آیتالله علی خامنهای٬ رهبر جمهوریاسلامی٬ در یک سخنرانی گفت که حتی در صورتی که مذاکرات هستهای همانطور که کشورهای غربی “دیکته میکنند” پیش برود٬ باز هم “تحریمها برداشته نخواهد شد”.
رهبر جمهوریاسلامی در این سخنرانی عمومی خود همچنین گفت: “دشمن از حربه تحریم دارد حداکثر استفاده را میکند. هدفشان این است که حرکت مردم را متوقف کنند. بنده عقیدهام این است اگر مساله هستهای همانطور که آنها دیکته میکنند هم پیش برود باز هم تحریمها برداشته نخواهد شد؛ چون با اصل انقلاب مخالفند”.
رهبر ایران زمستان سال گذشته نیز درباره مذاکرات هستهای گفته بود: “اگر مذاکرات به نتیجه هم برسد، تحریمها وجود خواهد داشت چرا که مسئله هستهای و حقوق بشر بهانهای بیش نیست و زورگویان جهانی از استقلالطلبی و الگو شدن ملت ایران در هراسند”.
این دومین موضعگیری علنی آیتالله خامنهای درباره مذاکرات هستهای میان جمهوریاسلامی و اعضای گروه ۱+۵ در هفتههای اخیر است.
او در ایام پیروزی انقلاب سال ۵۷ در دیدار سالانه خود با پرسنل نیروی هوایی، گفت که در مذاکرات هستهای “توافق نکردن بهتر از توافق بد” است و او “با توافقی که بتواند انجام شود” موافق است، به شرط آنکه “در یک مرحله و در بردارنده کلیات و جزییات، با یکدیگر” باشد.
اکنون نیز آیتالله خامنهای درباره تحریمها گفته است: “باید کار جدی انجام بگیرد. ما می توانیم علیه تحریم ایستادگی کنیم و هدفهای دشمنان را ناکام بگذاریم… اگر ایستادگی نکنیم دشمن برای برنامه هستهای ما شرط میگذارد و تحریم میکند”.
پیش از این ایران و گروه ۱+۵ توافق کرده بودند که تا مارس به یک توافق سیاسی در مورد چارچوب کلی توافق نهایی دست یابند و سپس تا پایان ژوئن جزییات توافق را نهایی کنند.
سخنان جدید رهبر جمهوریاسلامی در حالی بیان شده که طی هفته گذشته بحث “پاسخ محترمانه” او به نامه باراک اوباما٬ رییسجمهور آمریکا٬ در رسانهها انعکاس یافته بود.
یدالله جوانی، مشاور نماینده ولیفقیه در سپاه پاسداران و معاون سیاسی سابق این نهاد، در گفتوگویی با شبکه تلویزیونی العالم گفته بود که باراک اوباما “مکاتباتی را با جمهوری اسلامی ایران و به خصوص مقام معظم رهبری داشته” و “به این مکاتبات پاسخ داده شده و همانگونه که اشاره شده این پاسخ ها محترمانه و معقول و منطقی است”.
آیتالله خامنهای تاکنون چندین بار گفته است که مخالفتی با طی شدن روند دیپلماسی ندارد. از آن جمله او در سخنرانی خود در نخستین روز سال جدید، گفته بود: “مذاکره در موضوعات خاص اشکالی ندارد؛ منتها گفتم من اعتماد ندارم، خوشبین نیستم به مذاکره، لکن میخواهند مذاکره کنند، بکنند؛ ما هم به اذنالله ضرری نمیکنیم”.
رهبر جمهوریاسلامی پس از سفر حسن روحانی به نیویورک و گفتوگوی تلفنی وی با باراک اوباما نیز گفته بود: “ما از تحرک دیپلماسی دولت حمایت میکنیم و به تلاش دیپلماسی اهمیت میدهیم و از آنچه در سفر اخیر بود حمایت میکنیم. البته برخی از آنچه در سفر نیویورک پیش آمد به نظر ما بجا نبود، لکن ما به هیات دیپلماسی دولت عزیزمان خوشبین هستیم ولی به آمریکاییها بدبینایم”.
چند ماه بعد و در سالروز سیزدهم آبان نیز وی درباره مذاکرات هستهای چنین اظهارنظر کرد: “بنده همچنان که گفتم خوشبین نیستم؛ من فکر نمیکنم [از] این مذاکرات آن نتیجهای را که ملت ایران انتظار دارد، بهدست بیاید، لکن تجربهای است و پشتوانهی تجربی ملت ایران را افزایش خواهد داد و تقویت خواهد کرد؛ ایرادی ندارد اما لازم است ملت بیدار باشد. ما از مسئولین خودمان که دارند در جبهه دیپلماسی فعالیت میکنند، کار میکنند، قرص و محکم حمایت میکنیم، اما ملت باید بیدار باشد، بداند چه اتفاقی دارد میافتد [تا] بعضی از تبلیغاتچیهای مواجببگیر دشمن و بعضی از تبلیغاتچیهای بیمزد و مواجب - از روی سادهلوحی - نتوانند افکار عمومی را گمراه کنند”.