فردریک دال
رئیس جمهور ایران در مصاحبه با نشریه آلمانی اشپیگل، نسبت به گفتگو با آمریکا ابراز آمادگی کرد، ولی در عین حال تقاضای توقف فعالیت هسته ای را که به گمان غرب در راستای تولید بمب هسته ای است، رد کرد.
محمود احمدی نژاد با تکرار نقطه نظرات آیت الله علی خامنه ای رهبر عالی ایران و سایر مقامات آن کشور، خواستار ایجاد “تغییرات بنیادین” در سیاست های آمریکا شد.
وی با توجه به وجود چندین دهه بی اعتمادی میان تهران و واشنگتن اعلام کرد: “اگر رفتار ایالات متحده تغییر کند، می توانیم انتظار وقوع پیشرفت هائی را داشته باشیم.“
دولت جدید آمریکا به ریاست جمهوری باراک اوباما در تعارض با رویکرد جورج بوش، پیشنهاد “آغازی تازه” در مناسبات دیپلماتیک با جمهوری اسلامی در صورتیکه این کشور “مشت خود را باز کند” ارائه داده است.
واشنگتن با دوری گزیدن از سیاست قبلی مبنی بر تحریم گفتگوی مستقیم با تهران، هفته گذشته اعلام کرد از این پس به گفتگوها با ایران بر سر مناقشه هسته ای آن کشور می پیوندد.
روزنامه اشپیگل نوشت مصاحبه با احمدی نژاد حدود یک هفته پیش انجام شده است، یعنی پیش از زمانیکه آمریکا و پنج قدرت بزرک دیگر دنیا اعلام کردند از ایران برای شرکت در نشستی درباره مسأله هسته ای دعوت به عمل خواهد آمد.
یکی از مشاوران احمدی نژاد گفت ایران این پیشنهاد را بررسی خواهد کرد.
ایران در برابر تغییر رویه واشنگتن واکنش محتاطانه ای نشان داده است و می گوید مایل به مشاهده تغییر واقعی در سیاست های آمریکا نسبت به دوره دولت بوش است، سیاست هائی که بر منزوی ساختن ایران و اعمال فشار برای توقف غنی سازی استوار بود.
احمدی نژاد در مصاحبه با اشپیگل گفت: “ما از گفتگو بر اساس عدالت و احترام حمایت می کنیم. این موضع همیشگی ما بوده است. ما منتظریم اوباما طرح های خود را اعلام کند تا ما هم آنرا تحلیل کنیم.“
وی گفت: “ما با احترام زیادی در مورد باراک اوباما حرف می زنیم. ولی واقع گرا هستیم. ما می خواهیم تغییرات واقعی را مشاهده کنیم. فکر می کنیم اکنون اوباما باید به حرف هایش عمل کند.“
دولت اوباما درعین حال که بدنبال تماس با ایران است، نسبت به اعمال تحریم های سنگین تر درصورت ادامه بی توجهی تهران به درخواست های سازمان ملل مبنی بر توقف فعالیت هسته ای هشدار داده است.
احمدی نژاد باردیگر تأکید کرد ایران تسلیم چنین فشارهائی نخواهد شد و غنی سازی را تعطیل نخواهد کرد. از غنی سازی می توان هم برای فعالیت صلح دوستانه و هم فعالیت نظامی استفاده کرد.
وی گفت: “این بحث ها قدیمی شده است. زمان این حرف ها به سر آمده است.“
وی با اشاره به کشور همسایه، افغانستان، گفت تهران مایل به “کمک برای اصلاح” سیاست نادرست آمریکا در آنجاست.
اوباما 7 فروردین سال جاری از خط مشی خود برای ایجاد ثبات در افغانستان خبر داد و وعدۀ اعزام نیروهای بیشتر برای آموزش نیروهای افغان و نیز کمک های انسانی برای رونق بخشیدن به توسعه آن کشور را داد. آمریکا اکنون حدود 000/38 نیرو در افغانستان دارد.
ایران به دفعات خواستار خروج نیروهای آمریکائی از منطقه شده و می گوید حضور این نیروها سبب وخیم تر شدن اوضاع شده است.
احمدی نژاد گفت: “من همین حالا به شما می گویم سیاست اوباما اشتباه است. حضور قدرتمندانه تر نظامی در افغانستان، چارۀ کار نیست.”
منبع: بوستون گلوب- 12 آوریل