کنترل بازار ارز با دستگیری های وسیع

نویسنده
حسین محمدی

» نگرانی از سونامی دلار، پلیس را به خیابان کشاند

نزدیک به یک هفته پس از بالا رفتن مجدد قیمت ارز و طلا در بازار ارز ایران و اختلاف میان مسوولان دولتی بر سر تعیین قسمت سکه، نیروی انتظامی خبر از آن داده است که هشتاد و هشت دلال بازار ارز و سکه را بازداشت کرده است.

آن‌گونه که عباس‌علی محمدیان، رییس آگاهی تهران، اعلام کرده، نیروی انتظامی “۸۸ نفر از فروشندگان و دلالان سکه و ارز که به صورت غیرمجاز و مجرمانه اقدام به خرید و فروش سکه و ارز می کردند، بازداشت” کرده است. وی اتهام این افراد را نیز “فروش سکه تقلبی، سکه های با عیار پایین، توزیع دلارهای جعلی و سرقت وجوه نقد مشتریان” ذکر کرده است.

خبر این بازداشت هعم‌زمان با آن منتشر شده که احمدرضا رادان، جانشین فرمانده نیروی انتظامی، با اشاره به مشکلاتی که این افراد در بازار ارز ایجاد کرده‌اند، چنین سخن گفته است: “پلیس با این ارز فروشان برخورد کرد، اما قبول داریم که متوقف شد و این مساله سبب شد که ساعت خرید و فروش ارز تغییر کند و به ساعات پایانی شب برسد و حتی محل خرید و فروش را نیز تغییر دهند.”

این برای چندمین بار در ماه‌های گذشته است که در پی افزیش قیمت‌ها در بازار ارز، نیروی انتظامی برای کنترل این مساله، وارد می‎‌شود. پاییز گذشته و در پی ناآرامی در بازار تهران، غلام‌رضا مصباحی‌مقدم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، گفته بود: “جلسه مشترک ارزی نمایندگان دولت و مجلس در دفتر رئیس کل بانک مرکزی برگزار و تصمیم گرفته شد که برای مقابله با سوداگران بازار ارز، وزارت اطلاعات، وزارت کشور و نیروی انتظامی وارد عمل شوند که خوشبختانه این اتفاق افتاده و تاکنون در حدود ۵۰ نفر از اخلالگران بازار ارز دستگیر شده اند”.

همچنین مهر ماه گذشته اعلام شده بود که ستادی با نام “ستاد متمرکز بررسی بازار ارز” با حضور مقامات اقتصادی دولت و چند نفر از فرماندهان نیروی انتظامی تشکیل شده و افرادی نظیر سردار رادان وحسن بتولی، رئیس پلیس آگاهی، عضو آن هستند. احمدی‌نژاد آن زمان گفته بود که یکی از نهادهای اطلاعاتی به او گزارش داده است که ۲۲ نفر پشت پرده نوسانات بازار ارز هستند. وی خواستار آن شده بود که نهادهای امنیتی این افراد را بازداشت و اوضاع بازار ارز را سر و سامان دهند. تاکنون برخی از مسوولان جمهوری اسلامی گفته‌اند که نوسان بازار ارز دلایل امنیتی دارد نه اقتصادی. مهدی غضنفری، وزیر صنعت و تجارت نیز گفته بود از نهادهای امنیتی انتظار دارد با “سرشاخه‌های ایجاد اختلال در بازار ارز” برخورد کنند.

اکنون نیز نیروی انتظامی، وارد بازار ارز شده و بنا به گفته‌ی رادان “با حضور در مراکز اصلی فروش ارز در تهران جلوی فعالیت فروشندگان ارز در خیابانها” را می‌گیرد. وی اضافه کرده است: “افراد متخلف با توجه به این که فرصت فعالیت در طول روز را نداشته اند، در تاریکی شب از شهروندان کلاهبرداری می کردند”.

هفته گذشته و چند روز پس از سخنان محمود احمدی‌نژاد درباره “برنامه دشمنان” برای کاهش ارزش پول ایران و آرامش نسبی بیش از یک ماهه‌ی بازار ارز، نرخ انواع ارزها در بازار تهران مجددا افزایش یافت و نرخ دلار به ۳۴۰۰ تومان رسید که افزایشی سیصد تومانی نسبت به هفته‌ی قبل از آن را نشان می‌داد.

آن زمان سایت بازتاب امروز، در تحلیلی نوشته بود: “جهت گیری مواضع احمدی نژاد که در سخنان خود از بالا بودن قیمت ارز برای یکی دو، سال آینده خبر داده بود، موجب التهاب بازار شد. تاکید محمود احمدی نژاد بر ادامه سیاست های انبساطی دولت که نتیجه آن کاهش مجدد ارزش پول ملی است، موجب شد طی دو روز گذشته قیمت ارز افزایش شدیدی یابد و از حدود سه هزار تومان در روز شنبه به بیش از ۳۴۰۰ تومان برسد”.

قیمت ارز در ماه‌های گذشته نوسان‌های زیادی داشت و نرخ دلار در بازار تهران تا مرز چهار هزار تومان نیز پیش رفت؛ روندی که موجب شد چندی پیش بازار تهران دو روز ملتهب را سپری کند و شاهد اعتراض‌های خیابانی باشد.

قرار بود نمایندگان مجلس در جلسه سوال از احمدی‌نژاد، بحث مشکلات ارزی کشور را نیز مطرح کنند، اما این سوال با دستور رهبر جمهوری‌اسلامی متوقف شد. در این میان، اصول‌گرایان نیز دولت را در نوسان نرخ ارز منتفع دانسته و انگشت اتهام خود را به سوی دولت احمدی‌نژاد دراز کرده‌اند. احمد توکلی، از نمایندگان مجلس هم گفته بود که دولت بالا بودن نرخ دلار را می‌پسندد. توکلی در مجلس و جلسه‌ای که پیرامون اصلاح بخش‌هایی از قانون بودجه برگزار می‌شد، فاش کرده بود که “قضیه این بود که وزیر اقتصاد و دارایی در دوم شهریور سال جاری در حضور رهبر انقلاب گفته بود دولت می‌خواهد قیمت ارز را بالا ببرد و از طریق مابه‌التفاوت آن یارانه‌های نقدی را پرداخت کند”.

نادر قاضی‌پور، از نمایندگان مجلس نیز ضمن انتقاد از محمود احمدی‌نژاد، خواستار آن شده بود که “مسئولین دولت توضیح دهند که پول بیت‌المال و مابه‌التفاوت فروش ارز به جیب چه کسانی رفته است؟ سازمان بازرسی و نهادهای دیگر کشور باید بگویند که مابه التفاوت فروش ارز به جیب چه کسی رفته است؟”