مارک هاینریش
وین- نهاد نظارت هسته ای سازمان ملل روز سه شنبه ادعاهای کشورهای غربی مبنی بر نرمش این آژانس در قبال ایران را رد کرد. ضمناً آژانس این ادعا را که رییس این نهاد علیرغم تردیدهای بازرسان، ابهامات در فعالیت های هسته ای تهران را حل شده اعلام کرده است، انکار کرد.
یک مقام ارشد نزدیک به محمد البرادعی، رییس آژانس بین المللی هسته ای، قدرت های غربی را متهم به استفاده از تاکتیک “جنجالی” قدیمی کرد، مشابه آنچه قبل از سال 2003 علیه عراق به کار گرفته شد و منجر به اشغال آن کشور توسط ایالات متحده شد. او گفت همین روش برای موجه جلوه دادن اعمال تحریم های بیشتر بر ایران به خاطر برنامه هسته ای آن کشور در حال اجراست. این مقام، نامی از کشورهای غربی یاد شده نبرد.
قرار است آژانس هسته ای هفته آینده و قبل از دیدار قدرت های جهان برای نهایی ساختن قطعنامه شورای امنیت سازمان که تحریم های بیشتری را مدنظر دارد، گزارش خود را ارایه نماید. غرب ایران را متهم به تلاش برای تولید بمب هسته ای می کند و ایران این اتهام را رد می کند.
پیش از ارایه گزارش آژانس، برخی دیپلمات های غربی از ناخشنودی بازرسان آژانس درباره تصمیم بالاترین فرد این نهاد به روشن شدن موضوع هسته ای ایران خبر دادند. به اعتقاد آنها این تصمیم بدون درنظر گرفتن خواست آنها برای ارایه توضیحاتی کافی و معتبر از سوی ایران گرفته شده است.
یک گزارش خبری از فرانسه روز دوشنبه حاکی از آن بود که اختلافات بوجود آمده میان البرادعی و کارشناسان فنی این آژانس می تواند به تاخیر در ارایه این گزارش منجر شود. قرار است این گزارش مشخص کند آیا تلاش ایران برای غنی سازی همراه اهداف نظامی بوده و یا فقط در جهت تولید برق صورت گرفته است.
علیرغم آرامش معمول که پیش از زمان ارایه گزارش حساس بر آژانس هسته ای حکفرماست، یک مقام ارشد این نهاد ضمن تماس تلفنی با خبرگزاری رویترز، اخبار مربوط به اختلافات داخلی در آژانس را رد کرد.
این مقام که نخواست هویتش فاش شود، گفت: “اخبار مربوط به بروز اختلاف نظر درون آژانس درباره گزارش قریب الوقوع درباره ایران، نادرست است. حتی کار بر روی پیش نویس گزارش هم هنوز شروع نشده است.“
او گفت: “بعضی ها نمی خواهند موضوع ایران حل و فصل شود زیرا این با برنامه های آنها جور در نمی آید.” او اضافه کرد: “آنها باید از اشتباهات گذشته خود درس گرفته باشند؛ آنها در مورد سلاح های کشتار جمعی عراق جار و جنجال به راه انداخته بودند و بعد معلوم شد این ها فقط هیاهو بوده است… هیاهو.“
مهمترین ابهام هنوز حل نشده است
این مقام ارشد گفت ایران هنوز آخرین و مهمترین ابهام موجود در لیست پرسش ها راجع به فعالیت هسته ای مخفیانه خود را روشن نکرده است… و آن تلاش های مشکوکی است که تحت نظارت نظامیان برای “نظامی کردن” اقلام هسته ای اش انجام داده است.
او گفت: “بازرسان ما هنوز مشغول کار بر روی روشن نمودن ادعاهای مربوط به نظامی گرایی در فعالیت های ایران هستند.“
این مقام گفت نقش اصلی آژانس بین المللی انرژی هسته ای در وین، جمع آوری اطلاعات بی طرفانه و کنار هم قرار دادن آنها تا پیش از زمان برگزاری دیدار شورای حکام با شرکت 35 کشور بوده است.
وی اضافه کرد: “اگر حقایق موجود در تناقض با دیدگاه های برخی افراد مشتاق به تصویب تحریم های بیشتر علیه ایران باشند، کاری نمی توان کرد.“
ایالات متحده قبل از اشغال عراق و سرنگونی صدام حسین در سال 2003، شهادت آژانس هسته ای به شورای امنیت را که ادعا می کرد هیچ مدرکی در دست نیست که آنها به دنبال تولید بمب هسته ای هستند، ندیده گرفته بود.
این مقام آژانس گفت: “تا کنون از سوی اعضای کشورهای مختلف، کوچکترین شبهه ای به سندیت و کیفیت گزارش ما ایراد نشده است. گزارش بعدی هم همینطور خواهد بود.“
او هیاهوی مربوط به مقاصد نظامی ایران را درحالیکه سرویس های امنیتی واشنگتن بر توقف آن در سال 2003 تاکید کرده ند، مورد انتقاد قرار داد.
البرادعی گفته است برنامه غنی سازی ایران، هیچ تهدید فوری را برای صلح جهانی به وجود نیاورده است. در عین حال او از ایران خواسته است محدودیت های موجود پیش روی بازرسان را برای برطرف نمودن موارد مشکوک و از میان بردن تردیدها درباره مقاصد این کشور کنار بگذارد.
منبع: رویترز – 13 فوریه 2008