ابراهیم کاشفی
در حالی که روزنامه های حامی دولت در هفته گذشته انتقادات آیت الله شاهرودی، در مورد جابجایی های کابینه را به کلی سانسور کرده بودند، در ابتدای این هفته ناگهان به صورتی هماهنگ شمشیر را از رو بستند و صریح ترین توهین ها را نثار رئیس قوه قضاییه کردند.
هاشمی شاهرودی در سخنانی که در همایش سالانه مدیران دیوان محاسبات کشور در روز چهارشنبه ایراد کرد از سیاست های اقتصادی دولت محمود احمدی نژاد و بی ثباتی مدیریت ها به شدت انتقاد و تاکید کرد “تغییر مکرر مدیران و وزیران چیزی را عوض نمی کند”.
سخنان رئیس قوه قضائیه از آنجا معنای خاصی پیدا کرد که درست چند روز پیش از آن رئیس دولت نهم در اقدامی جنجال برانگیز دو وزیر اصلی خود (وزیر نفت و وزیر صنایع و معادن) را برکنار کرده بود. اقدامی که در کنار اقدامات دیگر دولت در حوزه های اقتصادی و مدیریتی، انتقادات فراوانی را در پی داشت.
طرح این انتقادات از سوی رئیس یکی از قوای سه گانه کشور باواکنش تندحامیان دولت رو به رو شد. روزنامه ایران ارگان رسمی دولت در همین راستا روز شنبه سرمقاله، یادداشت، گزارش و تیتر یک خود را به انتقادات رییس قوه قضاییه اختصاص داد و شدیدا به وی حمله کرد.
این روزنامه انتقادات هاشمی شاهرودی را “خدشه به جمهوریت”و “دخالت قوه قضاییه در قوه مجریه” نام داد و به رییس قوه قضاییه توصیه کرد در سخنرانی های خود “در انتخاب واژگان و جملات دقت نظر داشته باشد.”
این روزنامه همچنین در سرمقاله خود با عنوان “این تغییر و آن تغییر” در این باره نوشت: “چگونه ممکن است دستگاهی که خود به انتشار حتی ۳ خط اظهارنظر ساده، اما انتقادی یک نماینده مجلس واکنش نشان داده و آنرا مخل اتحاد ملی می داند، به ناگاه چنین به سوژه برخی مطبوعات تبدیل شود.”
ارگان دولت در ادامه یادآور شد: “اینکه در این ماه ها، در روزنامه ها و خبرگزاری ها به ندرت شاهد انتقاد و حتی ارائه پیشنهاد به قوه قضائیه هستیم، نه از آن حیث است که کارشناسان، اهل خبر و برخی مطبوعات خیالشان از همه چیز راحت باشد؛ بلکه به آن دلیل است که دلسوزان دغدغه خدشه به فضای وفاق دارند و برای مغرضان نیز وقتی برای نقد عملکرد عزیزان دستگاه قضا نمانده است. آنها دیگر در صفحات اول خود جایی برای تیتری جز حمله به دولت نگذاشته اند. وقتی منافع سیاسی و حزبی بعضی ایجاب می کند که دولتی را با تمام توان تخریب کرده و هجو نمایند؛ وقتی دروغ پردازی و تهمت و افترا به شخص اول اجرایی کشور هزینه ای نداشته و کسی مدعی آن نمی شود؛ وقتی برخی از سایت ها که پرونده های قطوری از گذشته زیر بغل داشته و امروز با آنکه همه ناباورانه رفتارهای آنها را نگریسته و از اخبار و گزارش های تعریف و تمجیدی شان از فلان و بهمان متعجبند؛ معلوم است که دیگر کسی به داد دیگران کاری نداشته باشد.”
روزنامه ایران همچنین طی گزارشی مفصل واکنش نزدیکان و مشاوران محمود احمدی نژاد به انتقادات رئیس قوه قضاییه از دولت را منعکس کرد و از قول آنان اظهارات محمود هاشمی شاهرودی را “گشایش باب جدید در نقد دولت” نامید و مورد نکوهش قرار داد.
در این گزارش به نقل از جوانفکر مشاور مطبوعاتی رئیس جمهور آمده: “آیت الله هاشمی شاهرودی به عنوان رئیس قوه قضائیه بیش از هر کسی به اصل تفکیک قوا در نظام جمهوری اسلامی ایران واقف هستند، بنابراین دخالت قوا در امور یکدیگر اقدام اشتباهی است که انتظار می رود به نحو مقتضی اصلاح، جبران و از تکرار آن جلوگیری شود.” وی همچنین یادآور شده: “رئیس جمهور از ابتدا و حتی پیش از انتخاب شدن همواره تأکید داشتند که وامدار هیچ جریانی نیستند.”
در همین زمینه سیدجلال یحیی زاده عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس نیز به روزنامه “ایران” می گوید: “ممکن است دولتمردان در عملکرد خود دچار اشتباهاتی شوند اما شکی نیست که رئیس جمهور حق هر گونه اصلاح و تقویت کابینه را در اختیار دارد.”
محمدرضا میرتاج الدینی عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان نیز در این باره می گوید: “طرح مسائلی در باب سیاست های اشتغالزایی، سیستم نظارتی و روش های مدیریتی باید با تأمل بیشتری صورت گیرد. باید دید سیستم نظارتی چگونه مانع مدیریت مدیران جامعه شده ونتوانسته است موجب افزایش اطمینان وقدرت آنها شود.”
حسین نجابت، سخنگوی فراکسیون اصولگرایان مجلس نیز دراین زمینه به ارگان دولت گفت: “خوشبختانه هر ۳ قوه از ابزارهای نظارتی برخوردارند، بنابراین اگر اشکالی وجود دارد مربوط به همه مسئولان است و همه دستگاه ها با آن مواجه هستند.”
وی افزود: “آیا دستگاه قضایی تکالیفی را که طبق برنامه چهارم توسعه در زمینه استقرار نظام قضایی سریع، دقیق، بالسویه، در دسترس، ارزان، منصفانه و قاطع را برعهده دارد محقق کرده است و تبعیض های قومی، گروهی در قلمرو حقوقی و قضایی را رفع کرده است؟”
این روزنامه شاهرودی را تلویحا به انتشار گزارش تحقیق و تفحص از قوه قضاییه تهدید کرده و نوشته “این که در این ماه ها، در روزنامه ها و خبرگزاری ها به ندرت شاهد انتقاد و حتی ارایه پیشنهاد به قوه قضاییه هستیم، نه از آن حیث است که کارشناسان، اهل خبر و برخی مطبوعات خیالشان از همه چیز راحت باشد.”
اما یکی از تندترین انتقادات را روزنامه سیاست روز به مدیر مسئولی علی یوسف پور معاونت حقوقی وپارلمانی وزارت نیرو در یادداشتی منتشر کرد.
سیاست روز در مطلبی نوشت: “آقای شاهرودی؛ یادتان که هست؟! یادتان که هست نطقهای آتشین نیروهای اصلاحطلب را. روز پنجشنبه تیتر یک روزنامههایشان فرمایشات جنابعالی بود. آن زمان از حضور شما و اصلاح ساختار قضایی میهراسیدند و امروز از زیبایی کلام شما به وجد میآیند و نمیدانند محبتهای شما را چگونه جبران کنند!”
یادداشت نویس این روزنامه حامی دولت ادامه می دهد: “من یک ویرانه قضایی تحویل گرفتهام. اگر از سر بزرگواری فحشهایی را که خوردهاید به یاد نمیآورید مطمئنم که این جمله خاطر مبارکتان هست که اگر نباشد ما فراموش نکردهایم! یادتان هست آن روزهای اول را؟! یادتان میآید که از بریدن احکام زیادی زندان و اشتباه بودن آن سخن میگفتید؟! حرفهای شما باز هم هر هفته تکرار میشود. 6 سال گذشت و هنوز بر اریکه ریاست قضاییه کشور نشستهاید و از وضعیت ویرانه مینالید. خندهدار نیست؟!… 6 سال گذشت و شما حتی زحمت تدوین قوانین کشوری را هم به خود ندادید!… به جای آنکه سر و سامانی به وضعیت ویرانهای که امروز نام ویرانه را هم به زحمت میتوان بر آن نهاد بپردازید، در خصوص تغییر وزرا اظهارنظر میکنید… بار اولتان نیست. در خصوص مبارزه با مفاسد اقتصادی هم همین کار را کردید. وقتی قوه عریض و طویل شما توان رسیدگی به یک پرونده را هم نداشت و متهمش در روز روشن از دست ماموران شما گریخت باید هم حرفهای شما تیتر یک روزنامه پولبگیران همان متهم شود.”
این متن به قدری تند و توهین آمیز بود که یک روز بعد روزنامه کیهان در ستون “پرسه در مطبوعات” نوشت: “روزنامه سیاست روز، روز گذشته طی مقاله ای به انتقاد از اظهارات آیت الله هاشمی شاهرودی درباره عملکرد دولت نهم پرداخت. این مقاله با ادبیاتی تند و در مواردی توهین آمیز به تحلیل سخنان رئیس قوه قضائیه پرداخته است در حالی که سخنان آیت الله شاهرودی- اگر چه حاوی موارد قابل انتقادی هم بود- نه به آن اندازه که برخی رسانه ها سعی در بزرگنمایی آن کردند، در راستای مخالفت با دولت نبوده است. همچنان که سیداحمد موسوی معاون پارلمانی رئیس جمهور هم روز گذشته خبر از دیدگاه مثبت آیت الله شاهرودی نسبت به اقدامات دولت و ابراز آن در جلسات مختلف داده بود.”
سایت بازتاب نیز که به بخش هایی از اصولگرایان نزدیک است در خبری چنین واکنش های تندی علیه رئیس قوه قضائیه را “بی سابقه و توهین آمیز” خواند.
سایت رجانیوز هم ضمن انتقاد از بیانات هاشمی شاهرودی نوشت: “اما به راستی برخی از سخنان و به خصوص مصادیق می تواند دستمایه یی برای انتقاد صحیح، دلسوزانه و زیرکانه باشد؟ آیا جز این است که برخی از سخنان (جدای از صحیح یا نادرست بودن) آن چنان بی پروا و غیر قابل انتظارند که ناخواسته به بهانه یی برای تخریب دولت توسط دشمنان قسم خورده داخلی و خارجی تبدیل می شوند؟”
اما “سید احمد موسوی” معاون حقوقی و امور مجلس رییس جمهوری، مطالب مطرح شده از سوی آیتالله سید محمود هاشمیشاهرودی رییس قوه قضاییه در همایش مدیران دیوان محاسبات را بیش از این که انتقاد از دولت نهم بداند، انتقاد وی از روندی دانست که طی مجموعه سالهای گذشته باعث ایجاد برخی مشکلات در کشور شده است.
موسوی که روز یکشنبه با “ایرنا” گفتگو می کرد، اظهار داشت: “گمان نمی کنم خطاب آیت الله شاهرودی مشخصا اقدامات دولت نهم باشد، چرا که وی در سخنرانیها و جلسات مختلف همواره از اقدامات زحمات و عملکرد دولت نهم تقدیر و دفاع کرده است.”
وی با بیان اینکه “به نظرم بخش عمدهای از انتقادات ایشان متوجه روند مدیریت کشور طی سالهای گذشتهاست”، گفت: “از دست دادن فرصتها، عدم استفاده از ظرفیتهای عظیم کشور، کند بودن روند خصوصیسازی و نیز افزایش تعداد حقوق بگیران دولتی، مواردی نیست که ظرف یکی دو سال اخیر توسط این دولت بوجود آمده باشد تا رییس قوه قضاییه بخواهد نسبت به آنها به دولت تذکر دهد بلکه اینها مشکلاتی است که به علت عدم توجه و قاطعیت و برنامهریزی صحیح و مطلوب، طی سالیان گذشته بوجود آمده و همواره مورد تاکید آقای احمدی نژاد نیز بوده است و اصولا اقدامات شبانه روزی دولت برای حل همین مشکلاتی است که از گذشته به ارث رسیده است.”
معاون رییس جمهوری اظهار داشت: “به نظر اینجانب جناب آقای شاهرودی در این سخنرانی بیش از هر چیز تاکید و تذکرشان به سازمان بازرسی و دیوان محاسبات این بوده که دیدشان در برخورد با مفاسد و جرایم وسیعتر شود و عدمالنفع کشور از عدم اتمام و اجرای طرحها و پروژههای وسیع و ملی ظرف کمترین زمان ممکن است را نیز در ضعف مدیریتها لحاظ کنند.”