پل ریختر و پیتر اسپیگل
در حالی که کاخ سفید در حال پیگیری مساله هسته ای است، دیپلمات ها و ژنرال های عالیرتبه آمریکا نگرانند که در گیری با ایران در عراق اتفاق بیافتد.
یکی از علائم این نگرانی آن است که در حال حاضر نظامیان آمریکایی در حال بررسی آزاد کردن دستگیر شدگان ایرانی هستند که در درگیری های عراق اسیر شده اند. آزاد کردن آن ها خطر به گروگان گرفتن مقامات آمریکایی در عراق را کاهش می دهد و امکان گسترش درگیری با ایران در عراق را کم می کند.
دولت بوش ایران را متهم به حمایت از ستیزه جویان ضد آمریکایی در عراق کرده است. ایران این اتهامات را رد کرده است. معذالک دیپلمات ها و نظامیان آمریکایی در عراق می ترسند که یکدندگی ایران و نگرانی های آمریکا به برخورد میان این دو بیانجامد.
یک دیپلمات آمریکایی که خواست نامش فاش نشود گفت: “نگرانی از درگیری در عراق در ذهن همه وجود دارد.” وی افزود: “ حمله آمریکا به تاسیسات هسته ای ایران بسیار بعید تر به نظر می رسد.“
درگیری در عراق ممکن است در مرز ایران و عراق، در آبهای خلیج فارس و یا در نبرد هایی که آمریکاییان برای دستگیری اعضای سپاه قدس انجام می دهند صورت گیرد. آمریکا همچنین ممکن است دست به اقدامات تلافی جویانه در مقابل کشته شدن سربازان آمریکایی بزند.
تغییر سیاست پنتاگون عمدتا به این دلیل اتفاق افتاده است که دولت آمریکا و بخصوص گیتز، وزیر دفاع آمریکا، معتقد است حمله به تاسیسات هسته ای ایران نتیجه عکس خواهد داشت. به همین دلیل درگیری در روی زمین در حول مساله عراق روز به روز احتمال بیشتری پیدا کرده است.
مقامات وزارت دفاع آمریکا گفته اند ایران از سلاح هسته ای فاصله زیادی دارد ولی آنچه “بلافصل است، دخالت ایران در عراق و تامین اسلحه برای شورشیان این کشور است.“
به گفته اسکات کارپنتر، مقام سابق وزارت خارجه آمریکا ، تردید های زیادی برای حمله آمریکا به تاسیسات هسته ای ایران وجود دارد ولی درگیری آمریکا در عراق از ماه ژانویه که بوش اعلام کرد عوامل ایران در عراق را مورد تعقیب قرار خواهد داد، شکل جدی تری به خود گرفته است.
اکنون دیگر مقامات آمریکا ایران را مسئول کشته شدن صدها سرباز آمریکایی معرفی می کنند و بر روی فعالیت های نیروی قدس ، وابسته به سپاه پاسدران انقلاب ایران متمرکز شده اند.
سازمان های اطلاعاتی آمریکا همچنان در حال رد یابی سلاح ها و مواد منفجره برای تولید بمب های کنار جاده ای در عراق هستند. لیکن میزان مدارک و شواهد ارائه شده از سوی آمریکا در این ارتباط چندان زیاد نیست و برخی از ناظران در دامنه دخالت ایران در این موضوع تردید دارند.
مقامات نظامی می گویند نگرانی آمریکا از زمان به گروگان گرفتن 15 ملوان انگلیسی توسط پاسدران انقلاب در آبهای ساحلی خلیج فارس بیشتر شده است.
مقامات نیروی دریایی آمریکا بخصوص از نیروی قدس که گفته می شود 1000 قایق جنگی در اختیار دارد نگران هستند. به گفته آنان این گروه که چندان تحت فرمان رهبری ایران نیست می تواند به اقدامات تحریک آمیزی دست بزند.
مساله در حال حاضر آن است که ممکن است شرایط در روی زمین خارج از برنامه و خواست سیاستمداران حرکت کند و از کنترل خارج شود.
آمریکا پنچ ایرانی را که ادعا می کند عضو نیروی قدس هستند در بازداشت نگاه داشته است. یک مقام ارشد نظامی آمریکا گفت: “ شاید بهتر باشد این عده را آزاد کنیم و بهانه برای تلافی به دست ایرانیان ندهیم.“
برخی از نظامیان آمریکایی معتقدند آمریکا باید به خطوط تدارکاتی ایران در عراق و پایگاه های آموزش نظامی در خاک ایران حمله کند. لیکن رئیس ستاد دریایی آمریکا، ژنرال مولن، با این حرکت مخالف بوده و می گوید اقدامات داخل عراق کافی به نظر می رسد.
آمریکاییان امیدوارند حملات طرفداران ایران بخصوص مقتدی الصدر کاهش پیدا کند. آن ها مطمئن نیستند که علت کاهش اخیر این حملات را دریافته باشند.
در هر حال ارتش آمریکا در حال حاضر نگران وضعیت 160هزار سرباز خود در عراق و 27000 سرباز خود در افغانستان است و ترجیح می دهد هیچ گونه درگیری ناخواسته ای در این زمینه در منطقه اتفاق نیافتد.
منبع : لس آنجلس تایمز-31 اکتبر