از مجازات مجرمان خبری نیست

فرشته قاضی
فرشته قاضی

» مصاحبه روز با خانواده قربانیان در سالگرد کهریزک

 

در دومین سالگرد فجایع کهریزک، خانواده های جان باختگان این بازداشتگاه غیرقانونی در مصاحبه با روز اعلام کردند همچنان در انتظار محاکمه آمران فاجعه کهریزک به سر می برند. خانواده های محمد کامرانی و امیر جوادی فر به “روز” گفتند که پس از اعتراض محکومان پرونده دادسرای نظامی به حکم صادره، از سرنوشت این حکم بی خبر هستند و از سوی دیگر همچنان پی گیر و در انتظار محاکمه قضاتی هستند که دستور انتقال معترضان بازداشت شده به کهریزک را صادر کرده بودند.

سعید مرتضوی، حسن حداد و علی اکبر حیدری فر سه قاضی ای هستند که خانواده های جان باختگان بازداشتگاه کهریزک خواستار محاکمه آنها شده اند.

در شهریور ماه سال گذشته محسنی اژه ای، دادستان کل کشور اعلام کرده بود سه مقام قضایی در ارتباط با پرونده کهریزک از سمت خود تعلیق شده‌اند. هرچند او نامی از این سه قاضی نبرد اما جعفری دولت آبادی اعلام کرد که یکی از این قضات سعید مرتضوی است. به گفته دادستان کل کشور، مرتضوی از سمت قضایی خود به عنوان معاون دادستان‌کل معلق شده، اما همچنان به عنوان مشاور محمود احمدی‌نژاد و رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز فعالیت می‌کند.

18 تیر ماه 88 معترضان به انتخابات مخدوش 22 خرداد پس از دستگیری به بازداشتگاهی منتقل شدند که در جریان پاکسازی منطقه خاک سفید تهران پارس ساخته شده و از سوی نیروی انتظامی در جریان طرح امنیت و برخورد با کسانی که از نظر پلیس اراذل و اوباش نامیده می شدند، مورد استفاده قرار می گرفت.

معترضانی که به این بازداشتگاه منتقل شده بودند به شدت تحت شکنجه و ضرب و شتم قرار گرفتند و برخی گزارش ها از تجاوز به برخی زندانیان این بازداشتگاه نیز حکایت دارد. پس از کشته شدن برخی از بازداشت شدگان و ازادی برخی دیگر از کسانی که در این بازداشتگاه بودند قضیه کهریزک علنی شد. بعد از آن بود که آزادشدگان به بیان وقایعی پرداختند که بر آنها در این زندان غیرقانونی گذشته بود.کشته شدن فرزند مشاور محسن رضایی در همین بازداشتگاه باعث شد مساله تا سطح مقامات عالی رتبه نظام نیز کشیده شود. مجلس شورای اسلامی کمیته ای ویژه تشکیل داد و دادستان وقت تهران را مقصر اصلی فاجعه کهریزک معرفی کرد، دادسرای نظامی هم به محاکمه سربازان و افسرانی پرداخت که در کهریزک مشغول خدمت بودند، اما با گذشت دو سال هیچ یک از عاملان و امران اصلی این بازداشتگاه محاکمه و مجازات نشده اند.

جمهوری اسلامی تاکنون مرگ سه تن از قربانیان این بازداشتگاه یعنی محسن روح الامینی، محمد کامرانی و امیر جوادی فر را رسما پذیرفته اما هیچ توضیحی درباره رامین آقازاده قهرمانی و عباس نجاتی کارگر که بعد از آزادی از این بازداشتگاه و به دلیل شکنجه های صورت گرفته در آن، جان باختند، داده نشده است.

 

همچنان پی گیر محاکمه هستیم

محمد کامرانی، جوان 18 ساله ای بود که در جریان اعتراضات 18 تیر سال گذشته بازداشت و در حالیکه خود را برای کنکور پزشکی آماده میکرد به دلیل شکنجه و جراحات شدید، در بیمارستان مهر جان باخت.

کمیته ویژه مجلس شورای اسلامی در گزارشی درباره کهریزک در خصوص نحوه جان باختن محمد کامرانی نوشت: “مرحوم محمد کامرانی پس از دستگیری بدون بازجویی به زندان کهریزک منتقل می شود و در آنجا نیز همچون سایر زندانیان مورد ضرب و شتم و تحقیر قرار می گیرد. وی تحمل صدمات وارده را نداشته و پس از بازگشت به زندان اوین به بیمارستان لقمان منتقل می شود و در بیمارستان نیز رسیدگی لازم صورت نمی گیرد. وضعیت بحرانی نامبرده پس از ۳۰ ساعت از انتقال به بیمارستان به خانواده وی اطلاع داده می شود. آنها همان شب فرزند خود را به بیمارستان مهر منتقل نموده، اما انتقال ایشان ثمره ای نداشته و وی در بیمارستان مهر جان خود را از دست می دهد”.

علی کامرانی، پدر محمد کامرانی پیش از این به “روز” گفته بود که در جریان محاکمه عاملان فاجعه کهریزک در دادسرای نظامی فهمیده بودند که چه فجایعی رخ داده: “زمانی که از زبان بچه ها و سایر کسانی که شاکی بودند و در دادگاه می گفتند چه بلاهایی سرشان آورده اند می شنیدیم تازه فهمیدیم که چه جنایت هایی شده و انگار تازه از خواب بیدار شدیم. خدا ازشان نگذرد. امیدوارم زنده باشم و مجازات تمام کسانی را که در این جنایت ها دست داشتند و آمر بودند ببینم”.

او اکنون در مصاحبه با “روز” و در پاسخ به این سئوال که بعد از دو سال هنوز امران فاجعه کهریزک محاکمه وتحت تعقیب قرار نگرفته اند می گوید: ما موظف هستیم پی گیری کنیم و تا جایی که بتوانیم پی گیری خواهیم کرد. ما از ابتدا خواهان معرفی و محاکمه امران بودیم و سال گذشته که از آنها سلب مسئولیت قضایی شد به محاکمه آنها امیدوار شدیم. الان هم همچنان پی گیری میکنیم و انشا الله دعای خیر مردم و یاری خدای منان اجازه نخواهد داد خون بچه های ما پایمال شود. شما هم دعا کنید این مساله به سرانجام برسد.

آقای کامرانی می افزاید: دو سال است که پی گیر هستیم؛ همین پی گیریها باعث شد قضات متهم پرونده تعلیق شوند و باز هم پی گیری خواهیم کرد.

دادسرای نظامی تهران پیش از این 11 متهم پرونده کهریزک را محاکمه و در حکم صادرهدو متهم این پرونده را به اعدام و 9 متهم دیگررا به حبس، شلاق، انفصال از خدمت و پرداخت دیه محکوم کرد. این دادسرای نظامی، سردار رجب زاده، فرمانده نیروی انتظامی تهران در سال 88 را امااز اتهامات وارده تبرئه کرد.

خانواده های قربانیان کهریزک از قصاص نفس دو متهم پرونده گذشت کردند و اکنون پدر محمد کامرانی اشاره می کند که اینک آنها منتظرند پرونده نهایی شده و حکم زندان، انفصال از خدمت و جریمه این محکومان اجرا شود.

آقای کامرانی پیش از این به “روز” گفته بود : “من شخصا اداره کنندگان امور کشور را مسئول می دانم و کسانی که چنین شرایطی را ایجاد کردند. بر اساس گفته های متهمان در دادگاه، این نابسامانی ها به قوه قضائیه و مسئولین وقت قوه قضائیه برمیگردد و امیدوارم دادگاه آنها برگزار شود و این رااز مسئولین نظام هم که در راس امور هستند میخواهم. ایشان به من قول داده اند که حتما آمران به مجازات خواهند رسید. توقع به جای ما از مسئولان نظام این است که با توجه به اظهارات متهمان، حداقل برای اصلاح رویه و تکرار نشدن جرم و مستندات و ادله، حداقل برای اصلاح رویه و تکرار نشدن این جرم و جنایات، اقدام کنند و دادخواهی ما را انجام دهند شاید درصدی روح و روان ما را التیام بخشند. چرا باید چنین مکانی دایر شود؟ چه کسی باید جوابگوی چراهای ما باشد؟ بچه های ما را ناجوانمردانه به شهادت رساندند؛ چه کسی باید به داد ما برسد؟ خدای بزرگ باید به فریاد ما برسد و آمران و عاملان را به سزای اعمالشان برساند”.

پدر محمد کامرانی اکنون و بعد از گذشت دوسال از جان باختن فرزندش از مردمی که خانواده اوو سایر قربانیان را تنها نگذاشتند تشکر می کند و می گوید: در طول دو سال گذشته نهایت محبت و همدلی و همراهی را مردم با ما داشتند و این همراهی و همدلی ها به ما قوت قلب بخشید از خدا میخواهم، من که کسی نیستم و قدرتی ندارم، روزی بتوانم کاری کنم و پاسخ این همه محبت را بدهم و از طرفی نگذارم خون عزیزان ما پایمال شود.

او می گوید که برای دومین سالگرد جان باختن فرزندش روز پنج شنبه مراسمی برگزار خواهند کرد.

 

آمران با کدام قرار تامینی آزاد هستند؟

“من برای یک اعتراض مدنی بیرون رفتم نه سلاح داشتم نه دشنام دادم فقط در سکوت ایستاده بودم. کاری نکردم که از چیزی بترسم، می روم و برمیگردم”.

این آخرین جملات یکی از قربانیان بازداشتگاه کهریزک است که روز 18 تیر، ضرب و شتم شدیدنیروهای بسیجی، پس از بازداشت، او راروانه بیمارستان کرد؛ اما او و خانواده اش به احترام قانون و با گمان صدور قرار وثیقه و کفالت از سوی قاضی به دلیل وضعیت نامساعد جسمانی او، به پلیس پیشگیری تهران مراجعه کردند و برخلاف تصورشان حتی فرصت خداحافظی از هم را نیز نیافتند.

امیر جوادی فر

۲۵ ساله و دانشجوی رشته مدیریت دانشگاه آزاد قزوین دیگر قربانی بازداشتگاه کهریزک بود. کمیته ویژه مجلس شورای اسلامی در گزارش خود درباره جان باختن امیر جوادی فر نوشته است: “ایشان در زمان دستگیری مورد ضرب و شتم قرار گرفته و قبل از انتقال به کهریزک مداوا گردیده ولی با این حال نامبرده از لحاظ جسمی ضعیف شده بود و توان مقاومت در برابر صدمات جسمی و روحی بازداشتگاه کهریزک را نداشته است و در چهار روز حضور در کهریزک یک بار به پزشک وظیفه زندان مراجعه کرده که مداوای خاصی نسبت به ایشان انجام نمی پذیرد. به هر حال ایشان با حالت وخیم سوار اتوبوس می شود و در همان آغاز حرکت اتوبوس ها نامبرده وضعیت بحرانی پیدا نموده و در بیرون از اتوبوس جان می دهد”.

علی جوادی فر، پدر امیر، روز خاکسپاری فرزندش به روز گفته بود که او فرزندش را به دست قانون سپرد اما جنازه او را تحویل گرفت در حالیکه چند جای بدن فرزندش شکسته بود و….

خانواده آقای جوادی فر همچون خانواده آقای کامرانی بارها اعلام کرده اند که خواهان محاکمه علنی آمران فاجعه کهریزک هستند.اکنون در دومین سالگرد جان باختن امیر، برادر او به “روز” می گوید که در پاسخ به پی گیری های خانواده های قربانیان و وکلای آنها درباره محاکمه آمران پرونده کهریزک، تنها پاسخی که داده می شود این است که “پرونده در مرحله تحقیقات است”.

بابک جوادی فر توضیح میدهد: مرداد سال گذشته حکم تعلیق و سلب مصونیت قضایی قضاتی که متهم پرونده هستند صادر شد. بعد از آن وکلای ما و خانواده ها پی گیری که می کنند می گویند پرونده در مرحله تحقیقات است و تا این لحظه قرار مجرمیت برای دادستان تهران و دو قاضی دیگر صادر نشده و همچنان مرحله تحقیقات مقدماتی است. ما خانواده ها هم نمیدانیم این سه نفر با چه قرار تامینی ای آزاد هستند چون اتهاماتی متوجه آنها است که هم در گزارش مجلس شورای اسلامی آمده بود و هم در گزارش سازمان قضایی نیروهای مسلح و با توجه به این اتهامات، نمی دانیم آنها با چه قراری آزاد هستند.

به آقای جوادی فر می گویم چند روز پیش عکس قاضی مرتضوی در کنار محمود احمدی نژاد منتشر شد و او همچنان سمتی دولتی داردو در کنار رئیس دولت است. او می گوید: مرتضوی رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و نماینده رئیس جمهور در این ستاد است؛نمی دانم از نظر قانونی با توجه به اتهاماتی که او دارد آیا می تواند مسئولیت دولتی داشته باشد یا نه. ما انتظار داشتیم حداقل با توجه به گزارش مجلس و شواهدی که وجود دارد و منجر به سلب مصونیت قضایی او شده، او در این پست و مقام نباشد.

بابک جوادی فر تصریح میکند: ما طبق قانون رفتار کردیم امیر را تحویل دادیم و انتظار داشتیم و داریم که در چارچوب قانون با آمران برخورد شود و آنها محاکمه شوند. انتظار ما این است که در یک دادگاه علنی به اتهامات آمران رسیدگی شود و زوایای تاریک پرونده برای همه روشن شود.

برادر امیر جوادی فر سپس درباره سرانجام حکم صادره از سوی دادگاه نظامی برای عاملان پرونده کهریزک می گوید: در این مورد اطلاع دقیقی هنوز نداریم؛ پس از گذشت ما از قصاص نفس، پرونده به دیوان عالی کشور رفته بود و نمیدانیم حکم نهایی برای متهمان انتظامی صادر شده یا خیر.

او پیشتر به “روز” گفته بود: “اعلام کرده اند که همزمان با ضرب و شتم، شرایط نگهداری هم در شهادت بچه ها دخیل بوده است پس باید به این پرداخته شود که چرا بازداشتگاهی وجود داشته که زیر نظرسازمان زندان ها نبوده و بگویند بودجه این بازداشتگاه، توسط کدام نهاد تامین می شده است و اگر غذایی به بچه ها می دادند از کجا تامین می شد؟ آیا مقامات بالاتر خبر داشتند؟ چرا بازداشت شدگان بعد از انتخابات به این بازداشتگاه منتقل شدند؟ همه این مسائل باید در دادگاه انتظامی قضات بررسی شود و ما بی صبرانه منتظر برگزاری این دادگاه هستیم. مساله اساسی این است که اگر دستور قضایی وجود نداشت که بچه ها را به کهریزک منتقل کنند، عملا سایر اتفاقات نمی افتاد و اگر این بچه ها به اوین یا بازداشتگاه دیگری که زیر نظر سازمان زندان ها اداره می شد منتقل می شدند این اتفاقات نمی افتاد. لذا باید هر چه زودتر دادگاه قضات برگزار شود”.

 

پنج شنبه؛ مراسم دومین سالگرد سه قربانی کهریزک

بابک جوادی فر اکنون و در آستانه دومین سالگرد جان باختن برادرش می گوید: “از مردم تشکرمیکنم که در این دو سال در کنار ما بودند و هرجا که رفتیم و هر جا ما را شناختند اظهار محبت کردند. مردم هم پی گیر این پرونده هستند و انتظار ما از مسولان این است که این پرونده ملی به نتیجه برسد و همچنان که می گویند نظام در برابر خطا گذشت نمیکند و هر مسئولی در هر رده ای خطایی کند باید پاسخگو باشد لذا در این پرونده نیز چنین عمل کند. “

از بابک می پرسم امسال مراسم امیر را چگونه برگزار خواهید کرد ؟او می گوید: طبق هر سال در منزلمان مراسم داریم اما علاوه بر آن هر سه خانواده یعنی خانواده ما و خانواده های روح الامینی و کامرانی روز پنج شنبه ساعت 6 در مسجد نور تهران مراسم خواهیم داشت.

 

در پرونده قضات هیچ اقدامی نشده

محسن روح الامینی، فرزند مشاور محسن رضایی، دیگر قربانی بازداشتگاه کهریزک است که خانواده اش خواهان محاکمه سعید مرتضوی و قضات متهم در پرونده کهریزک هستند.

کمیته ویژه مجلس شورای اسلامی درباره جان باختن آقای روح الامینی نوشته :“مرحوم روح الامینی در مسیر انتقال از کهریزک به اوین وضعیت وخیمی داشته که هر چه بازداشت شدگان به مأموران محافظ در این خصوص متذکر شده اند، آنان بدون توجه از این مسئله گذشتند. انتقال از کهریزک به اوین با اتوبوس های نامناسب و با ازدحام بسیار زندانیان، آن هم در اوج گرما در ساعت 10 صبح تا 2 بعدازظهر انجام شد و در اوین نیز علیرغم وخیم بودن وضعیت مرحوم روح الامینی از ساعت 14الی 17 در نوبت قرنطینه بوده و در ساعت 17 پزشک وی را جهت مداوا به بیمارستان اعزام نمود”.

عبدالحسین روح الامینی، پدر محسن روح الامینی بارها در مصاحبه با نشریات مثلث و خراسان اعلام کرده: درباره بخشی از پرونده کهریزک که مربوط به دادستان سابق تهران و معاون او به عنوان قضات دستور دهنده اعزام بازداشت شدگان به کهریزک بوده، اقدامی انجام نشده است.

او هم خواهان محاکمه آمران فاجعه کهریزک شده و از اینکه سعید مرتضوی در دولت سمتی دارد ابراز تاسف کرده و گفته : انتظار داشتم دولت به احترام خون کشته شدگان جنایت کهریزک از دادن پست به مرتضوی خودداری می‌کرد.

آقای روح الامینی از “آقای مرتضوی و معاون ایشان و همچنین دادیاری که احکام آن‏ها را به دستور دادستان سابق تهران نوشته بود” به عنوان آمران فاجعه کهریزک نام برده و گفته: “چندین ماه است که درخواست تعلیق ایشان در دادسرای انتظامی قضات و کیفر خواستش صادر شده تا محاکمه آنها انجام شود، اما متاسفانه بنا به دلایلی که برای ما معلوم نیست، متوقف مانده است”.

مادر محسن روح الامینی هم درباره حکم دادگاه نظامی تهران که دو نفر از عاملان کهریزک را به اعدام و 9 نفر را نیز به زندان، شلاق، انفصال از خدمت و پرداخت دیه محکوم کرده است به هفته نامه مثلث گفته بود: “افرادی که در این قضیه مقصر بودند، به دو دسته آمر و مباشر تقسیم می‏شدند. آنچه تا به حال مورد رسیدگی واقع شده است، در پایین‏ترین سطح قرار دارد. یعنی افراد اجرایی و کسانی که با ضرب و شتم و بی تدبیری منجر به این جنایت شدند، مورد محاکمه قرار گرفتند و امیدواریم از این سطح فراتر برود و تا رده‏های آمر که مسبب اصلی فاجعه کهریزک بودند، پای میز محاکمه بیایند. چون این‏ها با وجود آنکه از فضای آنجا اطلاع داشتند و می‏دانستند چه اتفاقاتی در آنجا رخ داده است، دستور انتقال جوانان را به کهریزک صادر کردند. با توجه به اینکه حکم مربوط به محدوده‏ای است که اتفاق در آنجا روی داده و فقط اجرا کنندگان را در سطح رئیس، افسر نگهبان و … شامل می‏شود نه فراتر از آن، امیدواریم آمران قضیه نیز مانند مباشران مورد محاکمه قرار گیرند”.