مجرمین کهریزک یکدیگر را متهم می کنند

نویسنده
نازنین کامدار

» مرتضوی: تکذیب می کنم

افشاگری دیرهنگام سردار اسمائیل احمدی مقدم در خصوص نقش سعید مرتضوی در جنایت کهریزک، بازتاب گسترده ای در ایران داشته و واکنش خانواده برخی از قربانیان این جنایتگاه را در مورد دیرهنگام بودن این اظهارات و نیز بی اعتنایی قوه قضاییه به حقوق قربانیان درپی داشته است. در همین حال سعید مرتضوی، از متهمان اصلی این پرونده هم سخنان احمدی مقدم را تکذیب کرده و گفته است:“….”.

اظهارات فرمانده نیروی انتظامی که خود و قائم مقام اش سردار رادان، از متهمان اصلی این جنایت هستند، در حالی سعید مرتضوی، مشهور به جلاد مطبوعات را هدف گرفته که او مدتی ست در موضع ضعیفی قرار گرفته و بازیگران اصلی حکومت جمهوری اسلامی از وی دوری گزیده اند؛ موضعی که به این باور دامن زده که مرتضوی که اطلاعات زیادی درباره نقش تک تک مسئولان در جنایات سال های اخیر دارد،مهره سوخته ای شده و قرارست قربانی شود.

 مرتضوی خود نیز بارها به این موضوع تلویحا اشاره کرده و از همین رو خواستار برگزاری دادگاه به صورت علنی شده است. او حتی سال گذشته، آنطور که سایت کلمه گزارش داده بود، در نخستین جلسه دادگاه جنایت کهریزک به همراه خود نوار کاستی حاوی مکالمه ضبط شده اش با مجتبی خامنه ای را به دادگاه برد؛ امری که به گفته برخی فعالان سیاسی موجب شد تا دادگاه غیرعلنی اعلام شود.حتی پدر محمد کامرانی یکی از قربانیان نیز پس از جلسه دادگاه به خبرنگاران گفت: “نمی توانم هیچ چیز درباره دادگاه بگویم”.

مرتضوی دیروز نیز به ادعاهای احمدی مقدم در خصوص اصرارش به اعزام قربانیان به کهریزک واکنش نشان داد و سخنان فرمانده پلیس را تکذیب کرد.

احمدی مقدم گفته بود: “من تاکنون در هیچ محفلی عنوان نکرده‌ام که صبح روز جمعه جلسه‌ای پیرامون اتفاقات آن زمان برگزار شد و آقای مرتضوی اصرار داشت که افراد دستگیر شده به کهریزک منتقل شوند. من مخالفتم را به صراحت اعلام کردم و گفتم آنجا نه تنها جا نداریم، بلکه آن مکان جای خطرناکی است. اما مرتضوی اصرار داشت که این افراد دستگیر شده چاقو، قمه و زنجیر داشته‌اند و از همین حیث اراذل و اوباش محسوب می‌شوند که من در آن جلسه عنوان کردم که ضبط کنید و بنویسید که من مخالف هستم و مخالفت ناجا نیز ثبت شد. اما من در آن جلسه به یک نفر عنوان کردم که به بچه‌های کهریزک بسپارید اولا حواسشان باشد که این افراد در بند جداگانه و میان اراذل و اوباش فرستاده نشوند و در ثانی بدرفتاری با آنها نکنید، اما همین دهان به دهان گشتن و این به آن بگو، باعث شد که این تاکیدات من به مرحله اجرا نرسد و آمده بودند در هر بند که ظرفیت ۵۰ تن را داشت، ۱۷۰ تن را جا دادند و قبول کنید در گرمای تابستان کهریزک آن هم در یک مکانی که استاندارد نیست، اگر کاری هم صورت نگیرد، این تراکم آدم در این محل کم امکانات دارای مسئله است.با مسئول کهریزک برخورد هم شد، چرا که اگر اطلاع می‌داد و حتی عقل داشت کمی پایین‌تر مقر یگان ویژه بود و می‌توانست افراد دستگیر شده را در مسجد این یگان جای دهد یا حتی می‌توانست این افراد را در بازداشتگاه جدید که هر چند آب و برق نداشت، جای دهد تا این مشکلات به وجود نیاید. ماموران بند که سوء رفتار از آنها ناشی می‌شد، محکوم هم شدند و به مسئولان بازداشتگان متذکر شدیم، چطور چهار روز اینجا بودند اما یک روز نرفتید سرکشی کنید؟ و حتی منتقد بودم که اگر آن زمان به من می‌گفتید با مسئولیت خودم همه را رها می‌کردم. چرا که اینها جانی و قاتل نبودند”.

این بخش از سخنان احمدی مقدم با واکنش مرتضوی که این روزها نه تنها در این پرونده که در پرونده برادران لاریجانی و اختلاس از تامین اجتماعی نیزگیر است، مواجه شد.

به نوشته مهر، مرتضوی در واکنش به ادعاهای احمدی مقدم گفته است: “اظهارات احمدی مقدم درباره حادثه کهریزک صحت ندارد”.

او افزوده است: “به طور قطع به اظهارات آقای احمدی مقدم درباره حادثه بازداشتگاه کهریزک به صورت کامل پاسخ خواهم داد. در موضوع حادثه بازداشتگاه کهریزک واقعیت را می گویم و کاری به بحث های خاص ندارم. در اعزام دستگیرشدگان به بازداشتگاه کهریزک، گزارش نیروی انتظامی را قرائت کردم و در صحنه نبودم که ببینم آنها چکار می کنند”.

گفتنیست، مرتضوی در حالی به عنوان متهم اصلی پرونده کهریزک معرفی شده که بنا به گفته سعید جلیلی، وی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی وقت در جریان این موضوع بوده و پس از انتشار خبر وقوع جنایت ها، با مرتضوی تماس گرفته و خواستار انتقال قربانیان شده است.

سخنان احمدی مقدم اما علاوه بر تلاش برای انداختن تقصیرات به گردن دیگران، حاوی دفاع جانانه وی از احمدرضا رادان، قائم مقام وی بوده است.

رادان که از متهمان اصلی شکنجه گاه کهریزک محسوب می شود، بارها خود را در این پرونده “بی خبر” معرفی و رئیس اش هم وی را چنین تطهیرکرده است: “در مورد سردار رادان باید تاکید کنم که کلا از مسئله اطلاعی نداشت اما در مورد سردار رجب‌زاده از آنجایی که حوزه مسئولیتش بود، پرونده اتهامی تشکیل شد و در دادگاه نیز حضور یافت، اما تبرئه شد و مجازاتی برای وی تعیین نشد و مجازات‌ها بیشتر برای مباشران و افراد مسئول بازداشتگاه و افرادی که دارای سوءرفتار بودند برمی‌گشت”.

او همچنین گفته: “سردار رادان عصر پنجشنبه ۱۸ تیرماه با من تماس گرفت که بچه‌ها نتوانستند شما را که در ورزشگاه در حال ورزش کردن بودید، پیدا کنند، اما می‌گویند که تعدادی را به کهریزک برده‌اند و اتفاقاتی افتاده و اصلا رادان در جریان رفتن به کهریزک نبود و در همان مرحله دادسرا نیز منع تعقیب صادر شد که نشان می‌دهد نقش ایشان در این پرونده قابل طرح نبوده است”.

بنا به نوشته روزنامه شرق، خانواده دو تن از قربانیان جنایت کهریزک یعنی خانواده های کامرانی و جوادی فر، به اظهارات احمدی مقدم واکنش نشان داده اند.

پدر محمد کامرانی، به شرق گفته است: “آقای احمدی‌مقدم چند ماه بعد از حادثه که برای دلجویی به منزل ما آمدند این صحبت‌ها را مطرح کردند و ما آنها را صورت‌جلسه و ضمیمه پرونده کردیم اما قرارمان این بود که رسانه‌ای نشود، بعد، وقتی همین‌ها را پیش رییس قوه عنوان کردیم، گفتند که ای کاش اینها را ضبط کرده بودید که می‌توانستیم مستند داشته باشیم. کاش ایشان قبل از اولین جلسه دادگاه یعنی هشتم اسفند ۹۱ این موضوع را بیان می‌کردند”.

پدر امیر جوادی فر هم سئوال مشابهی پرسیده: “از ایشان بپرسید چرا چهار سال پیش این حرف‌ها را نزدند؟”