نرمش بیشتر احمدی نژاد

نویسنده

ahmadicler.jpg

مستقیمی – برزو درآگاهی ‏

محمود احمدی نژاد در اولین کنفرانس خبری اش بعد از انتشار گزارش امنیتی ایالات متحده ‏دال بر توقف برنامه تسلیحاتی ایران در سال 2003، به طرز غیرعادی با لحن ملایم سخن می ‏گفت. او با چشم پوشی از اظهارات معمول ضد آمریکایی و ضد اسراییلی خود، خواستار ‏گفتگو با واشنگتن شد.


او ضمناً ادعای یک گروه تبعیدی مخالف ایران، مجاهدین خلق را مبنی بر از سرگیری یک ‏برنامه مخفیانه تسلیحات هسته ای رد کرد. این گروه که از سوی وزارت خارجه ایالات متحده ‏و اتحادیه اروپا به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته می شود از قول منابع ناشناخته در ‏ایران ادعا کرده برنامه هسته ای یاد شده از سال 2004 از سر گرفته شده است.


احمدی نژاد ابتدا به گزارش به چشم اثبات حقانیت ایران نگاه کرده بود، درحالی که بر اساس ‏این گزارش ایران برنامه غنی سازی را ادامه داده و می گوید این کشور قادر است برنامه ‏تسلیحاتی را از سر بگیرد. معذالک، احمدی نژاد در این کنفرانس خبری دو – سه ساعته از ‏گزارش سازمان های اطلاعاتی آمریکائی به عنوان “یک قدم مثبت و رو به جلو” از سوی ‏ایالات متحده یاد کرد که می تواند از تنش ها در خاورمیانه بکاهد.


او به گزارشگران گفت: “ما امیدواریم یکی دو قدم دیگر هم به جلو برداشته شود تا فضای ‏متفاوتی برای یافتن راه حل ها بوجود آید.” او گفت: “اگر قدم های دیگری برداشته شود، از ‏پیچیدگی مشکلات ما کم می شود.”


احمدی نژاد علیرغم لحن آرام، گفت ایران به برنامه غنی سازی اورانیوم در چهارچوب ‏استانداردهای بین المللی ادامه خواهد داد. او پیش بینی کرد ایران ظرف پنج سال آینده توان راه ‏اندازی 5000 دستگاه سانتریفوز پر سرعت را خواهد داشت. ایران در حال حاضر 3000 ‏دستگاه فعال دارد که اگر یکسال بی وقفه کار کند، از نظر تئوری مقدار اورانیوم غنی شده ‏برای ساخت یک بمب هسته ای را تولید خواهد کرد. معذالک، بازرسان تنوانسته اند اورانیوم ‏با خلوص بالا را در تاسیسات نطنز در ایران پیدا کنند.


خیلی از مقامات ایرانی گزارش امنیتی ایالات متحده را به شکل یک شاخه زیتون نگاه کرده ‏اند و برخی از تحلیلگران خواستار استفاده رهبران ایران از این موقعیت برای پیشبرد گفتگوها ‏تهران و ایالات متحده شده اند. روابط خصمانه دو کشور از زمان اتقلاب سال 1979 تا کنون ‏ادامه داشته است.


قرار است مقامات ایالات متحده و ایران در تاریخ 18 دسامبر بر سر اوضاع امنیتی در ‏عراق، برای چهارمین باردر بغداد دیدار کنند. چنین دیدارهایی از دو طرف معمولاً با احتیاط ‏دنبال شده است. اما احمدی نژاد در کنفرانس خبری در تهران، که هشتمین کنفرانس از زمان ‏آغاز کارش در سال 2005 محسوب می شود، ابراز امیدواری کرد این ملاقات ها در نهایت ‏نتایج مثبتی را برای تضمین ثبات عراق به همراه خواهد داشت.


صرفنظر از محتوای گزارش امنیتی ایالات متحده، ایران در حال حاضر با سومین دور تحریم ‏های بین المللی بر سر برنامه غنی سازی اورانیوم خود روبرو است. یک تیم از کارشناسان ‏آژانس بین المللی هسته ای هم روز یکشنبه وارد تهران شدند تا ابهامات باقیمانده از برنامه ‏هسته ای این کشور را روشن کنند.


روز دوشنبه هم احمد توکلی، یکی از قانونگذاران بانفوذ ایران، از احمدی نژاد به خاطر ‏شادمانی از نتایج گزارش ایالات متحده انتقاد کرد. به اعتقاد توکلی، این گزارش شامل بسیاری ‏اتهامات علیه ایران نیز می شود که از این کشور وجهه منفی را به نمایش گذاشته است. ‏‎


توکلی به عنوان متحد اسبق احمدی نژاد می گوید: “با ابراز شادمانی ممکن است اعتبار چنین ‏گزارشاتی را زیاد کنیم. در آینده آنها ممکن است گزارش های بیشتری را منتشر کنند که از ‏اعتبار بیشتری برخوردار باشد درحالیکه بر ضد ایران است.”


از طرف دیگر محمد خاتمی، رییس جمهور سابق ایران که تلاش نافرجامی در برقراری ‏آزادی ها در سیستم اسلامی ایران انجام داد، روز سه شنبه در سخنرانی در دانشگاه تهران به ‏دانشجویان گفت مردم را نباید “به زور اسلامی” کرد. این سخنان، انتقاد از سیاست های ‏سختگیرانه اجتماعی احمدی نژاد تلقی می شود.


به گفته شاهدان، دانشجویان فریاد می زدند، “مرگ بر استبداد!” صدها نفر از دانشجویان روز ‏یکشنبه هم با هجوم به درهای محوطه، در دانشگاه تهران حاضر شدند و قبل از سرکوب توسط ‏پلیس فریاد می زدند،”احمدی نژاد پینوشه – ایران شیلی نمیشه!” ‏

احزاب سیاسی رقیب شامل محافظه کاران، میانه روها و اصلاح طلبان، احمدی نژاد و ‏نیروهای وفادار به او را در انتخابات آتی مجلس در ماه مارس، بسیار آسیب پذیر و شکننده می ‏بینند. مهمترین دلیل آن هم ناتوانی دولت در مهار تورم، اشتغال زایی و جلب سرمایه خارجی ‏می باشد. ‏

هرچند احمدی نژاد ا به سوالات مربوط به برنامه هسته ای ایران، اوضاع امنیتی عراق و ‏ضدیت کشورش با اسراییل با قاطعیت پاسخ می گفت، اما در مورد دلایل افزایش اخیر قیمت ‏اقلام خوراکی و لبنی ناتوان ماند. ‏

او در این باره گفت: “در آینده نزدیک، در یک کنفرانس خبری به مردم توضیح خواهم داد.“‏

 

منبع: لس آنجلس تایمز- 12 دسامبر 2007 ‏