تینا سوسمن
سفیر ایالات متحده در عراق، روز یکشنبه از اهداف ایران در عراق ابراز نگرانی نمود. او گفت با وجود اینکه نظامیان تحت حمایت ایران فعالیت های خود را کم کرده اند، اما او هنوز متقاعد نشده که رژیم ایران متعهد به حمایت از ثبات در عراق باشد.
رایان کراکر گفت او خام نشده است. وی با توجه به آمار خشونت ها در عراق گفت: “آیا یک سیاست هوشمندانه از طرف بخشی از دولت ایران به کار گرفته شده تا با استفاده از نفوذش خشونت ها را کم کند؟ یا اینکه این نتیجه دخالت عده دیگری از ایرانی ها است که می گویند فعلاً کمی عقب بکشیم تا همه خوشحال باشند، بعد دوباره پدال گاز را فشار بدهیم؟”
اظهارات کراکر در گفتگو با روزنامه نگاران خارجی در حالی عنوان می شود که توجه همه به تلاش ایالات متحده و ایران برای تنظیم تاریخ چهارمین دور گفتگوها درباره موضوع امنیت عراق معطوف شده است. دیدارهای قبلی تاثیر ناچیزی در آب شدن یخ روابط ایران و آمریکا داشته است. ایران همچنان اتهامات ایالات متحده را درباره قاچاق تجهیزات نظامی پیشرفته و سایر مهمات برای استفاده نظامیان شیعه ضد آمریکایی، انکار می کند.
مقامات نظامی ایالات متحده اعتقاد دارند تعداد حملات با استفاده از چنین تجهیزاتی نسبت به تابستان گذشته به مقدار چشمگیری کاهش یافته است. اما کراکر معتقد است این جریان ادامه دارد و مساله تروریکی از فرماندهان پلیس در حال همکاری با آمریکا در ماه جاری در یکی از استان های عراق را پیش می کشد. کراکر می گوید مواد منفجره به کار رفته در این حمله، شبیه آنهایی بوده که در ایران ساخته می شوند.
کراکر با اشاره به کاهش چنین حملاتی می گوید: “اگر ایران از نفوذش به جای دامن زدن به خشونت، در کاهش خشونت استفاده کند، این اتفاق خوبی است.” اما او اضافه کرد: “ از نظر ما هنوز بعضی کارهاهست که آنها باید انجام بدهند.“
ضمناً کراکر معتقد است مقامات “بسیار بلند پایه” در ایران، پشت سر هر گونه تصمیمی برای کاهش یا افزایش تنش ها در عراق هستند.
کراکر با اشاره به برنامه های آتی تا سال 2008، گفت یکی از مهمترین موضوعات پیش روی دولت عراق به کار گرفتن هزاران تن از افراد داوطلب برای کار در امور امنیتی است. این افراد در واقع شهروندان نگران از اوضاع هستند. اینها کسانی هستند که با دریافت روزانه 10 دلار، در کنار نیروهای امنیتی ایالت متحده و عراق بر علیه ستیزه جویان فعالیت می کنند. از نظر ایالات متحده، کاهش خشونت ها در بسیاری از مناطق کشور، خصوصاً در نواحی سنی نشین عراق که با کمبود پشتیبانی نیروهای پلیس همراه است، نتیجه اقدامات این افراد است. پلیس عراق عمدتاً از نیروهای شیعه تشکیل شده است.
معدالک نیروهای امنیتی به تنهایی قادر به جذب 20 تا 25 درصد از 70000 نیروی دواطلب تخمین زده شده هستند. چگونگی همکاری با بقیه این افراد در مشاغل دیگر دولتی از چالش های موجود است. کروکر گفت که آقای نوری المالکی، نخست وزیر عراق، موافقت کرده برای اشتغال سایر این افراد، یک بودجه 155 میلیون دلاری تنظیم نماید. این برنامه شامل آموزش های شغلی و برنامه های تحصیلی هم می شود.
دولت عراق از ایده استفاده از داوطلبان استقبال چندانی نمی کند. دلیل آن هم احتمال تشکیل گروههای نظامی توسط این افراد در زمان ترک نیروهای ایالات متحده و قطع نظارت موجود بر آنها عنوان می شود. اما آمریکا معتقد است اقدام کلیدی برای ممانعت از چنین رویدادی، تضمین وجود شغل برای آنهاست.
منبع: لوس آنجلس تایمز – 24 دسامبر 2007