در حالی که این روزها، رویکرد فرهنگی دولت حسن روحانی به اصلی ترین محور نزاع سیاسی میان هواداران وی و اصولگرایان تبدیل شده، روز گذشته فرمانده نیروی انتظامی که به خاطر لغو پیاپی کنسرت ها و تشدید برخورد با زنان و دختران به بهانه بدحجابی با انتقاد اعتدال گرایان مواجه است، با سفر به قم از روحانیون بلندپایه حکومتی خواست تا از برخوردهای این نیرو با شهروندان حمایت و جانبداری کنند.
سفر او به قم، پاسخی به اظهارات ماه گذشته حسن روحانی بود که گفته بود “پلیس موظف به اجرای اسلام نیست”. سخنانی که خشم جناح محافظه کار در ایران را به شدت برانگیخت و به سلسله تجمعات غیرقانونی دلواپسان بر سر مسئله حجاب و ورود زنان به وزرشگاه و همچنین صدور کارت زرد دوم به وزیر ارشاد دولت وی منجر شد.(لینک)
بر اساس این گزارش، مقامات پلیس ایران در حالی به دیدار مراجع حکومتی در قم رفته اند که پیش از این نیروهای لباس شخصی موسوم به دلواپسان، اعلام کرده بودند که در تاریخ ۲۹خرداد و همزمان با بازی والیبال میان ایران و آمریکا آنهم با وجود عدم صدور مجوز از سوی وزارت کشو، در اعتراض به وضعیت حجاب و آنچه که “توطئه دولت برای صدور مجوز حضور زنان در ورزشگاه ها” می نامند، دست به تجمع خواهند زد.(لینک)
اطلاعیه ای که از سوی رسانه ها “خونین” تلقی شد و کماکان نیز بر تانمای اینترنتی گروه موسوم به “انصار حزب الله” دیده می شود.
در همین حال، روز گذشته چند روحانی بلندپایه محافظه کار در قم در دیدار با حسین اشتری، فرمانده تازه کار نیروی انتظامی، به شدت از دولت و سیاست های فرهنگی اش انتقاد کردند تا به این ترتیب خود را از جمله هوادار دلواپسان لباس شخصی معرفی کنند.
بنا به نوشته سایت انتخاب، ناصر مکارم شیرازی یکی از این روحانیون بود که دیروز در دیدار با فرمانده نیروی پلیس ایران اعلام کرد: “در شرایط فعلی چه لزومی دارد بحث ورود زنان به ورزشگاهها مطرح شود یا فلان کنسرت در مکانی برگزار شود یا نشود؟ این مشکلی را حل نمیکند، نباید در بیان دولتیها تعبیراتی باشد که سبب زحمت برای نیروی انتظامی شود. باید یک هماهنگی کاملی در این زمینهها صورت گیرد و مردم باور کنند که نیروی انتظامی هم ضامن انتظام و امنیت ظاهری است و هم امنیت اخلاقی. وظیفه نیروی انتظامی فقط کنترل چراغ قرمز و سبقت غیرمجاز نیست و باید بقیه وظایف ناجا را هم بپذیرند”.(لینک)
به نوشته فارس، جعفر سبحانی، دیگر روحانی ای بود که دیروز به جمع حامیان طرح های تشدید شده پلیس برای برخورد با شهروندان به بهانه بدحجابی پیوست و در دیدار اشتری چنین گفت: “بدحجابی یکی از مسائلی است که امروز متاسفانه شاهد آن هستیم، از همین رو کارکنان نیروی انتظامی هر چه سریعتر باید با بدحجابان برخورد کنند. در استان قم و برخی از استانهای کشور امروز حجاب پایمال شده است و به نوعی با پدیده بیبند و باری مواجه شدهایم، از همین رو باید هر چه سریعتر با این افراد مقابله کرد. بنا به بیانات امام خمینیعفاف و حجاب یک نماد برای کشور است و حضور و ترویج بیحجابی در جامعه نوعی دهن کجی به نظام است از همین رو نباید اجازه بدهیم تا برخی از افراد به کشور و نظام جمهوری اسلامی ایران دهن کجی کنند. باید با افرادی بدحجاب که به قم سفر میکنند و در حرم مطهر حضرت معصومه بدحجاب حضور پیدا میکنند، برخورد قاطعی صورت گیرد تا دیگر شاهد حضور اینگونه افراد در شهر مقدس قم نباشیم”.(لینک)
تابناک نیز گزارش داده که نوری همدانی نیز از جمله میزبانان فرمانده پلیس در قم بوده و در دیدار با وی گفته است: “حفظ حجاب و عفاف از جمله ارزش های اصلی جامعه اسلامی است که باید توسط مردم رعایت شود.عفاف و حجاب به یک معنا نیست، بسیاری ممکن است عفاف داشته باشند، اما حجاب نداشته باشند و برعکس، از همین رو نمیتوان گفت هر فردی که بدحجاب است بیعفاف هم است. تمامی مراکزی که با دولت در ارتباط هستند باید حجاب را رعایت کنند، آغاز حفظ حجاب از دولت سبب میشود تا مردم نیز حجاب را رعایت کنند که این امر سبب فرهنگسازی و ترویج حجاب میشود. در صدا و سیما نباید فیلمهای که چهره واضحی از سر و صورت زنان را نشان میدهد پخش شود، زیرا تماشای این فیلمها ممکن است برای زنان اثرات مخربی داشته باشند”.(لینک)
بر اساس این گزارش، حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی که حالا حمایت روحانیون محافظه کار قم را در پشت خود دارد، دیروز و در پایان دیدارهایش اعلام کرد که برخورد با بدحجابی، جلوگیری از ورود زنان به ورزشگاه ها و لغو کنسرت های موسیقی از وظایف ذاتی نیروهای تحت فرمان اش است و به این شیوه از برخورد ادامه خواهد داد.
او گفت: “در این خصوص طبق قانون اقدام میکنیم هرچند که ممکن است برخیها خرده بگیرند ولی نیروی انتظامی مجری اجرای قانون است. اگر ممانعتی از حضور در کنسرت ها و ورزشگاه ها انجام می دهیم بر اساس وظیفه ذاتی و شرعی ماست، چرا که در کشوری اسلامی هستیم و پاسداری از ارزش ها وظیفه ذاتی ما برشمرده می شود”.(لینک)
علاوه بر وی، سعید منتظر المهدی، سخنگوی پلیس نیز دیروز نسبت به انتقاد وزارت ارشاد از برخورد با کنسرت های مجوز دار واکنش نشان داد و گفت: “لغو کنسرت ها با حکم قضایی انجام شده و ناجا به وظیفه ذاتی خود عمل کرده است و حتماً برای انجام ماموریتهای خود مصلحت اندیشی و سیاسیکاری نخواهد کرد”.(لینک)
در همین حسن روحانی دیروز به حمله هماهنگ محافظه کاران و پلیس واکنش نشان داد و چنین گفت: “دولت تعبیر خاصی راجع به نیروی انتظامی ندارد. دولت معتقد است که همه دستگاهها از جمله نیروی انتظامی باید در چارچوب قانون عمل کنند و من فکر نمی کنم در این مورد اختلاف نظری وجود داشته باشد. در سایر مسائل فرهنگی نیز دولت موظف به اجرای قانون است ضمن اینکه حقوق مردم هم باید حفظ شود. در زمینه مسائل فرهنگی امام یک بن بست را باز کردند. در آغاز انقلاب خیلیها می گفتند خانمها نباید شعار بدهند چون اشکال دارد اما امام خمینی در پاریس موضع گیری صریحی نسبت به این امر داشتند. وقتی خانم ها میخواهند رای دهند همه خم میشویم و احترام میگذاریم و میگوییم فرصت برابر وجود دارد اما از انتخابات که میگذریم انگار رای و عقیده ما عوض میشود. خانمها به دین و فرهنگشان،عفت، حجاب و چارچوب های قانونی معتقدند و به آنها احترام میگذارند. ما نباید تصور کنیم که ما می خواهیم اسلام را پیاده کنیم و خدای نکرده خانمها میخواهند بر عکس قوانین اسلام حرکتی داشته باشند. خانم ها در همه راهپیمایی ها و مراسمها پیشتازند. ما باید حق نشاط و شادی در چارچوب موازین دینی را برای همه محترم بشناسیم. در این زمینه در کلیات اختلاف نظری وجود ندارد. ممکن است در مصادیق اختلافاتی وجود داشته باشد که باید آنها را برطرف کنیم”.(لینک)
تنش فرهنگی میان دولت و اصولگرایان در حالی به بالاترین سطح خود از زمان روی کار آمدن حسن روحانی رسیده که روز جمعه و علیرغم تاکیدات وزارت کشور، دلواپسان بازهم برعلیه حضور زنان در ورزشگاه ها راهپیمایی کردند تا نشان دهند که برای تجمع روز ۲۹ خرداد برنامه دارند.(لینک)
همچنین، روزنامه جمهوری اسلامی از انتشار یک نامه سرگشاده از سوی “طلاب” به آیت الله خامنه ای خبر داده که طی آن از وی خواسته شده جلوی ورود زنان به ورزشگاه ها را بگیرد.(لینک)