نادر کرمی
فرهنگسرای رسانه در میدان ولیعصر تهران، روز گذشته پذیرای جمعی از خبرنگاران بود تا به دعوت “سایت اصلاحات” استدلال های احمد زیدآبادی و محسن آرمین در توجیه لزوم یا عدم لزوم کاندیداتوری خاتمی را رودررو بشنوند.
با این حال میزبان نشست (سایت اصلاحات) در ابتدای این جلسه خبر از عدم حضور محسن آرمین، سخنگوی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، در این مناظره داد. در این ارتباط مدیر سایت اصلاحات به فارس گفت: ”محسن آرمین ساعت 10:30 دقیقه برای حضور در مناظره اعلام آمادگی کرد اما ساعت 12 در تماسی اعلام کرد که به دلیلی که نمیتوانم ذکر کنم در جلسه حضور نمییابم و از آن پس گوشی خود را خاموش کرد “.
به این ترتیب در کنار احمد زیدآبادی، دبیر کل سازمان دانش آموختگان ایران، فواد صادقی مدیر سایت توقیف شده بازتاب حاضر شد و به ارائه دیدگاههای خود در این زمینه پرداخت.
در این نشست خبری، احمد زیدآبادی که سازمان متبوع اش عمده ترین حامی کاندیداتوری “عبدالله نوری” است، در پاسخ به تشکیک هایی که در مورد نداشتن پایگاه مردمی اصلاح طلبان مطرح می شود گفت: “من می گویم عبدالله نوری دارای سی میلیون رای است و اگر اجازه بدهند از تریبون های انتخاباتی از جمله صدا و سیما استفاده کند، خیلی شفاف مسایل اصلی کشور را خواهد گفت و مردم با او ارتباط برقرار خواهند کرد”.
وی ادامه داد: “وزن کشی سیاسی کار دشواری نیست، اجازه بدهید انتخابات آزاد برگزار شود آنگاه اگر تحلیل من غلط بود همین جا حاضر می شوم و می گویم که اشتباه کردم، اما سوال اینجاست که آیا جمهوری اسلامی چنین امکانی را فراهم می کند یا نه”.
وی که به عنوان مخالف حضور خاتمی در عرصه انتخابات شناخته شده است در مورد خاتمی نیز گفت: “ ما بر اساس تحلیلی که داریم توصیه می کنیم که با توجه به عواقب ورود خاتمی، اگر ایشان نیاید بهتر است”.
به گزارش ایلنا، زیدآبادی در ادامه با تاکید بر اینکه “ ما وقتی می گوییم آقای خاتمی وارد انتخابات نشود از موضع تحکم آمیز نیست” افزود: “با توجه به اینکه پیش بینی می شود در آینده مشکلات بیشتری داشته باشیم و رئیس جمهور آینده باید آن مشکلات را کنترل کند برای موفق شدن در کنترل این فضا، رئیس جمهور باید فردی مقتدرتر از خاتمی باشد. ما هشت سال دوره خاتمی را تجربه کرده ایم. آقای خاتمی به عنوان روحانی ممتاز و روشنفکر شیعه بسیار مورد احترام ما است. اما باید دید آیا ایشان برای مدیریت کشور در دوره آینده مناسب است که من می گویم ایشان مناسب نیست. زیرا تمام بحران های زمان خاتمی بسیار کم عمق تر از بحران های کنونی بود اما ایشان نتوانست مدیریت کند. خاتمی یک فرد فرهنگی است و سیاست را به صورت ملموس حس نمی کند.”
وی در ادامه در پاسخ به این بحث که “سازمان ادوار تحکیم وحدت به منظور تحریم انتخابات عبدالله نوری را کاندیدای خود قرار داده”، اظهار داشت: “اشکال اصلاح طلبان از ابتدا تاکنون این است که در میدانی بازی کرده اند که قواعد آن را جناح اقتدارگرا و اصولگرا می نویسند، آنها هیچ گاه ابتکار عمل از خود نشان ندادند”.
وی با طرح این سوال که آیا اصلاحات قدرت اجتماعی دارد یا خیر، یادآور شد: “اگر اصلاحات دارای قدرت اجتماعی است، پس باید با قواعد خود بازی کند. انتخابات مفهومی جهانی است و جمهوری اسلامی اگر می خواهد انتخابات برگزار کند باید انتخاباتی صادقانه باشد. هر فردی دارای ویژگی های سوری مانند سن، تحصیلات و سابقه، حق دارد کاندیدا شود و مردم هم حق دارند انتخاب کنند. اگر قرار بر عملکرد سلیقه ای باشد فرجام این بازی آن است که بسیاری وارد انتخابات نمی شوند. “
زیدآبادی همچنین از طرح موضوع ردصلاحیت عبدالله نوری ابراز از سوی برخی اصلاح طلبان ابراز تاسف کرد و گفت: “ما انتظار نداریم نوری رد صلاحیت شود و اگر ایشان را رد صلاحیت کنند قطعاً غیرقانونی است، رویکرد ما به انتخابات باید صادقانه باشد و بیش از این نمی شود به مسائلی که صورت دارد و اما از محتوا خارج است، دلخوش کرد. انتخابات باید عادلانه، منصفانه و آزاد برگزار شود”.
زیدآبادی ادامه داد: “آقایان پیشاپیش می گویند معلوم است که نوری رد صلاحیت می شود. نوری محاکمه و زندانی شده اما محرومیت های او تا دو سال پس از پایان زندان است. دوستان معتقدند نوری رد صلاحیت می شود و به همین دلیل منجر به تحریم می گردد. اما اگر اصلاح طلبان به صورت منسجم بر یک کاندیدا ائتلاف کنند، شورای نگهبان نمی تواند او را رد صلاحیت کند.“
وی تاکید کرد: “ما در چارچوب انتخابات آزاد و عادلانه که فلسفه انتخابات در آن سازگار باشد، شرکت خواهیم کرد. ما هیچ وقت در ایران تحریم به معنای واقعی ای را نداشته ایم اما تحریم انتخابات هم از حقوق شهروندی در تمام نظام های دنیا است”.
زیدآبادی افزود: “شرایط ایران در چهار سال پیش به گونه ای بود که چه معین و چه هاشمی پیروز می شدند، چه بسا وضع می توانست بدتر باشد. بخشی از شرایط دست رئیس جمهور است اما بخش دیگر به دلیل سلسله بحران های سه دهه گذشته است”.
دبیر کل سازمان ادوار دفتر تحکیم وحدت در بخش دیگری از سخنانش و در واکنش به این سخن صادقی مبنی بر اینکه “عبدالله نوری به برخی اصول قانون اساسی اعتقاد ندارد” با اشاره به اینکه طبق قانون اساسی پرسش از اعتقادات افراد جرم محسوب می شود، تاکید کرد: “اینکه من به قانون اساسی معتقد باشم یا نه به کسی ارتباطی ندارد آنچه مهم است التزام عملی به قانون است. شما قانون را زیر پا نمی گذارید اما ممکن است به آن اعتقاد نداشته باشید و می توانید به آن اعتراض کنید. اینکه عبدالله نوری به برخی قوانین اعتقاد ندارد مساله ای نیست. نباید بازار ریاکاری را باب کرد.“
احتمال حضور عبدالله نوری در انتخابات ریاست جمهوری، سوال دیگری بود که از زیدآبادی پرسیده شد، وی در این مورد توضیح داد: “ایشان گفته اند که من آمادگی حضور در انتخابات را دارم. اما ملاحظاتی هم دارم و این ملاحظات عبارت است از شکل گیری اجماعی بین اصلاح طلبان و همچنین اگر کاندیدای اصلاح طلبان رد صلاحیت شد، وارد انتخابات نشوند و آیا مصحلت نیست که همه اصلاح طلبان نوری را حمایت کنند. ایشان اعلام آمادگی کرده اما دوستان اصلاح طلب پاسخ نداده اند”.
زیدآبادی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه آیا جریان ملی - مذهبی کاندیدای ویژه خود را دارند، خاطر نشان کرد: “جریان ملی - مذهبی یک جریان هویتی است نه حزب سیاسی و من دبیر کل ادوار تحکیم وحدت هستم. به لحاظ سیاسی به این تشکل وابسته ام اما به لحاظ هویتی ملی - مذهبی محسوب می شوم. در جریان ملی - مذهبی دوستانی تصمیم گرفته اند که کاندیدای مستقلی ارائه کنند و در نظرشان مهندس سحابی مناسب بود. اما ایشان از نظر سنی محدودیت قانونی دارد و تاکنون فرد دیگری در نظر گرفته نشده است.“
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه اگر خاتمی و عبدالله نوری وارد عرصه انتخابات نشوند برنامه شما چه خواهد بود، نیز گفت: “ما بر روی یک فرد تعصب نداریم بلکه بر ویژگی های آن فرد تاکید داریم. اگر خاتمی بیاید اصلاح طلبان دنبال ایشان می روند و بعید است نوری وارد انتخابات شود اما اگر خاتمی و نوری هیچ کدام وارد انتخابات نشوند باید دنبال فردی رفت که قدرت مدیریت داشته باشد و به لحاظ شخصی از ورود به بحران ها بیم نداشته باشد، نسبت به مسائل کشور هم آگاه باشد و همچنین قدرت ایستادگی بر حق قانونی خود و مردم را داشته باشد. به نظر من اگر نوری وارد انتخابات شود نه فقط رای اصلاح طلبان بلکه رای چندین میلیون رای دهنده که با انتخابات قهر هستند را از آن خود می کند. نوری 30 میلیون رای دارد. دقت کنید نوری در کارنامه خود زندان را دارد. البته ما معتقد نیستیم که اگر ایشان کاندیدا شوند مشکلات یک شبه حل می شوند ولی باید به سمت حل مشکلات حرکت کرد”.
زیدآبادی همچنین در پاسخ به اظهارات صادقی که به عملکرد عبدالله نوری در ابتدای دهه هفتاد در وزارت کشور اشاره می کرد، اظهار داشت: “نوری کارنامه خود را به دو قسمت تقسیم می کند، یک بخش موقعی که حقوق حکومت را می دیده و حقوق مردم را نادیده می کرده و در بخش بعدی که حقوق ملت را بر حقوق حکومت ترجیح می دهد”. وی افزود: “اعتقادات نوری ممکن است تغییر کند اما شخصیت او تغییر نمی کند و این برای یک مدیر مهم است چرا که او وقتی به کاری اعتقاد داشته باشد به آن عمل می کند و منتظر نمی ماند، در حالی که آقای خاتمی چنین نیست و این ویژگی های شخصیتی است که به نظر من تغییر نمی کند”.
زیدآبادی با ذکر مثالی در این مورد گفت: “گفته می شود پس از دوم خرداد 76 آقای منتظری پیام تبریک به آقای خاتمی دادند اما ایشان تا مدتها نمی دانست باید چه واکنشی نشان دهد و پاسخگویی به پیام آقای منتظری برای ایشان یک مساله شده بود”.
وی همچنین ادامه داد: “من لیستی از این مسایل را در مورد آقای خاتمی آماده کرده بودم که متاسفانه آقای آرمین نیامدند که این بحث شکل بگیرد”. وی افزود: “حمله به دفتر ایران فردا یکی از اولین مسایل پس از دوم خرداد بود که خود ایشان (خاتمی) گفته بود که این مساله برای امتحان من است، و دستور پیگیری داده بود، اما بعدا دیدیم که چه شد و هنوز هم به آن مساله رسیدگی نشده است، این چه رییس جمهوری است که حرف اش اثر گذاری ندارد”.