سعید آقایی
قسمت های بسیار وسیعی از شهر تهران شب گذشته در خاموشی مطلق فرو رفت. این قطعی مناطقی در جنوب و مرکز تهران، از حوالی بزرگراه مدرس، خیابان کریم خان زند و میدان 7 تیر، خیابان ولیعصر، خیابان انقلاب، میدان راه آهن، میدان سپاه، خیابان مفتح و… را در بر می گرفت.
این خاموشی ها بصورت یکباره و بدون اطلاع قبلی به وقوع پیوست و تا زمان تنظیم این گزارش نیز هیچگونه توضیحی در این مورد داده نشد. بخش های خبری صدا و سیما نیز به این مساله اشاره ای نکردند.
این درحالی است که پیش از این با اعلام وزیر نیرو، قطع برق به صورت نوبتی برای هر منطقه و روزانه تنها 3 تا 4 ساعت بود؛ برنامه ای که البته طبق زمان بندی وزارت نیرو برای خاموشی هنوز به اجرا درنیامده است. ضمن اینکه وزیر نیرو هفته گذشته در سفر به استان مازندران در مصاحبه با شبکه سراسری خبر صدا و سیما اعلام کرد: ”ما فقط 10 درصد کمبود برق در فصل تابستان خواهیم داشت که البته با صرفه جویی قابل جبران است.” با این وجود خاموشی شب گذشته فراگیر بود و قسمت های وسیعی از تهران را فرا گرفت.
جیره بندی برق تیر ماه سال گذشته همزمان با سفرهوگو چاوز، رئیس جمهور ونزوئلا به ایران توسط احمدی نژاد اعلام شد. احمدی نژاد در کنفرانس خبری همراه همتای ونزوئلایی خود در منطقه انرژی پارس جنوبی گفته بود: ”جیره بندی بنزین خوب پیش رفت و امیدواریم این طرح را بتوان در مورد اب و برق هم اجرا کرد”. این صحبت احمدی نژاد بلافاصله از سوی نهاد ریاست جمهوری تکذیب شد.
اما امسال همزمان با آغاز فصل گرما، وزارت نیرو اعلام کرد که با کمبود تولید برق مواجه هستیم. علت این کمبود بی توجهی به برنامه زمانبندی و کارشناسی رها سازی آب پشت سد ها در زمستان اعلام شده که هم سبب خشکسالی و هم کمبود نیرو برای چرخاندن توربین های برق شده است.
بر اساس اعلام وزارت نیرومصرف برق در روز نهم اردیبهشت ماه به ۳۱ هزار و ۵۰۰ مگاوات رسید. بر اساس گزارش سالانه وزارت نیرو توان عملی تولید برق نیروگاه های ایران در حال حاضر روزانه حدود ۳۴ هزار مگاوات است. اما میزان مصرف در تابستان، طبق برآورد سنوات گذشته بین 45 تا 47 هزار مگاوات خواهد بود.
پیش از این روز چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت ماه هم مناطق گسترده ای از جنوب و شرق تهران، دچار خاموشی های پی در پی و قطع برق شده بودند.
بر اساس اظهارات یکی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس “زمان آغاز رسمی و البته محرمانه زمانبندی خاموشی ها بدون اعلام عمومی طبق دستور وزیرنیرو از 6 اردیبهشت بود”.
چند روز قبل، شانا، سایت رسمی خبری وزارت نفت از قول روابط عمومی وزارت نیرو اعلام کرد که مصرف برق در روزهای اخیر نسبت به مدت مشابه سال قبل تا ۱۵ درصد افزایش یافته است.بر اساس تحلیل این سایت خبری ایران امسال با گرمای زودرس تابستانی مواجه شده است.
فروردین ماه گذشته ستار محمودی، مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران اعلام کرد که سال جاری در مقایسه با ۴۰ سال گذشته پایین ترین میزان برف و باران را داشته است. به گفته او میزان ذخیره سد های ایران نسبت به سال گذشته تا ۳۳ درصد کاهش یافته است؛اما در آن زمان کسی به این هشدارها توجه نکرد.
با این حال وزارت نیرو معتقد است مشکلات تا این حد عمیق نیست چرا که محمدعلی وحدتی مدیرعامل شرکت توانیر اعلام کرده است: “پیک نیاز برق در تابستان امسال به ۳۷ هزار مگاوات خواهد رسید”. از این رو تنها باحدود 5 هزار مگاوات کمبود مواجه خواهیم شد.
این درحالی است که از هم اکنون خاموشی های چند ساعته آن هم در تهران، یعنی شهری که بر اساس اولویت های سیاسی، اقتصادی و امنیتی در آخرین نوبت جیره بندی برق قرار می گیرد آغاز شده است. خاموشی گسترده شب گذشته خبر از خاموشی ها درتابستان داد.