لی کیت
رهبر شماره 2 القاعده با انتشار یک نوار صوتی، ایران شیعه را متهم کرد که با ایجاد تردید درباره عاملین حملات 11 سپتامبر، به بی اعتباری قدرت این شبکه تروریستی سنی مذهب اقدام می کند.
اخطار ایمن الظواهری، معاون اسامه بن لادن، به ایران در جریان پیام های اخیرش، بخشی از مقابله القاعده و به عنوان بزرگترین دفاع اعراب در برابر قدرت روزافزون ایران در خاورمیانه محسوب می شود.
در اظهارات الظواهری، خصومت فزاینده ای با ایران به چشم می خورد، درحالیکه او پیش از این به ندرت از ایران نام می برد- شاید به این امید که قادر به ایجاد نوعی حس مشترک با تهران در مقابله با رقیب مشترکشان، یعنی ایالات متحده، بشود. ایران مدت هاست که تلاش می کند تا از القاعده فاصله بگیرد.
روهان گوناراتنا، یک کارشناس تروریسم و نویسنده کتاب “درون القاعده: شبکه جهانی ترور”، می گوید الظواهری قصد داشت وارد همکاری با ایران شود، اما او به خاطر عدم همکاری ایران با القاعده عمیقاً سر خورده شد.
گوناراتنا، که رییس مرکز بین المللی تروریسم و خشونت های سیاسی از سنگاپور را برعهده دارد، می گوید اکنون به همین دلیل، الظواهری می خواهد احساسات ضد شیعه و ضد ایرانی در جهان عرب و مسلمانان را دستمایه قرار دهد.
به نظر می رسد الظواهری قصد دارد با پاشیدن بذر ترس و نگرانی از ایران در جهان عرب و خصوصاً عراق، برای خود کمک و پشتیبانی جلب نماید. او در عین حال قصد دارد حزب الله لبنان را نیز بدنام کند. این هم پیمان ایران به خاطر جنگ علیه اسراییل، حتی در میان مسلمان سنی نیز محبوبیت یافته است.
اظهارات الظواهری در قالب یک نوار دو ساعته بر روی وب سایت این گره نظامی ظاهر شده است. این دومین پیام او در هفته های اخیر است و الظواهری به کمک این نوار، به صدها سوالی که از سوی طرفداران القاعده و دیگران پرسیده شده، پاسخ گفته است.
رهبران القاعده که همگی احتمالاً در نواحی سرحدی افغانستان و پاکستان مخفی شده اند، ارتباط خود را با طرفدارانشان حفظ کرده اند.
سایـ های اینترنتی، وسیله کلیدی رهبری مرکزی القاعده برای هدایت و جلب نظر مخاطبانشان هستند که صاحبنظران مسایل تروریسم، میزان کنترل آنها را بر روی جنگجویان اسلامی مورد تردید قرار داده اند. اعتقاد بر این است که شاخه های القاعده در عراق و افغانستان دارای روابط نزدیکی با هسته مرکزی شبکه هستند، اما اطلاعات اندکی از میزان کنترل بر گروههای سایر نقاط در دست است.
الظواهری در سخنان اخیر خود به پرسش ها در زمینه مسایل متنوعی پاسخ داده است، اما بسیاری از این پاسخ ها درباره موضوع ایران است و الظواهری به شیوه خودش به انتقاد از ایران پرداخته است. او گفت گرو های تحت چتر هدایتی القاعده در عراق- که او این کشور را حکومت مسلمان عراق نامید- “نیروهای خط مقدم در مقابل سربازان صلیبی- منظور ایالات متحده- را تشکیل می دهند و با جاه طلبی های ایران در عراق درافتاده اند.“
یکی از سوال ها به این نظریه که در خاورمیانه در دهان ها می چرخد پرداخته که اسراییل در پشت پرده حملات سال 2001 به مرکز تجارت جهانی و پنتاگون بوده است.
الظواهری به انتقاد از شبکه تلویزیونی المنار متعلق به حزب الله پرداخت که آغاز گر این شایعه بوده است. او گفت: “منظور از این دروغپردازی روشن است. اینکه بگویند در میان سنی ها قهرمانی وجود ندارد که بتواند به آمریکا آسیب برساند، همانطور که هیچ کس دیگری در تاریخ وجود نداشته است. رسانه های ایران هم به این دروغ دامن زدند و آنرا تکرار کرده اند.“
او اضافه کرد: “منظور ایران هم در اینجا روشن است- آنها می خواهند در میان بودن پای خود را به همراه آمریکا در اشغال خانه های مسلمانان افغانستان و عراق، لاپوشانی کنند.” او ادامه داد که ایران با آمریکا در یورش به افغانستان که سبب سرنگونی طابان شده است، همکاری کرده است.
الظواهری در نوار صورتی هفته پیش نیز ایران را به طرح های زیاده طلبانه متهم نمود و گفت ایران در صدد ضمیمه کردن نواحی جنوب عراق و نیز نواحی شیعه نشین شرق است و ضمناً در پی تقویت ارتباطات خود با دنباله روهایش در جنوب لبنان می باشد. او هشدار داد که اگر ایران به خواسته هایش دست پیدا کند، “وضعیتی را که همین الان هم در آستانه انفجار است، به انهدام خواهد کشید.“
این اظهارات نشانه ای از یک تغییر واضح در لحن الظواهری است. او در گذشته بدنبال دامن زدن به تنش ها میان شیعه و سنی نبود. وقتی ابو مصعب الزرقاوی، رییس پیشین القاعده در عراق، در پی سازمان دادن یک حرکت بمب گذاری انتحاری علیه شیعیان در عراق بود، الظواهری با ارسال پیامی به وی، خواستار توقف این حرکت شد تا مبادا وجهه القاعده تخریب نشود.
گوناراتنا می گوید احتمالاً این تغییر در لحن او می تواند به خاطر ناتوانی القاعده از رهایی افرادی از القاعده باشد که از زمان اشغال افغانستان توسط ایالات متحده، در بازداشت ایران به سر می برند. از جمله بازداشت شدگان، سیف العادل، رییس امنیتی القاعده، و نیز دو تن از پسران بن لادن می باشند.
گوناراتنا می گوید حدود 200 نفر از چهره های القاعده به همراه خانواده هایشان، در بازداشت خانگی در ایران به سر می برند. تهران از مذاکره با القاعده بر سر آزادسازی این عده، خودداری کرده است.
او گفت القاعده از قدرت کافی برای حمله به ایران برخوردار نیست، اما قصد دارد در آینده به اینکار مبادرت ورزد. “به اعتقاد ایران اگر القاعده در عراق قدرتمند شود … می تواند یک تهدید بزرگ محسوب شود.“
منبع: لس آنجلس تایمز – 22 آوریل