کارن دی یونگ
به گفته مقامات ارشد ایالات متحده، خشونت های هفته پیش در بصره و بغداد، دولت بوش را متقاعد کرده که اقدامات ایران و القاعده بزرگترین تهدید در داخل عراق محسوب می شوند. این امر به معنی تجدید نظری اساسی و فراگیردر سیاست های آمریکا در منطقه است.
شواهد مربوط به افزایش تسلیحات، آموزش ها و تعلیمات ایران به نظامیان شیعه عراقی که درگیر جنگ با نیروهای امنیتی ایالات متحده و عراق در آن دو شهر هستند، باعث توجه بیشترآمریکا به چیزی شده که دیروز وزیر دفاع آن کشور از آن به عنوان نفوذ “خطرناک” تهران نام برد.
توجه بیشتر به ایران مقارن کاهش تاکیدات قبلی بر القاعده است که قبلا به عنوان اصلی ترین دلیل حضور مستمر نظامی ایالات متحده در عراق به شمار می رفت.
ژنرال دیوید پتراوس در جلسه این هفته سنای آمریکا گفت ارتش آمریکا توانسته القاعده را از بغداد، استان انبار و مرکز عراق پس بزند. او محل اجتماع کنونی این گروه را در منطقه محدودی در اطراف شهر شمالی موصل اعلام کرد.
فرمانده عالی نظامی آمریکا در عراق و رایان کروکر، سفیر ایالات متحده در عراق، در جریان دیدار از واشنگتن به موضوع القاعده نیز پرداختند، هرچند اکثر سخنان آنها حول مساله ایران بود.
یکی از مقامات که نخواست نامش فاش شود، گفت: “با از هم گسیختگی وعقب نشینی القاعده، اینک موانع دیگردر عراق که قبلاً در خفا بودند، بیشتر قابل مشاهده شده اند… نظامیانی که از سوی ایران مسلح شده اند؛ اکنون بزرگترین تهدید برای برنامه های داخلی این کشور هستند.”
اکنون دولت بوش، تا حدی بواسطه توصیه های پتراوس و کروکر، به ارزیابی فعالیت ها و امیال ایران و نیز چگونگی مقابله وبهره برداری کردن از آنها پرداخته است. این بازنگری ناشی از این نتیجه گیری است که جنگ هفته گذشته دولت با شورشیان در بصره به علت کمبود اطلاعات وفقدان رویکردی همه جانبه از سوی دولت عراق اتفاق افتاده است.
جرج بوش هم دیروز در مصاحبه ای با شبکه خبری ای بی سی، چندین بار تکرار کرد که اگر ایران به کمک رسانی خود به نظامیان شیعه ادامه دهد، “سر و کار آنها با ما خواهد بود”. او گفت: “ما داریم مطالب بیشتری از رفتارهای آنها در می یابیم و متوجه اطلاعات بیشتری درباره مسیرهای مورد استفاده برای ارسال تجهیزات می شویم.“
معذالک او دوباره تاکید کرد که قصد شروع جنگ علیه ایران را ندارد. بوش در حالیکه کار خود را حل کردندیپلماتیک موضوع عنوان می کرد “نسبت به دستیابی به یک راه حل مشترک به همراه سایر کشورها ابراز علاقه نمود.” او گفت “نمی شود اینگونه مشکلات را به تنهایی حل کرد. احتیاج به یک اجماع همگانی است. “
ایران همواره در عراق به عنوان یک عامل تنظیم کننده در نظر گرفته شده است. پیوندهای مستحکم ایران با تمامی گروه های سیاسی اصلی و گروه های نظامی شیعه- از جمله نوری المالکی نخست وزیر عراق - باعث شده که سایر کشورهای عرب از عراق به عنوان یکی از استان های ایران یاد کنند.
مقامات می گویند جنگ اخیر در بصره که همزمان با اعلام حمله نظامی المالکی علیه ارتش المهدی- نظامیان پیرو مقتدی الصدر- آغاز شد، موجب آشکار شدن یک تهدید و یک فرصت شد.
مقامات نظامی ایالات متحده گفتند اکثر تسلیحات پیشرفته که نظامیان در بصره استفاده کردند، و نیز راکت هایی که به سوی منطقه سبز بغداد – که سفارت ایالات متحده و اکثر وزارتخانه های دولتی در آنجا واقع شده اند- ساخت ایران بوده اند. در عین حال، پیشرفت در هدف گیری و تاکتیک های به کار گرفته شده، خبر از آموزش های به عمل آمده از سوی ایران را می دادند.
منبع: واشنگتن پست- 12 آوریل