، اینکه این دانشجو بتواند سوال خود را مطرح کند، ”رویداد خوب و میمونی” دانست.
در این دیدار از میان چند دانشجویی که اجازه پرسش یافتند، یکی از آنها زهرا سلطانی عضو “نماینده اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاههای سراسر کشور” بود که این تشکل مورد حمایت دفتر نمایندگی رهبری در دانشگاه ها نیز هست. این دانشجو چنانکه خبرگزاری برنا نیز عنوان کرده “در سخنانی محفل دیروز را داغ داغ کرد” چرا که وی در بخش دوم سوال خود به موضوع مدرک علی کردان وزیر جدید کشور دولت نهم اشاره کرد و گفت: ”متاسفانه همچنان شاهد وقایعی هستیم که اجرای عدالت در کشور را در اذهان عمومی و نخبگان با چالش مواجه ساخته و سوالات و شائبه های جدی را در فضای عمومی جامعه بوجود آورده است.… در کمال ناباوری شاهد آنیم، فردی در مسند وزارت کشور جمهوری اسلامی قرار گرفته که لا اقل شائبه ی جعل مدرک تحصیلی توسط وی چند ماهی است که موجب اعمال فشارهای گوناگون در داخل و خارج به نظام گشته است و با این وجود نه مجلس هشتم از او توضیح میخواهد، نه از سوی قوه قضائیه برخوردی صورت می گیرد و نه وزیر کشور خود را موظف به پاسخگویی می داند.”
این دانشجو از کردان به علت “ایجاد بحران روانی در کشور” انتقاد کرد و به نوشته خبرگزاری برنا، در حالیکه “رهبر انقلاب هم با لبخند این صحنه را مناظره کردند”، انتقادات او “با تکبیر پرشور دانشجویان” مواجه شد.
هرچند این دانشجو انتقادات دیگری نیز کرد اما آیت الله خامنه ای در بخش پاسخ به سوالات، به انتقاد وی از کردان تنها اشاره ای کرد و گفت: “یکی از دوستان، اعتراضهای صریحی کردند. خصوصیت دانشجو هم همین است. به اشخاص و دستگاهها اعتراضهائی کردند - حالا آن اعتراضها ممکن است وارد باشد، ممکن است وارد نباشد؛ من روی آن نمیخواهم قضاوت بکنم - اصل اینکه دانشجو حرفش را روشن و صریح و آشکار بزند و دچار سیاسیکاری نشود، چیز مطلوبی است. بدترین اشکال و اشکال وارد بر محیط دانشجوئی این است که دانشجو دچار محافظهکاری شود و حرفش را با ملاحظهی موقع و مصلحت خیالی بیان کند؛ نه، دانشجو باید حرفش را صریح بزند. البته در کنار این صراحتِ در بیان، صداقت در نیت هم باید وجود داشته باشد و در کنار او، سرعت در پذیرش خطا؛ اگر ثابت شد که خطاست. فرق شمای جوان و دانشجو و صادق و پاکیزهدل، با یک آدم سیاسیکار باید در همین باشد؛ حرفتان را صریح بزنید؛ آنچه را که میزنید، از دل بزنید؛ و اگر چنانچه معلوم شد که اشتباه است، سریع پس بگیرید؛ راحت. این، به نظر من یکی از بهترین شاخصههای دانشجوئی است.“
صدا و سیما
البته آیت الله خامنه ای همه سوالات این دانشجو را اینگونه بی پاسخ نگذاشت. وقتی این دانشجو پرسید “برخی به خاطر اینکه صداوسیما زیر نظر شما اداره میشود اجازه نقد را به ما نمی دهند”، آیت الله خامنه ای در پاسخ به وی اظهارداشت: “یکی از این اعتراضها، اعتراض به صدا و سیما بود و اینکه بعضی میگویند اگر چنانچه صدا و سیما را نقد کنیم، بر خلاف رهبری مطلبی گفتهایم؛ چرا؟ چون رهبری رئیس صدا و سیما را معین میکند! اگر واقعاً ملاک این باشد، که آدم باید به هیچکس اعتراض نکند؛ چون رئیس قوهی قضائیه را هم رهبری انتخاب میکند، رئیس جمهور هم بعد از انتخابات، تنفیذ رهبری دارد؛ میگوید نصب کردم. پس باید به هیچکس اعتراض نکرد. نه آقا، اولاً صدا و سیما را رهبری اداره نمیکند ]برنا نیوز: خنده دستهجمعی دانشجویان[ این معلوم باشد. صدا و سیما را رئیس صدا و سیما اداره میکند.“
آقای خامنه ای سپس با اشاره به اینکه خود نیز به عملکرد صدا و سیما انتقاد هایی دارد، خاطر نشان کرد:“رهبری هم در موارد زیادی اعتراضهائی دارد. همین اعتراضهائی که شما دارید، بعضیهایش یا خیلیهایش، اعتراضهای ما هم هست. احتمالاً اعتراضهای دیگری هم هست که چون برای من از جوانب مختلف گزارش میآورند - با اینکه خود من ممکن است به قدر شما تماشاچی تلویزیون یا گوشکنندهی رادیو نباشم - اطلاعاتم زیاد است. از وضع صدا و سیما اعتراضهائی هم میکنیم، اشکالاتی هم میکنیم، گاهی با آنها دعوا هم میکنیم. بالاخره آنها هم یک ضرورتهائی دارند و جواب میدهند؛ گاهی جوابشان درست است، گاهی هم نادرست است. به هر حال اعتراض هست و انتقاد شما از صدا و سیما مطلقاً به رهبری منتقل نمیشود. شما حق دارید انتقاد کنید؛ هیچ اشکالی ندارد.“
دانشگاه آزاد؛ این رشته سر دراز دارد
اما بخش آخر سوال این دانشجو، پیرامون دانشگاه آزاد اسلامی بود. زهرا سلطانی پرسید: “با وجود آنکه کمیته ی تحقیق و تفحص مجلس هفتم از دانشگاه آزاد، در نتایج تحقیقات خود، خبر از وجود مشکلات عدیده در این دانشگاه و همکاری برخی مقامات قوه قضائیه در مشکلات مذکور دارد، هیچ شفاف سازی و برخورد قانونی صورت نمی گیرد. اگر نمایندگان مجلس اشتباه کرده اند و اذهان عمومی را مشوش نموده اند، چرا با آنها برخوردی صورت نمی گیرد و اگر در دانشگاه آزاد تخلفی صورت پذیرفته چرا نتایج برخورد با آن را مردم نمی بینند؟”
به نوشته سایت خبری الف، پس از طرح سوال، این دانشجو برای ارائه مطالبش به صورت حضوری نزد مقام رهبری رفت و از وی چفیه اش را خواستار شد، در صورتی که دقایقی قبل نماینده بسیج دانشجویی چفیه را گرفته بود و ایت الله خامنه ای هم به او گفت: “چفیه را که گرفتند”.
با این حال، آیت الله خامنه ای سوال آخر این دانشجو را بی پاسخ گذاشت. در پایان این جلسه هم دانشجویی از میان جمع برخاست و دقایقی برای حرفزدن وقت خواست و “با اجازه رهبری” به برخی موارد در خصوص نخبگان سیاسی و توجه نهادهای دولتی به ایشان اشاره کرد و گفت: “در مورد دانشگاه آزاد نباید طوری رفتار شود که والدین ما از یک عدم احساس امنیت روانی در خصوص تحصیلات و مدرک دانشگاهی ما رنج ببرند.“
بعد از او تعدادی دیگر از دانشجویان برخاستند و برای صحبتکردن وقت خواستند که آیت الله خامنه ای در واکنش به آنان گفت: “از نظر من اشکالی ندارد اما این رشته سر دراز دارد. شما به سمت من ایستادی پشت سرت را نمیبینی، در حال حاضر سه نفر دیگر ایستادهاند و وقت میخواهند، این تازه اول کار است…”.
به نوشته برنا، در این لحظه دانشجویان “با ذکر چند صلوات فضای جلسه را آرام کردند”.