آمریکا پیش از دور جدید مذاکرات هفته آینده، خطوط قرمز خود را برای دستیابی به توافق با ایران اعلام کرد.
یکی از مقامات ارشد دولت آمریکا گفت، واشنگتن به حرفهای خود پایبند بوده و یک توافق خوب میخواهد و چون “به خطوط قرمز مشخصی متعهد بوده” با تمدیدهای متعدد مذاکرات موافقت کرده است.
این مقام خاطرنشان کرد: “ما تنها توافقی را قبول خواهیم کرد که مسیرهای مختلف دستیابی ایران به مواد لازم برای تولید سلاح هستهای را مسدود کند.”
جان کری وزیر خارجه آمریکا، آخر هفته به سوئیس سفر خواهد کرد تا بار دیگر با محمد جواد ظریف، همتای ایرانی خود دیدار کند.
سرعت و فشردگی مذاکرات میان ایران و شش قدرت جهانی، برای دستیابی به یک توافق جامع که از دستیابی این کشور به سلاح هستهای جلوگیری میکند، افزایش یافته است. ایران همواره تلاش برای ساخت سلاح هستهای را کتمان کرده است.
مهلت ۳۱ مارس برای دستیابی به چارچوب توافق به سرعت نزدیک میشود و طرفین مهلت ۳۰ ژوئن را برای دستیابی به توافق نهایی قرار دادهاند.
مقامات آمریکایی گفتهاند “مذاکرات پیشرفت قابل ملاحظهای کرده و شکافها کم شده” اما هیچ تضمینی برای دستیابی به توافق وجود ندارد.
بیانات مقامات آمریکایی تنها چند روز پیش از سخنرانی مناقشهبرانگیز بنیامین نتانیاهو در کنگره آمریکا، در مخالفت با توافق هستهای با ایران، صورت گرفته است.
قرار است نتانیاهو روز سهشنبه در مقابل کنگره آمریکا سخنرانی کند و دلایل خود را برای مخالفت با توافق هستهای با ایران بیان کند. کاخ سفید با این اقدام مخالف است و سخنرانی را دخالت در انتخابات قریبالوقوع اسرائیل میداند.
مقام دولت آمریکا گفت: “وقتی به توافق برسیم باید آن را با راههای جایگزین مقایسه کنیم و بسنجیم.”
عدم دستیابی به توافق، میتواند آمریکا را با این سئوال مواجه کند که برای توقف برنامه هستهای ایران آیا باید از گزینه نظامی استفاده کند یا خیر.
مقام آمریکایی بدون ذکر جزئیات، خطوط قرمز واشنگتن را اینگونه عنوان کرد:
- ایران نباید در راکتور اراک، پلوتونیوم با درجه ساخت سلاح تولید کند. “ما در حال گفتگو در مورد تغییر کاربری راکتور اراک هستیم.”
- ایران نباید از نیروگاه هستهای فوردو برای غنیسازی اورانیوم استفاده کند.
- تنها نیروگاه نطنز برای غنیسازی اورانیوم باقی میماند که با درجه بالا میتواند در سلاح هستهای مورد استفاده قرار بگیرد.
- هرگونه توافق باید ضامن این باشد که ایران با تولید مواد لازم برای ساخت یک بمب یک سال فاصله داشته باشد.
- ایران باید تعداد سانتریفیوژهای فعال و ذخیره داخلی خود را به میزان قابل توجهی کاهش بدهد.
- ایران باید با بازرسیهای از پیش اعلام نشده از تجهیزات هستهای و تولیدی و همچنین معادن اورانیوم و سایتهای مشکوک موافقت کند.
- آمریکا توافقی را امضاء خواهد کرد که طی آن کاهش تحریمهای مورد درخواست ایران، طی یک دوره و بصورت مرحلهای به اجرا در آید.
این مقام آمریکایی گفت: “ما روی این اصل تاکید داریم که در صورت تخطی ایران از توافق، تحریمها بلافاصله به جای خود باز خواهند گشت.”
منبع: خبرگزاری فرانسه - 27 فوریه 2015