دلفین مینویی
ایالات متحده مایل است پس از 30 سال قطع روابط دیپلماتیک، مجدداً با گشایش دفتر حفاظت منافع خود وارد تهران شود.
به گفته منابع رسمی، ایالات متحده در نظر دارد یک دفتر دیپلماتیک در تهران افتتاح کند. منظور: نشان دادن ناراحتی خود در برابر پروژه جدید گازی منعقد شده میان ایران و سوئیس [آن هم در زمان کشمکش هسته ای] که حافظ منافع واشنگتن در ایران است. در حقیقت، این ابتکار به خوبی خواست امریکایی ها برای اطلاع از آنچه 30 سال از آن بی خبر بوده اند را نشان می دهد.
پس از انقلاب اسلامی و از زمان گروگانگیری دیپلمات های امریکایی در سفارتخانه این کشور، روابط دیپلماتیک میان تهران و واشنگتن قطع شد. به همین دلیل سفارتخانه کنفدراسیون سوئیس در تهران مسؤولیت انتقال پیام امریکایی ها به وزارت امور خارجه ایران را برعهده گرفت. همچنین از طریق این سفارتخانه بود که محمود احمدی نژاد توانست بیش از یک سال پیش نامه ای را برای شخص جرج بوش ارسال کند.
مسؤولیت منافع ایران نیز به نوبه خود توسط سفارت پاکستان در واشنگتن انجام می شود. ولی برخلاف ایران، که اجازه ورود برای هیچ دیپلمات امریکایی را صادر نکرده، چندین کارمند جمهوری اسلامی ایران در دفتر منافع این کشور در ایالات متحده حضور دارند و صلاحیت صدور ویزا برای توریست ها و روزنامه نگاران امریکایی را نیز دارا می باشند. نقش دیگر آنان تمدید گذرنامه ایرانیانی است که در ایالات متحده زندگی می کنند.
تأسیس دفتر منافع امریکا در تهران حرکت بسیار چشمگیری است که خبر از بازگشت رسمی “شیطان بزرگ” به ایران را می دهد. تأسیس این دفتر به خوبی خواست وزارت امور خارجه امریکا برای نزدیک شدن به مردم ایران را نشان می دهد. طی سال های اخیر، واشنگتن تلاش های خود را چندین برابر کرده تا به واقعیت ایران پی ببرد. کنسولگری های امریکا در استانبول و باکو پرسنل ویژه ای دارند که مسؤولیت اصلی آنها بررسی پرونده ایرانیان متقاضی ویزاست.
نزدیک شدن به جوانان و مخالفان دولت
دو سال پیش، وزارت امور خارجه امریکا نیز در کنسولگری خود در دوبی بخشی را تحت عنوان “ایران” افتتاح کرد. هدف این بخش که در حدود 6 کارمند مسلط به زبان فارسی دارد، کدگشایی از ساختار پیچیده جمهوری اسلامی و بررسی انجام تحولات در ایران از آن سوی خلیج فارس است.
کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه امریکا، در پاسخ به سؤالی درخصوص این پروژه جدید [افتتاح دفتر منافع در تهران]، وجود آن را انکار نکرد و اظهار داشت: “ایالات متحده مدتهاست که به دنبال راهی برای ایجاد ارتباط با مردم ایران است. ما در دوبی دارای یک کنسولگری هستیم که ایرانیان برای اخذ ویزا به آنجا می روند، ولی این را هم می دانیم که آنها گاهی اوقات حتی برای رفتن به دوبی نیز مشکل دارند.” او در ادامه می افزاید: “ما می خواهیم که ایرانیان بیشتری از ایالات متحده دیدن کنند و مصمم هستیم که راه های مختلفی را برای ایجاد ارتباط با آنان پیدا کنیم.“
تهران نیز ایده گشایش این دفتر را رد نکرده و یکی از مسؤولان وزارت امور خارجه ایران در این خصوص اظهار داشت: “چنین اطلاعاتی معمولاً دارای ویژگی رسانه ای هستند و انگیزه انتشار آنها چندان واضح نیست. درحال حاضر، مسؤولان ایرانی تقاضاهای مطرح شده از طریق کانال های رسمی را بررسی می کنند.” با این حال، این پروژه می تواند برخوردهایی را در میان تندروهای حکومت ایران ایجاد کند و واشنگتن نیز به این مسأله واقف است. یک دیپلمات امریکایی در این رابطه به روزنامه واشنگتن پست اظهار داشت: “این دفتر به ما اجازه خواهد داد تا به جوانان نزدیک شویم و امکان صحبت با مخالفان دولت را داشته باشیم. و این چیزی است که چندان خوشایند حکومت نیست.”
دفتر حفاظت منافع امریکا در تهران می تواند به مانند دفتر امریکا در کوبا عمل کند، یعنی گسترش تبادل اطلاعات با دانشجویان و مخالفان. باید برخی از صاحب منصبان جمهوری اسلامی را که دگراندیشان و روزنامه نگاران داخلی را به “جاسوسی به نفع امریکا” متهم می کنند، در مضیقه قرار داد. این درحالی است که سال گذشته، چندین محقق و استاد دانشگاه ایرانی- امریکایی دستگیر و در مدت تابستان در زندان اوین زندانی بودند. اتهام این افراد “سازماندهی یک انقلاب مخملی” بود.
منبع: فیگارو، 28 ژوئن
مترجم: علی جواهری