آرایش سیاسی احزاب سیاسی جبهه اصولگرایان درحال تغییر است. محسن رضایی و احمد توکلی دو تن از پنج نامزد اصلی اصولگرایان اعلام کرده اند که در صورت انتخاب نشدن به عنوان نامزد اصلی بطور مستقل می آیند. علی لاریجانی، علی اکبر ولایتی، محسن رضایی، احمد توکلی و محمود احمدی نژاد پنج نامزدی هستند که قرار است یکی از آنان به عنوان نامزد اصلی اصولگرایان تعیین شود. اصولگرایان فعلاً تا مشخص شدن وضعیت قطعی آمدن یا نیامدن هاشمی رفسنجانی تصمیم گیری خود را به تأخیر انداخته اند. برخی اخبار حکایت از آن دارد، علی اکبر ولایتی وزیر خارجه دو دولت اکبر هاشمی رفسنجانی نیز احتمالاً به نفع هاشمی کنار خواهد رفت. عدم شرکت ولایتی در نشست جمعیت ایثارگران که لاریجانی، توکلی و رضایی حضور داشتند، این احتمال را قوی تر می کند. دبیرکل جمعیت جوانان انقلاب اسلامی اعلام کرد پیش تر ۲۲ حزب و گروه و تشکل در ائتلاف احزاب حامی هاشمی یا همان ائتلاف نهم برای فردایی بهتر عضو بودند، اما این تعداد اکنون به ۴۰ حزب، گروه و تشکل رسیده است.
احمدی نژاد تجربه کافی ندارد
یک عضو شورای مرکزی حزب تمدن اسلامی اعلام کرد که نامزد مورد حمایت این حزب برای انتخابات ریاست جمهوری، در وهله نخست، هاشمی رفسنجانی و سپس علی اکبر ولایتی است. به گزارش روابط عمومی حزب تمدن اسلامی، متولیان سخنگوی این حزب اعلام کرد: “آقای هاشمی رفسنجانی با ویژگی ها و قوت های بارزی که دارد، نمره قبولی خواهد گرفت، نمره ای که بسیار بالاتر از سایر نامزدها خواهد بود.” وی درباره احتمال وارد نشدن آقای هاشمی رفسنجانی به عرصه رقابت انتخابات ریاست جمهوری گفت: “در این صورت، شخصی که تجربه حداقل سه دوره مدیریت سیاست خارجی کشور را بر عهده داشته است، می تواند بر سایر نامزدها رجحان داشته باشد.”
وی درباره احتمال نامزدی محمود احمدی نژاد، شهردار تهران در انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: “به نظر ما تجربه کوتاه موفقیت در اداره شهر تهران نمی تواند پشتوانه کافی برای بدست گرفتن جایگاه بسیار دشوار و پیچیده ریاست جمهوری باشد، لذا بهتر آن می دانیم که ایشان همچنان در شهرداری به ادامه خدمت مشغول باشد.” متولیان پیشنهاد کرد برای آن که جناح های مختلف بر سر انتخابات ریاست جمهوری به اجماع برسند، همه جناح ها برای توافق بر سر دو نامزد تلاش کنند. وی در توضیح پیشنهاد خود افزود: “در صورتی که نفر اول در انتخابات، آرای اکثر مردم را کسب کرد، نفر دوم به عنوان معاون اول رئیس جمهوری برگزیده شود.”
عدم حضور احمدی نژاد و عملیات روانی اصولگرایان
سخنگوی فراکسیون وفاق و کارآمدی مجلس شورای اسلامی گفت: “اصولگرایان و اصلاح طلبان هر کدام حداقل دارای 25 درصد پایه رای در جامعه هستند، با احتمال غیبت 25 درصد واجدان شرایط در انتخابات ریاست جمهوری، هر یک از جریانات سیاسی با امکان جذب 25 درصد آرای غیرسیاسی جامعه شانس موفقیت خود را تضمین خواهد کرد.” رضا طلایی نیک در گفتگو با خبرگزاری مهر افزود: “اصولگرایان به شرط استفاده از ظرفیت زمان باقی مانده تا انتخابات ریاست جمهوری و پرهیز از تعصب جناحی و تکیه بر افکار سنجی گسترده از مردم در ماه قبل از انتخابات امکان موفقیت بیشتری خواهند داشت.” طلایی نیک خاطرنشان کرد: “تاکید بر شتاب و عجله در تعیین نامزد نهایی اصولگرایان نخستین آسیب این جریان خواهد بود زیرا با تعیین زودهنگام گزینه نهایی علاوه بر از دست دادن ابتکار عمل و احتمال تشدید نارضایتی درونی به کاهش جاذبه های این جریان در بدنه جامعه منجر خواهد شد.”
وی تصریح کرد: “ساختار سیاسی، فرهنگی و اجتماعی جامعه انتخاباتی ایران نشان دهنده تصمیم رای نهایی مردم در هفته های منتهی به انتخابات بوده است و در اکثر انتخابات ها امکان پیش بینی رای نهایی مردم از چند ماه قبل میسر نبوده است. بر این اساس اصولگرایان یا اصلاح طلبان در صورت انتخاب گزینه نهایی متناسب با انتظارات مردم و فضای انتخاباتی هفته های پایانی شانس موفقیت بیشتری خواهند داشت.” وی اضافه کرد: “برخی از عناصر در جریان اصولگرایان علیرغم اعلام تعیین نامزد نهایی بعد از فرآیند پیش بینی شده با عملیات روانی بر روی یک یا دو نامزد خاص موجب گسستگی و اختلاف در این جریان شده اند. عدم حضور دکتر احمدی نژاد در همایش اصولگرایان شاید نتیجه عملیات روانی و تعصب خاص برخی از گروه های اصولگرایان در فضا سازی برای این همایش از روزهای قبل بود.” وی گفت: “برخی از گروه های اصولگرا با عملیات روانی ویژه جهت تضعیف و یا تاکید بر برخی نامزدها موجب ناکامی انتخاباتی اصولگرایان خواهند شد. البته شخصیت فردی و توانمندی نامزد تعیین کننده تر از تعلق جناحی و وابستگی سیاسی در پیروزی و موفقیت در انتخابات خواهد بود.“
تلاش محافظهکاران برای انصراف هاشمی
به گزارش روزنامه شرق، اعضای کمیته پنج نفره انتخاب نامزد ریاست جمهوری اصولگرایان با هاشمی رفسنجانی دیدار می کنند. گفته میشود هدف از این دیدار کسب اطلاع درباره نامزدی رفسنجانی در انتخابات ریاست جمهوری و تلاش برای منصرف ساختن وی است. پیش از این ناطق نوری رئیس این کمیته گفته بود طبق مصوبه شورای هماهنگی نیروهای انقلاب اسلامی هیچ یک از اعضای این شورا حق دعوت از نامزدی هاشمی را ندارند.
هاشمی از سر نیاز جامعه می آید
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی گفت: “هاشمی رفسنجانی تا سه هفته دیگر، در نفی یا اثبات نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری اظهار نظر نخواهد کرد.” محمد عطریانفر، به خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: “فکر می کنم موضع هاشمی رفسنجانی درباره حضور داشتن یا نداشتن درانتخابات آتی ریاست جمهوری، تا پایان دی ماه روشن نخواهد شد.” عضو حزب کارگزاران اظهار داشت: “سازوکار ورود نیروهای متعارفی که تاکنون وارد عرصه انتخابات ریاست جمهوری شده اند، با هاشمی رفسنجانی متفاوت است. نباید توقع داشت که آقای هاشمی هم مانند سایر نامزدها حضورداشتن یا نداشتن خود را اعلام کند.” عطریانفر درباره علت این امر گفت: “مشخص است، دیگران از سر شوق می آیند و هاشمی رفسنجانی از سر نیاز جامعه. آقای هاشمی در شرایطی که اداره کشور نیازمند توان بالا و قدرت سیاسی او باشد، خواهد آمد.”
هاشمی تا دقیقه نود فرصت ندارد
دبیرکل جامعه اسلامی فرهنگیان گفت: “اگر هاشمی رفسنجانی در انتخابات ریاست جمهوری حضور یابد، معادلات به هم می ریزد و همه احزاب در این خصوص اندیشه خواهند کرد.” به گزارش ایرنا، ابوالقاسم رئوفیان خاطرنشان کرد: ”اگر هاشمی رفسنجانی حضور خود را در انتخابات قطعی می کرد، شاید اتفاقی غیر از این به وقوع می پیوست.” وی تاکید کرد که هاشمی رفسنجانی برای اعلام موضع نهایی خود درخصوص کاندیداتوری در انتخابات آینده ریاست جمهوری تا “دقیقه نود” فرصت ندارد.
مردم کارهای اصلاح طلبان را نمی بخشند
یک عضو حزب مشارکت با تاکید بر این که وضعیت کروبی نسبت به معین در میان اصلاح طلبان بهتر است، حمایت های اصلاح طلبان از رفسنجانی را یک اقدام منفعت طلبانه دانست. احمدی نیا به فارس گفت: “اگر اصلاح طلبان بتوانند بر روی یک کاندیدای واحد اجماع کنند، نتیجه بهتری را در این عرصه به دست خواهند آورد. اما متاسفانه در حال حاضر کسی که این توانایی را داشته باشد در جبهه اصلاح طلبان نیست و اگر باشد هم، از وی حمایت نمی شود.” این فعال سیاسی به عدم استقبال مردم از اصلاح طلبان در مواردی چون تحصن نمایندگان اشاره کرد و گفت: “مردم در آن زمان می گفتند چون این افراد خودشان ردصلاحیت شده اند، دارند این کارها را انجام می دهند و این تحصن برای منافع شخصی است و نه منافع ملت.” عضو فراکسیون مشارکت در مجلس ششم اظهار داشت: “حالا هم اگر اصلاح طلبان بخواهند باز تمارض کنند، نتیجه نمی گیرند، چرا که مردم متوجه می شوند و می توانند به راحتی درباره دلایل این کارها، قضاوت کنند.”
نماینده سابق ایذه و باغملک در مجلس تاکید کرد: “مردم این کارها را نمی بخشند. همین افرادی که می خواهند از هاشمی رفسنجانی حمایت کنند، در یک زمانی بدترین اهانت ها را به وی کردند و حالا مردم سئوال می کنند که چگونه است که امروز رفسنجانی آدم خوبی شده است. پس معلوم است که هدف، اصلاحات نیست و منافع جناحی در میان است.” وی ادامه داد: “در حال حاضر دو گزینه در میان اصلاح طلبان مطرح می شود که عبارت است از آقایان معین و کروبی. هیچ کدام از این دو چنین توانایی را ندارند، اما بازهم وضعیت آقای کروبی نسبت به آقای معین در این زمینه بهتر است.” نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این که آیا احتمال دارد که اصلاح طلبان با محوریت هاشمی رفسنجانی وارد انتخابات شوند گفت: “متاسفانه بعضی از سران گروه های اصلاح طلب نگاه حزبی به انتخابات دارند و من احتمال می دهم که درصد قابل توجهی از اصلاح طلبان از آقای هاشمی در انتخابات حمایت می کنند.”
اجماع بر سر کروبی
دبیرکل انجمن اسلامی مهندسان با اشاره به مطرح شدن کاندیداتوری کروبی در صحنه نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، ابراز عقیده که وی به صورت قطعی در انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا میشود. به گزارش ایسنا، محمد غریبانی گفت: “با توجه به شخصیتی که کروبی دارد ایجاد اجماع در بین گروههای دوم خردادی بر سر کاندیداتوری ایشان امکانپذیر و انجمن اسلامی مهندسان نیز در صدد فراهم کردن این زمینه است.“
شانس کروبی در میان جبهه دوم خرداد بیش از هاشمی
یک عضو حزب مشارکت شانس مهدی کروبی در میان اصلاح طلبان را بیشتر از هاشمی رفسنجانی عنوان کرد. به گزارش خبرگزاری فارس، علی اصغر هادی زاده در پاسخ به این سئوال که آیا احتمال دارد اصلاح طلبان با محوریت هاشمی رفسنجانی وارد انتخابات شوند؟ گفت: “این احتمال بسیار ضعیف است و معتقدم که شانس آقای کروبی از آقای هاشمی رفسنجانی در این زمینه بیشتر است.“
وی اظهار داشت: “اگر جبهه دوم خرداد بتوانند بر روی یک کاندیدای واحد اجماع کنند، نتیجه بهتری را در این عرصه به دست خواهند آ ورد، اما متاسفانه درحال حاضر کسی که این توانایی را داشته باشد در جبهه دوم خرداد نیست و اگر باشد هم، از وی حمایت نمی شود.“
چارچوبهای جبهه اصلاحات درباره انتخابات
شورای هماهنگی جبهه اصلاحات بدون ورود به بحث مصادیق، انتخابات ریاست جمهوری نهم را مورد بررسی قرار داد. حجت الاسلام هادی خامنه ای رئیس دوره ای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات، به ایسنا گفت: “در جلسه اخیر این شورا که در دفتر حجت الاسلام کروبی برگزار شد در مورد مسائل مربوط به انتخابات، بحث های گذشته مورد پیگیری قرار گرفت.” وی با یادآوری چارچوبهای اساسی جبهه اصلاحات درباره انتخابات ریاست جمهوری نهم از ضرورت شرکت فعال در انتخابات، قطعی بودن تعیین کاندیدا، لزوم اجماع بر کاندیدای واحد، تأکید بر پایبندی همه گروهها به معیارهای مشترک و رسیدن به مصداق یا مصادیق و سپس برگزیدن یکی از آنها به عنوان این چارچوب ها یاد کرد و گفت: “در زمینه مقدمات دستیابی به هر یک از این مراحل بحث های فراوان و مفیدی صورت گرفت که بنا به تصمیمات اتخاذ شده این بحث ها دنبال می شود.“
در دقیقه نود نتیجه نمی گیریم
عضو هیات رییسه مجلس گفت: “زمان راه اندازی اتاق های جنگ روانی و نتیجه گرفتن در دقیقه ۹۰ به پایان رسیده است.” محسن کوهکن در گفت وگو با خبرگزاری فارس، با بیان این که شرایط انتخابات ریاست جمهوری آینده با شرایط انتخابات در سال ۷۶ متفاوت است، گفت: “در سال ۸۴ نمی توان همچون سال ۷۶ یک موجی را درست کرد و کنترل آن را به دست گرفت و در دقیقه ۹۰ یک موج بان بر بالای سر این موج گذاشت تا او رای بیاورد.“
معین کاندیدای سازمان مجاهدین انقلاب
محمد سلامتی دبیرکل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی درخصوص جلسه مشترک جبهه مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی گفت: “تعدادی از گروه های عضو شورای هماهنگی جبهه دوم خرداد و منجمله سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی اعلام کرده اند که کاندیدای آنها دکتر معین است. منتها همه گروه های عضو شورای هماهنگی جبهه دوم خرداد علی رغم اینکه کاندیدای خاص خود را دارند اما اعلام کردند که آمادگی دارند در جهت اجماع کمک و مذاکره نماینده تا اجماع کلی صورت گیرد و ما امیدواریم تا انشاءالله به یک جمع بندی برسیم.“
توکلی: رابطه با آمریکا نه حرام است نه واجب
احمد توکلی که از نامزدهای شورای هماهنگی نیروهای انقلاب است، گفت: “خدمت به ملت را وظیفه خود می دانم و صرفنظر از حضور یا عدم حضور دیگران برای اصلاح سیاست ها و اصلاح رفتارهای کارگزاران نظام وارد عرصه انتخابات می شوم.” احمد توکلی یکی از پنج نامزد شورای هماهنگی نیروهای انقلاب اسلامی است اما نظر نهایی این شورا برای معرفی نامزد مورد نظر آن اعلام نشده است. توکلی که در انجمن روزنامه نگاران مسلمان سخن می گفت، افزود: “جامعه تک صدایی که در آن امکان عرضه عقاید مختلف نباشد، جامعه ای مرده است.”
توکلی گفت: “آقای هاشمی رفسنجانی از میان وظایف دولت در تامین کارآمدی، عدالت، آزادی، تقویت ارزش های اخلاقی، دینی و حفظ استقلال و تمامیت ارضی، عمده توان خود را صرف اقتصاد براساس مدل نادرست خود کرد و نقص دولت سید محمد خاتمی هم نگرش صرف به توسعه سیاسی بود.” وی افزود: “دولت های قبلی دستاوردهایی در عرصه اقتصاد و سیاست داشتند اما هزینه های زیادی برای آن پرداخت کردند که غفلت از توسعه متوازن و آسیب دیدن حوزه های دیگر از جمله آنها است.” توکلی اشکال عمده همه دولت های اخیر جمهوری اسلامی ایران را تعقیب مدل های توصیه شده صندوق بین المللی پول و بانک جهانی، بدون توجه به مقتضیات ملی دانست و با انتقاد از ثبات مدیران معتقد به این نگرش در دولت ها، گفت: “باید برای برون رفت کشور از وضعیت فعلی تحول اساسی در نظام مدیریتی و اجرایی کشور صورت گیرد.” وی در پاسخ به پرسشی درباره رابطه با آمریکا گفت: “رابطه با آمریکا، نه نماز است که واجب باشد و نه شراب است که حرام باشد و صرفا تابع مصالح ملی جمهوری اسلامی ایران است. آمریکا به دنبال تغییر جغرافیای سیاسی منطقه به سود خود و افزایش تهدید و فشار بر ایران است و در شرایط فعلی، زمینه هر رابطه ای کور است.“
انتقاد زواره ای از شورای هماهنگی و صدا و سیما
سیدرضا زواره ای یکی از نامزدهای احتمالی نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از عملکرد شورای هماهنگی نیروهای انقلاب اسلامی و سازمان صدا و سیما انتقاد کرد. عضو سابق شورای نگهبان در گفت وگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی افزود: “حدود چهار ماه پیش که بحث نامزدی من در انتخابات ریاست جمهوری مطرح شد، آن را با برخی از سران شورای هماهنگی نیروهای انقلاب اسلامی طرح کردم، اما این شورا از من برای شرکت در جلسات خود دعوت نکرد.“
زواره ای ضمن انتقاد از صداو سیما، گفت: “نامزدی بنده در صدا و سیما مطرح نمی شود، ولی یکی از افرادی که صبح گفته بود نامزد هستم شب برنامه 20: 30 تلویزیون او را طرح کرد و گفت که از او عکسی نداریم که پخش کنیم.” زواره ای علت اینگونه برخورد شورای هماهنگی و سازمان صدا و سیما با وی را مستقل بودن، عنوان کرد و گفت: ”آنها با خود می گویند اگر فلانی مسوول شود ما بگوییم که فلان فرد را آنجا بگذار، می گوید او توانش را ندارد، برای اینکه می دانند و من با کسی رودربایستی ندارم و بر اساس معتقداتم تصمیم می گیرم.”
رضایی: به نفع هیچ کس کنار نمی روم
محسن رضایی نامزد احتمالی انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری اعلام کرد: “در هر شرایطی وارد عرصه انتخابات می شوم و به نفع هیچ یک از نامزدها کنار نخواهم رفت.” حسین الله وردی نژاد دبیر ائتلاف موسوم به جوانان ایران اسلامی که به عنوان ستاد تبلیغاتی محسن رضایی عمل می کند به خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: “رضایی در دیدار با ستاد انتخابات این ائتلاف اعلام کرد چنانچه شورای هماهنگی نیروهای انقلاب وی رابه عنوان نامزد نهایی خود معرفی نکند، وی با احترام به تصمیم آنها به صورت مستقل وارد عرصه انتخابات خواهد شد.” وی خاطرنشان کرد: “در این دیدار رضایی دیدگاه ها و برنامه های خود را برای حضور در عرصه رقابت های انتخابات ریاست جمهوری سال 84 تشریح و اعلام کرد در مدیریت دولت آینده با احترام به همه مدیران نظام، مدیرانی از نسل سوم را جایگزین مدیریت های قبلی خواهد کرد و از مشاوره مدیران فعلی بهره مند خواهد شد.“
دو جناح سیاسی به خواست مردم پاسخ نداده اند
رییس خانه احزاب گفت: “هیچ یک از دو جناح سیاسی مطرح کشور تا زمان حاضر به خواست عموم مردم درباره انتخابات پاسخ نداده اند و به نوعی کم کاری مفرط داشته اند.” به گزارش ایرنا حسن غفوری فرد در مورد مشارکت مردم در انتخابات آتی ریاست جمهوری گفت: “تا نامزدها رسما نامزدی خود را اعلام نکنند، نمی توان در فضای مشخصی از رقابت و مشارکت مردم بحث کرد.“