فریان صباحی
روز گذشته، رئیس جمهور ایران وارد فرودگاه بغداد شد و فبل از اینکه گروه نوازندگان، سرود ملی دو کشور را بنوازند، مورد استقبال قرار گرفت. این یک واقعه تاریخی است، زیرا این اولین بار است که یکی از سران جمهوری اسلامی ایران به عراق می رود. مرز های دو کشور، در دهه هشتاد، شاهد جنگی هشت ساله بود که میلیون ها ایرانی جان خود را در آن از دست دادند.
یکی از هدف های اصلی این سفر، گفتگو درباره صلح و تعیین مرز بود که بعد از گذشت بیست سال مشخص نشده است. احمدی نژاد به محض وارد شدن به عراق به منطقه سبز منتقل شد. منطقه سبز، تحت کنترل آمریکاست و وی برای نشان دادن حمایت خود از نخست وزیر شیعه عراق، نوری المالکی، به دفترش که در فاصله دو کیلومتری از سفارت آمریکاست، رفت. ایران از سال 1980، با آمریکا روابط دیپلماتیک ندارد و آنها هم حفظ امنیت مهمان ایرانی را بعهده نگرفتند. احمدی نژاد بعد از پیاده شدن از هلی کوپتر، با اتومبیل به دیدار تعدادی از رهبران عراق رفت که جلال طالبانی، رئیس جمهور عراق هم یکی از آنها بود. احمدی نژاد با رئیس جمهور کرد عراق به زبان فارسی صحبت می کرد، زیرا وی در دوران حکومت صدام، به ایران پناهنده شده بود.
هدف بعدی احمدی نژاد، گفتگوی دوجانبه درباره انرژی، حمل و نقل و سرمایه گذاری بود. به همین دلیل وزرای امورخارجه، نیرو، اقتصاد و دارایی و راه او را در این سفر همراهی می کردند. در این روزها صحبت از سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری ایران در عراق است که یکی از آنها مربوط به ساختن مرکز برق در شهر های مقدس شیعیان، کربلا و نجف، است. احمدی نژاد امروز برای افتتاح این پروژه به این شهر رفت و در آنجا با آیت الله علی سیستانی یا بهتر است بگوییم بزرگترین قدرت مذهبی در عراق، دیدار کرد که به دلیل اینکه در ایران متولد شده است، شهروند ایران محسوب می شود.
چیزی که ایران و عراق ار به هم پیوند می دهد، فقط مذهب نیست بلکه اقتصاد هم هست. بخصوص در این روزها که شیعیان مراسم روز اربعین را در شهر کربلا برگزار می کنند. به نظر می رسد که هتلداران عراقی هم تحت نفوذ ایران قرار گرفته اند: شرکت شمس تور، قیمت مناسبی برای زوار ایرانی دارد. هتل از زوار ایرانی 15 دلار می گیرد و از عرب ها بین 30 تا 50 دلار. به نظر می رسد این تخفیف ها به دلیل سرمایه گذاری ایرانیان در جنوب عراق باشد. در جنوب عراق، پول ایرانی هم رایج است.
بغیر از شیعیان، بقیه عراقی ها از نفوذ ایران در عراق، نگرانند و در حدودد پانصد نفر در شهر فلوجه در اعتراض به دیدار رئیس جمهور ایران از کشورشان، دست به تظاهرات زدند و پرچم ایران و محصولاتی که از این کشور وارد شده است را به آتش کشیدند. تظاهر کنندگان که پرچم قدیمی عراق را با سه ستاره که متعلق به حزب بعث عراق بود، در دست داشتند و علیه ایران شعار می دادند. صباح الالوانی، عضو حزب اتحاد فلوجه، گفت:« ایرانی ها به نظامیانی که هر روز صدها عراقی را می کشند، اسلحه می دهند». تظاهرات مشابهی در شهر های بغداد و موصل برگزار شد. این درحالی است که اعضای سنی پارلمان از مردم دعوت کرده بودند تا از این دیدار استفاده کرده و از ایرانی ها بخواهند تا در اوضاع عراق مداخله نکند.
احمدی نژاد، با جیبی پر از قرار داد، امشب به تهران باز می گردد. از همه مهم تر اینکه احمدی نژاد در آستانه انتخابات روز 14 مارس، به افکار عمومی ایران نشان داد که قدرت منطقه محسوب می شود و با وجود اشغال پنج ساله عراق توسط آمریکا و حضور 158 هزار سرباز امریکایی در آنجا، می تواند روی کشور همسایه تاثیر بگذارد. احمدی نژاد، این بار هم از فرصت استفاده کرد و آمریکا را متهم کرد و گفت که عراقی ها از آمریکایی ها خوششان نمی آید و اگر مشکلاتشان در منطقه زیاد شده است، نباید تقصیررا به گردن ایران بیاندازند. ایرانی ها تا کی می خواهند به تبلیغات سیاسی رئیس جمهوری که نمی تواند به وعده های انتخاباتی اش عمل کند و کشور را منزوی کرده است، گوش بدهند.
منبع: لاستامپا 3 مارس