شماری از اعضای معترض پیرو آیین یارسان با تجمع در مقابل مجلس شورای اسلامی و ملاقات با رئیس مجلس خواهان رسیدگی به مطالبات مذهبی و شهروندی خود شدند؛ یک نماینده یارسان که در جلسه ملاقات با علی لاریجانی حضور داشته به روز میگوید در این جلسه مقرر شد به خواستههای معترضان رسیدگی شود.
در جریان این تجمع که روز یکشنبه، ۲۸ مهرماه صورت گرفت بیش از ۳۰ نفر از اعضای این پیروان آئینی بازاشت اما به گفته فعالان یارسان و نزدیکان به بازداشت شدگان برخی از آنها در ساعات پایانی روز آزاد شدند.
یک شاهد عینی به روز میگوید فضای مقابل مجلس به شدت امنیتی بوده و تعدادی از افراد را مقابل ایستگاه مترو و قبل از حضور در تجمع دستگیر کردهاند.
به گفته او بازداشت شدگان برای پرهیز از درگیری و خشونت درحین بازداشت هیچ گونه مقاومتی از خود نشان ندادهاند.
شرکت کنندگان در این تجمع از شهرهای کرند غرب، صحنه، قصر شیرین، تبریز، قزوین و زنجان به تهران آمده بودند.
بازداشت شدگان روز یکشنبه، که در میانشان چند زن هم بود، ابتدا به آگاهی مرکز و سپس به زندان اوین منتقل شدند. به گفته شاهدان عینی این افراد پس از ملاقات نمایندگان یارسان با علی لاریجانی، رئیس مجلس مجددا به اداره آگاهی منتقل شدند.
سیاوش حیاتی، نماینده مجمع مشورتی فعالان مدنی یارسان که در جلسه ملاقات با علی لاریجانی حضور داشته به روز میگوید یکی از خواستههای فوری آنها آزادی بازداشت شدگان بوده است.
او می افزاید: “آقای لاریجانی هماهنگی لازم برای آزادی زندانیان را انجام داد و تعدادی از آنها آزاد شدند.”
براساس اطلاعات رسیده به روز برخی از دستگیرشدگان که حاضر به دادن تعهد نشدهاند همچنان در بازداشت به سر میبرند. با این حال فعالان یارسان نسبت به آزادی بقیه بازداشت شدگان ابراز امیدواری میکنند.
این تجمع در پی فراخوان تعدادی از فعالان آئین یاری برگزار شد و معترضان در آن خواهان پایان تبعیض و توهین علیه اقلیت دینی یارسان شدهاند.
احترام به نمادهای دینی، آموزش زبان مادری، رفع گزینش و مشارکت در مدیریت کشور از جمله خواستههایی بوده که به گفته سیاوش حیاتی، نمایندگان یارسان با رئیس مجلس مطرح شده است.
آقای حیاتی میگوید: “این جلسه در مجموع در فضای مثبتی برگزار شد. آقای لاریجانی قول داد که مطالبات را پیگیری کند. در نهایت یک نفر از سوی ما و یک نفر هم از سوی رئیس مجلس برای پیگیری مطالبات معرفی شدند.”
به گفته این عضو مجمع مشورتی فعالان مدنی یارسان، در این ملاقات، رئیس مجلس گفته است: “از طریق ارائه لایحه به مجلس این مطالبات را قانونی خواهد کرد. در مورد احترام به نمادهای دینی و رفع محدودیتها هم مراتب را از طریق بخشنامه با مسئولان سربازخانهها و زندانها در میان خواهد گذاشت.”
از تابستان سال جاری تاکنون سه نفر از پیروان آئین یارسان به نامهای نیکمرد مرادی، حسن رضوی محمد قنبری در اعتراض به آنچه تبعیض و توهین به پیروان این اقلیت مذهبی خواهنده شده، دست به خودسوزی زدهاند.
همزمان و در واکنش به این خودسوزیها شماری از اعضای جامعه یارسان در نقاط مختلف کشور تجمع کردهاند.
آئین یارسان قدمتی نزدیک به هزار سال دارد و پیروان آن بیشتر متعلق به اقلیت های کرد و ترک هستند و بیشترین تعداد آنها در مناطق غربی و کردنشین ایران سکونت دارند. شماری از پیروان یارسان هم در کردستان عراق، ترکیه و قفقاز زندگی می کنند.
یارسان برای اشاعه مذهب خود در بیشتر کشورها همواره با محدودیت هایی روبرو بوده و به صورت پنهانی اقدام به ترویج آئین خود کرده اند.