علی اکبر دارینی
به گفته اصلاح طلبان، مقامات ایران دو وب سایت حامی ریاست جمهوری محمد خاتمی را تعطیل کردند. این اولین نشانه از تلاش تندروهای صاحب قدرت، برای تضعیف خاتمی در چالش با محمود احمدی نژاد در انتخابات خرداد ماه محسوب می شود.
خاتمی 20 بهمن ماه خبر از نامزدی خود در انتخابات ریاست جمهوری داد و به این ترتیب نوید وقوع کشمکش های سیاسی بزرگی را میان یک اصلاح طلب محبوب از یک سو، و تندروهای حاکم کشور از سوی دیگر داد. خاتمی در خلال دوره هشت ساله ریاست جمهوری خود، گفتگو با غرب را در کانون سیاست هایش قرار داده بود.
درحالیکه احمدی نژاد به سبب وضعیت نابسامان اقتصادی با نارضایتی عمومی روبروست، نامزدی خاتمی برای وی یک تهدید جدی محسوب می شود. تعطیلی وب سایت ها نیز درحالی صورت می گیرد که خاتمی مسؤولان تبلیغات انتخاباتی خود را مشخص کرده است.
دو وب سایت «یاری نیوز دات کام» و «یاری دات آی آر» با پیش زمینه اعلام نامزدی خاتمی در تابستان گذشته بوجود آمده بودند. این وب سایت ها روز شنبه از داخل ایران قابل دسترسی نبودند اما می توان از خارج کشور به آنها دسترسی یافت. وب سایت اختصاصی انتخاباتی خاتمی به نام «خاتمی دات آی آر» هنوز قابل دسترسی است.
برزو شجاعی سردبیر یکی از دو وب سایت تعطیل شده، روز شنبه به خبرگزاری آسوشیتد پرس گفت: «اواسط روز بود که فهمیدیم وب سایت ما مسدود شده است… تعطیلی وب سایت ما نشان می دهد تندروها، چالش خاتمی را تحمل نخواهند کرد.»
وب سایت یاری نیوز که تحت مدیریت شجاعی و برخی طرفداران دیگر خاتمی قرار داشت، خبر نامزدی خاتمی را گزارش کرد و به درج نقطه نظرات اصلاح طلبان و حامیان فزاینده وی در زمینه رقابت ریاست جمهوری می پرداخت. وب سایت دیگر نیز به درج نظرات مردم درخصوص نامزدی آقای خاتمی مشغول بود.
شجاعی گفت البته دولت نسبت به گزارش وب سایت از مجبور کردن مردم استان یزد در روز چهارشنبه برای شرکت در مراسم سخنرانی احمدی نژاد توسط مسؤولان استان نیز به خشم آمده بود.
متحدان احمدی نژاد ادعا می کنند گرد هم آمدن جمعیت عظیم در استان یزد، نشاندهندۀ محبوبیت رئیس جمهور است. ضمناً ممکن است این رویداد، زهره چشم گرفتن از خاتمی باشد که زادگاه وی شهر یزد است.
مجید انصاری به عنوان طرفدار برجستۀ خاتمی اعلام کرد تعطیلی وب سایت ها، به معنای تلاش برای تشدید فشار بر اصلاح طلبان در آستانه انتخابات است.
انصاری گفت: «مخالفان اصلاح طلبی فکر می کنند می توانند مسیر درک مردم را مسدود کنند، اما مردم به اندازه کافی عاقل هستند که دربارۀ این اقدامات قضاوت کنند.»
وی گفت: «تعطیلی وب سایت ها مانع از به چالش کشیدن احمدی نژاد توسط خاتمی نخواهد شد.»
اعلام نامزدی خاتمی، برای احمدی نژاد که ملغمه ای از اظهارات ضدغربی و میهن پرستانه آتشین وی به طور فاحش در تضاد با لحن آرام و متمایل با گفتمان جهانی خاتمی قرار دارد، یک خطر جدی محسوب می شود.
تصمیم خاتمی برای رقابت با احمدی نژاد می تواند به ایجاد تغییرات قابل توجه در سیاست های ایران منجر شود و این برای شهروندان آشفته از اقتصاد شکست خورده کشور و سیاستهای سفت و سخت ضد آمریکائی احمدی نژاد، خبر خوشی محسوب می شود.
روابط آمریکا و ایران در دوره هشت ساله خاتمی تا حدی بهبود یافت و با تقویت مبادلات ورزشی و فرهنگی همراه شد. اما این روند پس از حادثه یازدهم سپتامبر و قرار گرفتن نام ایران در «محور شرارت» از سوی جورج دبلیو بوش- رئیس جمهور سابق آمریکا- با رکود روبرو شد. احمدی نژاد نیز پس از روی کار آمدن در سال 2005، این شکاف را عمیق تر کرد.
با این حال، تصمیم خاتمی برای بازگشت درحالی گرفته شده که باراک اوباما نسبت به گفتگو با ایران، خصوصاً بر سر برنامه بحث انگیز هسته ای این کشور، ابراز تمایل کرده است.
تندروها عهد کرده اند هرگز اجازۀ کنترل دولت توسط اصلاح طلبان را نخواهند داد و از ابزار شورای نگهبان و سایر نهادها برای مسدود کردن راه اصلاح طلبان به سوی پیروزی استفاده می کنند. هنوز مشخص نیست آیا شورای نگهبان دست به رد صلاحیت آقای خاتمی خواهد زد یا خیر.
درحالیکه تندورها ظرف سالهای گذشته به تسخیر و تثبیت قدرت مشغول بودند، اصلاح طلبان پس زده شده بودند. صدها روزنامه اصلاح طلب تعطیل شده و شورای نگهبان مانع از حضور هزاران نامزد اصلاح طلب در انتخابات مجلس در سال 2004 و 2008 شد.
منبع: بوستون گلوب- 21 فوریه