دوید رایزینگ
نماینده ارشد ایالات متحده در آژانس بین المللی انرژی هسته ای دوشنبه گفت تغییر در دستگاه دیپلماسی آمریکا، فرصت مناسبی برای ایران است تا برای پایان دادن به برنامه هسته ای خود وارد مذاکرات جدید شود.
با اینحال، گریگوری شولتی به ایران هشدار داد نباید از باراک اوباما- رئیس جمهور منتخب آمریکا- انتظار ایجاد تغییرات گسترده در مواضع آمریکا را داشته باشد.
وی افزود: «رئیس جمهور منتخب درباره لزوم تقویت دیپلماسی، لزوم اتخاذ دیپلماسی مستقیم و سخت، و ادامۀ دیپلماسی که با دورنمائی از تحریم های اقتصادی و انزوای سیاسی همراه باشد، نیز سخن گفته است.»
محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران درحالی دست به ارسال پیام تبریک برای اوباما زده بود، که این اولین بار از زمان انقلاب اسلامی در سال 1357بود که یک رهبر ایرانی برای رئیس جمهور منتخب آمریکا آرزوی موفقیت می کند. اوباما نیز تمایل خود را برای گتگو با رهبران کشورهائی نظیر ایران، سوریه و کره شمالی اعلام داشته است.
شولتی خاطر نشان کرد اوباما در این باره که یک ایران مسلح به تسلیحات هسته ای، غیر قابل پذیرش است، موضع مشابهی با جورج بوش دارد. با اینحال، شولته ابراز امیدواری کرد رهبران ایران به تغییر در رهبری کاخ سفید، به چشم یک شانس و فرصت نگاه کنند.
وی به خبرنگاران گفت: «باید ببینیم آیا در این مورد دست به ماجراجوئی می زنند… منظورم این است اگر پاسخ مناسب بدهند خوب است؛ اکنون فرصت آغاز گفتگو و برداشتن قدم های محکمی که دنیا برای ابراز اطمینان از ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای آنها انتظار می کشد، فرا رسیده است.»
آمریکا، انگلستان و بسیاری از کشورهای دیگر غربی، ایران را متهم می کنند که برنامه هسته ای آن کشور پوششی برای تولید تسلیحات هسته ای است. ایران نیز که به دلیل خودداری از توقف غنی سازی اورانیوم هدف تحریم های سازمان ملل قرار گرفته، این اتهام ها را رد می کند. غنی سازی، فعالیتی است که می تواند هم برای تولید سوخت هسته ای و هم جهت تولید مواد لازم در ساخت کلاهک هسته ای به کار رود.
گریگوری شولتی که برای دیدار با مقامات آلمان در آستانه اجلاس دو روزه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هسته ای در وین، اکنون در برلین به سر می برد، گفت ایران نباید انتظار ایجاد تغییرات شگرفی در موضع آمریکا را با روی کار آمدن دولت جدید در واشنگتن داشته باشد.
مواجهه رهبری ایران با دستگاه دیپلماسی بوش با مناقشه همراه بوده است. دولت تهران روز جمعه اعلام کرد بوش «آرزوی» بدست آوردن یک بهانه را برای ایجاد رویاروئی می کشید. آمریکا تا زمانی که ایران از غنی سازی دست نکشیده و به سایر درخواست های شورای امنیت سازمان ملل پاسخ نداده است، گزینه نظامی را کنار نمی گذارد.
ارزیابی های اطلاعاتی اسرائیل که ایران را بزرگترین تهدید علیه خود می داند و اصرار ایران بر صلح آمیز بودن ماهیت برنامه های هسته ای اش ، نشان داده تضعیف فشار بین المللی بر دولت ایران، سبب جسارت بیشتر تهران در گام برداشتن به سوی تولید بمب هسته ای ظرف سال آینده خواهد شد.
به گفته این مقامات امنیتی، تأخیر در بهره برداری از رآکتور هسته ای ایران، مانع از پیشرفت این کشور به سوی تولید تسلیحات هسته ای نمی شود، زیرا تمرکز عمدۀ تهران بر غنی سازی اورانیوم است. مقامات امنیتی اسرائیل به دلیل محرمانه بودن اطلاعات خود، تنها به شرط ناشناس ماندن حاضر به مصاحبه در این مورد شده اند.
منبع: بوستون گلوب- 24 نوامبر