هنر روز، در بخش کتاب روز می کوشد کتاب ها و نشریاتی را که در حوزه اندیشه و هنر مباحث نظری را منعکس می کنند یا در مسائل اجتماعی و سیاسی مباحثی درخور دارند را به خوانندگان خود معرفی کند. ارجحیت با کتاب های روز خواهد بود و این به معنای غفلت از آثارمنتشر شده در گذشته دور یا نزدیک نیست. کتاب های منتشره از پدیدآورندگان ایرانی به زبان های دیگر یا ترجمه شده به این زیان ها هم در کتاب روزجای ویژه ای خواهند داشت. ناشران و پدید آورندگان آثار می توانند برای معرفی یک نسخه کتاب به نشانی زیر بفرستند.
po box 94000 creteil cedex
France10014
نامه های مشروطیت و مهاجرت
از رجال سیاسی و بزرگان محلی به سید حسن تقی زاده
به کوشش: ایرج افشار
630 ص، تهران: نشر قطره، 1385، چاپ اول
مجموعه 190 نامه و لایحه و اعلامیه ای که در این مجموعه گردآوری شده، از اوراق بازمانده «سید حسن تقی زاده» است که اصل آنها در اختیار «ایرج افشار» می باشد. تعدادی از آنها نیز برگرفته از فتوکپی هایی است که «ناصح ناطق» و «عباس زریاب» در اختیار «ایرج افشار» گذاشته اند و در این کتاب با ذکر کلمه «فتوکپی» به چاپ رسیده اند. این مجموعه این اسناد که برای پژوهش در تاریخ مشروطیت ایران و روزگاری که جریان مهاجرت پیش آمد، از اهمیت ویژه ای برخورداراست، شامل نامه ها و گزارش هایی است که از سال 1325 ه. ق به بعد، از طرف رجال سیاسی و بزرگان محلی به «سد حسن تقی زاده» نوشته شده اند.
در این میان گزارش های «محمد علی تربیت» و برادرش «رضا»، هم چنین آنچه که «جواد» برادر «تقی زاده» به هنگام تبعید «تقی زاده» به او می نوشته اند و نیز نامه های «حسین پرویز» - مربوط به مجلس دوم -، در دوران خروج اجباری «تقی زاده» از ایران به دنبال قتل «سید عبدالله بهبهانی»، و هم چنین نامه هایی که یاران حزبی «تقی زاده» مانند«سلیمان میرزا اسکندری»، «احمد استوار» و «عبدالرحیم خلخالی» نوشته اند، همه حاوی مطالبی تازه و ریزه کاری هایی است که پس از یکصد سال در دسترس پژوهندگان قرار می گیرد. نامه ها، به ترتیب تاریخ نگارش در این مجموعه آمده و در دو بخش دسته بندی شده است: 1- نامه های مربوط به دوران مشروطیت. 2- نامه های مربوط به روزگار مهاجرت.
به سوی سرنوشت
(کارنامه و خاطرات سال 1363)
نویسنده: اکبر هاشمی رفسنجانی
به اهتمام: محسن هاشمی
688ص، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1385، چاپ اول
این کتاب، خاطرات «اکبر هاشمی رفسنجانی» از وقایع سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ایران در سال 1363 است. این خاطرات بر اساس دوازده ماه سال (از فروردین تا پایان اسفند 1363) نوشته شده است. موضوع جنگ که در این سال نیز همه امور کشور را تحت الشعاع قرار داده بود، انتخابات دوره دوم مجلس و التهاب های سیاسی پس از آن، و اختلاف نظر شورای نگهبان و مجلس و دولت در مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در سال 1363، از جمله مهم ترین مباحث طرح شده در این خاطرات است.
حماقت خانه ی آلمایر
نویسنده: جوزف کنراد
ترجمه: حسن افشار
219ص، تهران: نشر مرکز، 1386، چاپ اول
این کتاب، نخستین رمان «جوزف کنراد» است که در سال 1889 بر اساس شخصیت تاجری که نویسنده او را در «بورنئو»، از جزایر جنوب شرقی آسیا دیده بود، نوشته شده. «کنراد»، نویسنده لهستانی الاصلی است که امروز از ارکان ادبیات انگلیسی شمرده می شود. او زندگی ماجراجویانه ای داشت و سفرهای دریایی بسیاری به شرق دور و جنوب شرقی آسیا کرد. این سفرها و ماجراها، دست مایه بسیاری از آثار او از جمله « حماقت خانه ی آلمایر» شد. نام انگلیسی این رمان “Almayer’s Folly” است.
واژگان فروید
نویسنده: پل-لوران اسون
ترجمه: دکتر کرامت موللی
120ص، تهران: نشر نی، 1386، چاپ اول
این کتاب، مجموعه ای از واژگان «فروید» است که در آثار و در بیان اندیشه های او به کار رفته است. این واژگان، واژگان روان کاوی است؛ مجموعه ای است از واژگان نو و به ویژه، واژه هایی که بر مبنای کاربرد زنده زبان ساخته شده اند تا «دانش از ناخودآگاه» را به بیان آورند. «واژگان فروید» که از زبان فرانسه ترجمه شده، ابزار کمکی مناسبی است برای درک بهتر زبان خاص و مبهم «فروید».
سال های خاطره و خطرات
خاطرات فروغ ظفر امیر رفیعی
گرآوری و تدوین: سیمین پناهی فرد
181ص، تهران: انتشارات آسیم، 1386، چاپ اول
این کتاب، بخشی از خاطرات خانم «فروغ ظفر امیر رفیعی» است که به وسیله «سیمین پناهی فرد»، گردآوری و تدوین شده است. «فروغ ظفر» در سال 1308 خورشیدی در مشهد متولد شد. مادرش، «شمس اعظم»، دختر «شریف العلمای عراقی»، از خانواده ای متدین و عالم بود. پدرش «سید حسن امیر رفیعی»، رئیس ژاندارمری مشهد در اواخر سلطنت رضا شاه و فرزند «حاج رفیع الدوله»، از مردم خیر و سرشناس مشهد بود. او کودکی را در مشهد سپری کرد. در شهریور 1320 با خانواده اش عازم تهران شد. دوره ابتدایی را در تهران گذراند و سپس دوباره به مشهد بازگشت. پس از سه سال مجددا عازم تهران شد و با دکتر «غلامحسین مروستی» که از خانواده های مشهور و بزرگ یزد بود، ازدواج کرد. پس از ازدواج، «فروغ ظفر»، تحصیلاتش را با حمایت و تشویق همسرش ادامه داد و شغل معلمی را برگزید. او سال ها در کسوت یک معلم به ایران و فرزندان ایران خدمت کرد و سرانجام در سال 1362 بازنشسته شد. کتاب حاضر، بخشی از خاطرات اوست؛ خاطراتی که تصویر از زندگی فرهنگی و اجتماعی ایران در سال های پس از شهریور 1320 را در اختیار خوانندگان قرار می دهد.
معاصران فریدون توللی
(فراز و فرود)
نویسنده: صدرا ذوالریاستین شیرازی
206ص، شیراز: انتشارات نوید شیراز، 1386، چاپ اول
زندگی ادبی «فریدون توللی»، طی زمانی نزدیک به نیم قرن سرودن و نوشتن، با فراز و نشیب های بسیار همراه بود. او دو دوره زندگانی داشت: یکی دوره جنبش سیاسی همراه با نوآوری در شعر، دیگر دوره کناره گیری از جامعه و بازگشت به سنت شعر کلاسیک فارسی. در دوره اول، چون مردی سیاسی بود و تندرو، جلوه ها نمود و پیروان و مقلدان توانا و ناتوان یافت و طبعا به همین علت در شعر روزگار خویش اثری بی چون و چرا گذاشت. در کتاب حاضر، نویسنده ضمن پرداختن به شعر «فریدون توللی»، نظریات و عقاید گروهی از شاعران، ادیبان و پژوهشگران معاصر را درباره اشعار او بازگو کرده است. «ایرج افشار»، «ملک الشعرای بهار»، ««مهدی پرهام»، «خسرو شاهانی»، «عبدالحسین زرین کوب»، «پرویز ناتل خانلری»، «محمد حقوقی» و «علی بابا چاهی»، از جمله کسانی هستند که در این کتاب، با عقاید آنها درباره اشعار «توللی» و نقش او در ادبیات معاصر ایران آشنا می شویم.
موسیقی در کاغذوکتاب
کتابشناسی موسیقی در ایران: 1354- 1383
گردآوری و تنظیم: سیمین جلالی
800ص، تهران: موسسه فرهنگی – هنری ماهور، 1386، چاپ اول
این کتابشناسی، شامل فهرست موضوعی کتاب ها، مقالات نشریات، پایان نامه ها و طرح های پژوهشی است که در موضوع موسیقی در ایران و حوزه های مختلف آن، در فاصله سال های 1354 تا 1383 خورشیدی منتشر شده است. کتاب ها، مقالات، پایان نامه ها و طرح های معرفی شده در این مجموعه در پانزده فصل با این موضوعات دسته بندی و ارائه شده اند: 1- کلیات، 2- فلسفه و زیبایی شناسی، 3- تاریخ و نقد، 4- سرگذشت نامه ها، 5- مبانی و مسائل فنی موسیقی، 6- سازها، 7- موسیقی همراهی کننده (متن)، 8- موسیقی رقص، 9- موسیقی کودک، 10- موسیقی مردم پسند، 11- پژوهشی در موسیقی (اتنوموزیکولوژی)، 12- فیزیک و اکوستیک، 13- آموزش موسیقی، 14- انجمن ها و سازمان های موسیقی، 15- برنامه ها، 16- موزه ها و نمایشگاه ها. این مجموعه با فهرست های سودمندی که با عنوان «نمایه نام ها»، «نمایه موضوع»، «نمایه آثار»، «نمایه نشریات» و «کتابنامه» عرضه شده اند، به پایان می رسد.
تاریخ اسماعیلیان در ایران
(سده های 5 تا 7 هجری)
نویسنده: استرویوا لودمیلا ولادیمیرونا
ترجمه: دکتر پروین منزوی
پیشگفتار: دکتر علی نقی منزوی
372ص، تهران: نشر اشاره، 1386، چاپ دوم
در این پژوهش، تاریخ اسماعیلیان در ایران، در فاصله سده های پنجم تا هفتم هجری (یازدهم تا سیزدهم هجری) بررسی شده است. در این بررسی به شیوه معمول در آثار نویسندگان و مورخان شوروی سابق، نقش عوامل اجتماعی، اقتصادی و جنبش ها و نهضت های مردم، بسیار برجسته است و تاثیر این عوامل در شکل گیری نهضت اسماعیلیان در ایران، اهمیت ویژه ای داده شده است. عناوین مباحث اصلی کتاب عبارتنداز: «روابط اجتماعی در ایران در سده های پنجم و ششم هجری»، «آمادگی قیام و خیزش»، «خیزش اسماعیلیان: ایجاد دولت اسماعیلی»، «گسترش دولت اسماعیلی» و «مرگ دولت اسماعیلی». نویسنده با مراجعه به منابع و ماخذ معتبر، تحلیلی همه جانبه از جنبش اسماعیلیان در زمینه گسترده تاریخی جامعه فئودالی پیشرفته ایران، در دوره حکومت سلجوقیان را ارائه داده است.
افسانه های کردان
گردآورندگان: اردیشانه سسیل، سسیله سسیل
ترجمه: امیر حسین اکبری شالچی
422ص، تهران: نشر ثالث، 1386، چاپ اول
این افسانه ها در فاصله سال های 1952 تا 1982، به وسیله «اردیشانه سسیل» و «سسیله سسیل»، از میان انبوهی از افسانه های کردهای ارمنستان، گرجستان، آذربایجان، ترکیه، سوریه و عراق گردآوری و تدوین شد و در سال 1989 برای نخستین بار در مسکو به چاپ رسید. از میان آن مجموعه، تعدادی به وسیله «ویلاند اشن هاگن»، گلچین و برای ترجمه به زبان آلمانی به «اولریکه زایفرت» سپرده شد. این گزیده در سال 1993 به کوشش «اکرم ناسن» در فرانکفورت به زبان آلمانی چاپ و منتشر شد. کتاب حاضر با عنوان «افسانه های کردان»، برگردان همان چاپ است. این مجموعه که شامل 127 افسانه کوتاه از افسانه های مردم کرد است، تصویری از آداب و رسوم و اعتقادات و فرهنگ این مردم را در مقابل خواننده قرار می دهد.