یاسمین منطقی
پس از انتشار گزارش مرکز پژوهش های مجلس درباره ضرورت “چابک سازی” پلیس، اسماعیل احمدی مقدم با اشاره به ساخت مراکز انتظامی در کوچه ها و محله ها و حضور نیروهای انتظامی درمحلات، از اجرای طرح تازه ای در سال آینده خبر داد.
فرمانده نیروی انتظامی با اشاره به طرح تازه نیروی انتظامی گفت: “امسال، سال «امنیت اجتماعی» بود و سال آینده، سال «پیشگیری» است. پیشگیری به این معنی است که نباید اساسا اجازه وقوع جرم داده شود و بر این اساس در این سال، کلانتریها و پاسگاهها به عنوان ستون فقرات نیروی انتظامی باید تقویت شوندو طرح «امنیت محلهمحور» با مشارکت مردم اجرا میشود”.
اظهارات فرمانده نیروی انتظامی، همزمان با انتشار گزارش مرکز پژوهش های مجلس و خواست “چابک سازی” پلیس و حضور بیشتر نیروهای انتظامی در مناطق مختلف شهری و کاهش زمان حضور پلیس در صحنه های جرم، مطرح شد.
در گزارش مرکز پژوهش های مجلس که با عنوان “پلیس چابک و متغیرهای تاثیرگذار” 30 دی ماه منتشر شد، آمده بود: “یک سازمان زمانی چابک خواهد بود که به واسطه اهرم کردن دانش و همکاری - داخلی و با دیگر سازمانها - قادر به هماهنگی باشد و به صورت سریع و کارآ همه منابع مورد نیاز را تولید، تحویل و پشتیبانی کند و سازمان پلیس نیز از این امر مستثنی نیست زیرا با افزایش روند جرم و جنایت و حرفهای شدن مجرمین در دنیای امروز، نیاز به چابکسازی پلیس به خوبی احساس میشود”.
دربخش دیگری از گزارش مرکز پژوهش های مجلس آمده بود: “چابکی در سازمان پلیس به این معناست که سازمان به لحاظ کالبدی [ساختاری]، اجرایی و عملکردی دارای قابلیتهای مناسب و لازم در زمینههای تناسب ساختار، سرعت عمل و واکنش بموقع و مناسب باشد و چابکی در واقع برای مهندسی موسسات پلیسی یک پارادایم جدید است و نیاز به این پارادایم جدید، مبتنی بر افزایش نرخ تغییر جرائم در محیط یا به عبارت دیگر افزایش نرخ جرم و جنایت و ناامنی در جامعه است، که موسسات و سازمانهای امنیتی و پلیسی را وادار به پاسخ پیش کنشی به تغییرات میکند”.
در ادامه این گزارش، مرکز پژوهش های مجلس از نیروی انتظامی خواسته بود که با تشکیل یک ستاد کوچک و کارآمد، “پیشبینی تیمهای ویژه واکنش سریع و عملیات ویژه برای دسترسی به پلیس از طریق تلفن 110، وجود گشتیهای سریع پلیسهای ویژه با توان جسمی و تخصصی بالا در عرصه پیگیری و کشف جرم و برخورد با بزهکاران، تصمیمگیریها در مرحله اجرا و بوروکراسی اداری برای تصمیمگیری پیرامون برخی مکاتبات اداری زائد” را کاهش دهد.
احمدی مقدم پس از اعلام برنامه های سال آینده ی نیروی انتظامی و اعلام طرحی تازه، همچنین بی اعتنا به انتقادهای مطرح شده نسبت به نیروهای انتظامی و همچنین تکذیب همکاری و همراهی دولت از سوی غلامحسین الهام، گفت:“ ادعا میکنیم نیروی انتظامی دارای پرتلاشترین و پرکارترین کارکنان در کشور است و امیدواریم با توجه به خدمات ارایه شده از سوی این نیرو، دولت و مجلس تمهیداتی بیندیشند تا حقوق قانونی نیروها پرداخته شود”.
سال پیشگیری
احمدی مقدم اجرای این طرح را ادامه طرح ارتقای امنیت اجتماعی دانسته و گفته است: “در طرح امنیت اجتماعی بیشتر با مجرمان سابقهدار و خشن، مزاحمان و هنجارشکنان برخورد شد و این طرح زمانی به اجرا درآمد که جرایم از خطوط قرمز عبور کرده بودند، اما خوشبختانه پس از این عملیات ها، کمتر شاهد اوباشگری و تخریب در کشور بودهایم و توانستیم این قبیل جرایم را به حد معمول برسانیم و بر این اساس، شعار «پیشگیری» را برای سال آینده در نظر گرفتهایم.”
فرمانده نیروی انتظامی با اعلام اینکه “امسال حدود 60 هزار تن با اصلاح ساختار، از ستادها و بخشهای پشتیبانی به یگانهای صنفی و عملیاتی اضافه شدند” همچنین خبر داد که سال آینده “سال پیشگیری” و اجرای طرح ”امنیت محله محور” خواهد بود.
اسماعیل احمدیمقدم، با اعلام اجرای این طرح ازنوروز امسال گفت: “با اجرای این طرح در سال آینده، در هر کوی و برزن و شهر و روستایی، با هدف اجرای طرح «امنیت محلهمحور»، ایستگاههای پلیس راهاندازی میکنیم و به این ترتیب به ازای هر ناحیه شهرداری، یک ایستگاه انتظامی برپا میشود تا نیروهای این ایستگاهها که صرفا عملیاتی هستند، به سرعت خود را به محل حادثه یا جرم برسانند که این مسأله، تقویت گشتها در محلهها از سوی پلیس و مردم را میطلبد”.
خبرحضور نیروی انتظامی در هر کوچه و برزن و شهر درحالی اعلام شده است که غلامحسین الهام، سخنگوی دولت، درهفته های اخیر کوشید تا رییس جمهور و دولت نهم را از دخالت در سرکوب زنان و جوانان درقالب طرح ارتقای امنیت اجتماعی تبرئه کند.