اسفندیارصفاری
تغییر فرماندهان رده های بالا و میانی سپاه پاسداران و بسیج در چند هفته اخیر ابعاد گسترده ای به خود گرفته است. در جدید ترین مورد، فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا، بزرگترین شاخه اقتصادی سپاه و فرمانده سازمان بسیج دانشجوئی تغییر کردند.
این تغییرات که از زمان انتصاب محمد جعفری به جای رحیم صفوی آغاز شده در هفته های گذشته شامل تغییر فرماندهان بسیاری از نواحی و لشکرهای سپاه شده و با تغییر رئیس دانشگاه امام حسین ابعاد جدیدی به خود گرفته است.
طی 2 روز اخیر محمد جعفری فرمانده سپاه پاسداران تغییر فرماندهان سپاه را به رده های بالای این نیروی گسترش داده است. در همین راستا خبرگزاریها از تغییر فرمانده قرار گاه خاتم الانبیا سپاه خبر دادند. بنابر این گزارش “سردار رستم قاسمی با حکم سرلشگر جعفری به عنوان مسئول جدید قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء سپاه منصوب و از تلاشهای سردار عابد در این مسئولیت تقدیر شد”.
رستم قاسمی پیش از این فرماندهی “قرارگاه نوح” نیروی دریایی سپاه را بر عهده داشت و به نوشته روزنامه جوان “طرحهای مهمی را در منطقه پارس جنوبی اجرا” کرده بود. عابد نیز با حکم فرمانده سپاه پاسداران به عنوان معاون جدید مهندسی سپاه منصوب شد.
فرمانده اصلی قرارگاه خاتم الانبیا که از آن به عنوان شاخه اقتصادی سپاه نامبرده می شود، خود فرمانده کل سپاه پاسداران است اما چه در دوره رحیم صفوی و چه در دوره جدید یکی از فرماندهان سپاه به عنوان جانشین فرمانده سپاه این تشکیلات را اداره می کند.
تشکیلاتی که در حال حاضر بیش از 1500 پروژه و طرح از سوی دولت احمدی نژاد در بخش نفت و گاز، حمل و نقل، بنادر و راهسازی به آن سپرده شده تا با استفاده از پیمانکاران داخلی و خارجی آنها را اجرا کند. حجم این قرار دادها فقط در بخش نفت بیش از 7 میلیارد دلار است و بنابه گزارش سپاه به کمیسیون بودجه مجلس بیش از ۸۱۲ شرکت ثبت شده در داخل و خارج ایران دارد.
تغییر فرمانده بسیج دانشجوئی
روز دوشنبه نیز فرمانده سازمان بسیج دانشجوئی تغییر کرد و محمد رضا مردانی که طی 3 سال گذشته فرماندهی بسیج دانشجوئی را بر عهده داشت، جایش را به رضا سراج داد. برخلاف گذشته که حکم فرمانده بسیج دانشجوئی از سوی فرمانده بسیج صادر می شد، این بار و با ادغام فرماندهی کل سپاه و بسیج، حکم رضا سراج مستقیما از سوی فرمانده سپاه صادر شده است.
سراج به نوشته بولتن داخلی سپاه در جلسه معارفه اش حمایت از دولت و کارآمد کردن دولت را یکی از اهداف انتصاب خود عنوان کرده و گفته است: “بسیج دانشجویی باید با کارهای سازندگی و اقدامات دیگر در جهت کارآمدی دولت گام جدی و اساسی بردارد”.
وی تاکید کرده: “بسیج دانشجویی در محیط جامعه باید با تهدیدات نرم دشمن مقابله کند، و آنجایی که قدرت ملی و سیاسی نظام مورد مناقشه قرار میگیرد و به باورها و اعتقادات، فرهنگ و ارزشهای نظام و جامعه هجمه میشود، بسیج دانشجویی باید دفاع عالمانه و همهجانبهای را داشته باشد”.
این اظهارات در حالی بیان می شود که طی دو سال اخیر بسیج دانشجوئی که از آن به عنوان شاخه دانشجوئی سپاه نامبرده می شود، در کنار حمایت از دولت در سرکوب فعالان دانشجوئی نقش قابل توجهی داشته است. اما آن گونه که از سخنان حسن طائب، جانشین فرمانده سپاه در بسیج طی مراسم معارفه فرمانده جدید بسیج بر می آید، قرار است بر نقش بسیج دانشجوئی در مقابله با فعالان دانشجوئی منتقد افزوده شود. حسن طائب در معارفه فرمانده جدید بسیج دانشجوئی نیز از “ارتقا جایگاه بسیج دانشجوئی در دانشگاه ها” خبر داد و گفت: “از آقای سراج انتظار اساسی ما آن است که تحول اساسی در نگرش و ساختار و عمل سازمان بسیج دانشجویی ایجاد کند”.
طائب این تغییرات را شامل “تغییر ساختاری و رفتاری بسیج دانشجوئی” دانست.
حجتالاسلام محمدیان، نماینده ولی فقیه در دانشگاهها هم در مراسم معارفه فرمانده جدید بسیج دانشجوئی گفت: ”بسیج، رسالت خط اول بودن در دانشگاه را به طور کامل ایفا کند”.
تغییر رئیس دانشگاه سپاه
یک ماه قبل فرمانده و رئیس دانشگاه امام حسین، شاخه آموزشی سپاه پاسداران نیز تغییر کرد.خبرگزاری فارس در 20 آذر خبر این تغییر را با حضور فرمانده سپاه در جلسه معارفه فرمانده جدید منتشر کرد. به نوشته این خبرگزاری محمد جعفری فرمانده سپاه در این مراسم “ضمن قدر دانی ازسردار کرمینیا در دوران تصدی فرماندهی دانشگاه امام حسین، با اشاره به سوابق درخشان علی حسینی تاش در دوران دفاع مقدس و پس از آن در فرماندهی دانشگاه امام حسین و نیز مسئولیتهای دیگر در کشور، وی را به عنوان فرمانده این دانشگاه معرفی کرد”.
جعفری در این مراسم علت این تغییر را تغییر در راهبرد سپاه عنوان کرد و گفت: “راهبرد آینده سپاه در حوزه دانش و جنبش نرمافزاری از طریق ایجاد محیطی عالمانه، امن و پرجاذبه، آیندهپژوهی، نظریهپردازی و تولید علم و دانش در عرصههای گوناگون، تقویت و توسعه تحقیقات کاربردی در خصوص فناوریهای مورد نیاز، تئوریزه کردن تجربیات و موفقیتهای سپاه در عرصههای مختلف توسعه تعاملات علمی سپاه با سایر نهادهای علمی با هدف همافزایی، تقویت و توسعه مراکز مطالعاتی و هستههای علمی و پژوهشی است.“
”برکناری فرمانده آموزش بسیج و انتصاب محمد حسین سلطانی به معاون جدید آموزش و نیروی انسانی نیروی مقاومت بسیج” و “تغییرفرمانده آموزشگاه صدوقی نیروی زمینی سپاه” نیز از مواردی است که درکنار تغییر ده ها فرمانده کوچک و بزرگ دیگر سپاه اخبار آن انتشار یافته است.
ماموریت؛ مقابله با تهدیدات داخلی
تغییرات در کادرهای فرماندهی سپاه و بسیج از زمان انتصاب محمد جعفری به جای رحیم صفوی در فرماندهی کل سپاه آغاز شد.این تغییرات که ابتدا شامل فرماندهان شهرهای کوچک شد، در دو هفته گذشته به رده های بالای سپاه رسیده است.
با وجود آنکه می توان تغییر فرمانده سپاه آران و بیدگل، فرمانده سپاه کمیجان، فرمانده سپاه ناحیه درگز را در حوزه تغییرات کوچک قرار داد، اما فقط در یک هفته گذشته فرمانده سپاه استان چهارمحال و بختیاری، فرمانده جدیدتیپ مستقل 18 الغدیر، فرمانده لشکر 17 علی بن ابی طالب قم، فرمانده سپاه یاسوج نیز تغییر کرده اند.
فرمانده کل سپاه در مهرماه گذشته و در جلسه ای که طی آن با برکناری حجازی، فرماندهی بسیج نیز به وی منتقل شد، گفت که “ماموریت حفظ دستاوردهای انقلاب و مقابله با تهدیدهای داخلی است و هر تهدیدی که به دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران خدشه وارد کند سپاه به مقابله با آن خواهد پرداخت”.
محمد جعفری در همان جلسه اعلام کرد که هدف از تغییرات در سپاه تبدیل آن به یک “سازمان انعطاف پذیر” است. وی همچنین گفت: “همانطور که بارها رهبری تاکید کردند مسئولیت اصلی سپاه مقابله با تمامی تهدیدات از جمله تهدیدات داخلی بوده است ولی در استراتژی فعلی که از سوی رهبر انقلاب مشخص شده، استراتژی راهبردی سپاه با آن سالها فرق کرده است”.
فرمانده فعلی سپاه پاسداران تاکید کرد: “بدین ترتیب که ماموریت اصلی سپاه در حال حاضر مقابله با تهدیدهای داخلی است و سپس در صورت تهدید نظامی خارجی به کمک ارتش خواهد شتافت”.
وی این را نیز گفت که: “راهبرد گذشته قطعا امروز نمی تواند مورد استفاده قرار گیرد زیرا یک استراتژی با شرایط پیرامونی سیال بیش از دو تا پنج سال نمی تواند مفید واقع شود”.