دیوید کامرون در اولین دیدار در بالاترین سطح بین مقامات انگلیس و ایران پس از انقلاب این کشور، در دو روز آینده با حسن روحانی رئیسجمهور ایران ملاقات خواهد کرد. محور این گفتگوها درک چگونگی توان حمایتی ایران از نبرد علیه داعش در عراق و سوریه خواهد بود.
ایرانیها به کنفرانس ائتلاف علیه داعش در پاریس دعوت نشدند و از دو دوره مذاکرات درباره بحران سوریه نیز دور نگه داشته شدند.
انتظار میرود کامرون خاطرنشان کند که داعش یک تهدید مشترک و شدیدا جدی است که تنها در عراق میتوان با آن مبارزه کرد و ایران باید دست از حمایت از اسد بردارد، چراکه بریتانیا معتقد است او شرایطی برای رشد و نمو گروههای تروریستی ایجاد کرده است.
کامرون همچنین درباره مذاکرات هستهای به ایران پیام میفرستد که: “ایران فرصتی بیهمتا دارد تا از طریق این توافق، شکوفایی خود را تقویت کند. اما این فقط در صورتی امکانپذیر است که ایران انعطاف نشان بدهد و درباره آینده برنامه هستهای خود واقعگرا باشد، خصوصا در مورد غنیسازی.”
منابع نزدیک به ساختمان شماره ۱۰ خیابان داونینگ میگویند: “ما در مورد خطرات برنامه هستهای ایران هیچ توهمی نداریم و برخورد ما با آن فرقی نکرده است. با این حال، اگر ایران میخواهد برای شکست داعش به جامعه بینالمللی بپیوندد با آنها همکاری خواهیم کرد اما روشن است که نمیتوانید در بغداد یک موضع داشته باشید و در دمشق موضع دیگر. اگر در مورد شکست داعش جدی هستید، برای هر دو به یک راهحل سیاسی نیاز دارید.”
حسن روحانی پیش از سفر به سازمان ملل در کاخ ریاستجمهوری تهران، تصمیم باراک اوباما درباره مقابله با داعش با حمله هوایی را مورد سئوال قرار داد. وی گفت: “آیا آمریکاییها میترسند در خاک عراق کشته بدهند؟ آیا میترسند سربازانشان در نبردی که ادعا میکنند علیه تروریسم است کشته شوند؟ اگر میخواهند از هواپیما و پهباد استفاده کنند تا کسی از آمریکا زخمی نشود، آیا واقعا ممکن است بدون سختی و فداکاری با تروریسم مبارزه کرد؟ آیا میتوان بدون آن به یک هدف بزرگ رسید؟ در تمام مسائل منطقهای و بینالمللی کسانی پیروز هستند که آماده فداکاری باشند. شاید در مواردی حمله هوایی لازم باشد. اما حمله هوایی باید با اجازه مردم و دولت آن کشور صورت بگیرد.”
کامرون روز سهشنبه با عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهور مصر نیز دیدار خواهد کرد. او خواهد گفت که بریتانیا خواستار همکاری با مصر است اما فقط به شرطی که دولتی فراگیر، نهادهای قدرتمند، حمایت اقلیتها و احترام به حقوق بشر وجود داشته باشد.
نخستوزیر بریتانیا روز سهشنبه در کنفرانس آب و هوای سازمان ملل سخنرانی خواهد کرد.
این کنفرانس قصد دارد زمینه را برای یک توافق جهانی در مورد آب و هوا که قرار است سال آینده در پاریس انجام شود آماده کند. این توافق تلاش میکند جامعه بینالمللی را متعهد سازد تا از افزایش دمای زمین به میزان دو درجه جلوگیری کند.
در بخشی از این مذاکرات نخستوزیر میگوید، اتحادیه اروپا قصد دارد آلایندهها را تا ۴۰ درصد کاهش دهد.
دفتر نخستوزیری بریتانیا گفت: “باید به شکلی پیش برویم که توضیح دهیم، مقابله با تغییرات آب و هوایی صرفا یک سیاست سبز نیست، یک سیاست رشد است. اگر میخواهید اقتصادهای جهانی را به هدف دو درجه کاهش حرارت ملزم کنید باید درباره ایجاد مشاغل سبز جدی باشید.”
منبع: گاردین - 23 سپتامبر 2014