آرش سیگارچی
امام جمعه مشهد که در هفته های اخیر نظریات خاصی درباره مسایل فرهنگی و اجتماعی مطرح کرده، در تازه ترین اظهار نظر خود از مسوولان قضایی و امنیتی کشور خواست با “معضل بیحجابی” موجود در جامعه “با قاطعیت” برخورد کنند. خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران با پوشش سخنان حجت الاسلام سیداحمد علمالهدی به نقل از وی آورده است: “بیحجابی در جامعه اسلامی ما یک جرم است و افراد بیحجاب باید به عنوان یک مجرم تحت پیگرد قانونی قرار گیرند. بیحجابی منشا اکثر ناهنجاریهای اجتماعی است.”
نماز جمعه مشهد در حالی در کنار مقبره امام رضا برگزار شد که این هفته نیز نمازگزاران مشهدی، شنونده انتقادات تند و تیز امام جماعت شان بودند. به نوشته سایت اینترنتی “شهاب نیوز”، علم الهدی در سخنان خود از مسوولانی که ”معتقد به برخورد فرهنگی با مقوله بد حجابی هستند و برخوردهای سخت افزاری و قضایی را راهگشا نمی دانند”، انتقاد شدید کرد و گفت: “برخی مسوولان بر اساس یک منطق غلط عنوان میکنند معضل بی حجابی را باید با یک سری فعالیتهای فرهنگی برطرف کرد در صورتی که بی حجابی بایستی به عنوان یک جرم با قاطعیت و قدرت براندازی شود.“
به نوشته “ایرنا”، علم الهدی تاکید کرد: “آقایانی که میگویند حجاب را باید با مسائل فرهنگی نهادینه کرد، در اصل از زیر بار مسوولیت خود شانه خالی میکنند.“
به گزارش سایت “شبستان” هم که منعکس کننده تخصصی اخبار دین است، این امام جمعه شهر مشهد و عضو مجلس خبرگان رهبری منشا همه ناهنجاری ها و فسادهای اخلاقی در جامعه را “بی حجابی زنان و دختران” دانسته و گفته است: “فرد بی حجاب آتشی است که همه چیز را سوزانده و پسران تربیت شده در بستر خانواده های متدین را به درندگانی مبدل می کند، که هیچ چیز نمی تواند جلو دارشان شود. بیحجابی مثل جرقه است. زن بیحجاب مثل آتشی است که همه چیز را خاکستر میکند. آن جوان معصوم که در بستر خانواده متدین خود پرورش یافته، متاسفانه با دیدن زن آلوده، شهوت در دلش ایجاد میشود.“
امام جمعه مشهد همچنین مدعیان وجود بی حجابی در زمان پیامبر را “افراد بی سواد” نامیده و گفته است: “این افراد یا تاریخ را نمی دانند و یا به تفاسیر قرآن مراجعه نکرده اند چون در آنها هم به نوع حجاب و رنگش در آن دوران اشاره شده است.“
علم الهدی با مقایسه حجاب در ایران و سایر کشورها یادآور شده است: “این برای ما ننگ است که در کشور لائیکی مانند ترکیه 80 در صد زنان با حجاب به معنای واقعی هستند و حال در کشور اسلامی ما که مردمش برای حاکمیت اسلام خون خود و فرزندانشان را داده اند یک عده ژست دمکراتیک به خود گرفته و در سخنان خود از بی حجابی سخن گفته و یک مشت افراد هرزه باعث بی حجابی شوند.“
همچنین به نوشته شهاب نیوز، امام جمعه مشهد مدعی شده که “چیزی به نام بدحجابی وجود ندارد و این عبارت مندرآوردی است”. وی در این مورد توضیح داده است: “ما اصلاً مسالهای به نام بدحجابی نداریم. اینکه یک زنی یک لچکی بیندازد بالای سرش، اینکه حجاب نیست، بیحجابی است. این طور نیست که حجاب داشته باشد و بد باشد، بلکه بیحجاب است.“
وی همچنین گفته است: “یک مشت افراد بیبند و بار با رنگهای زننده و مهیج بیرون میآیند که از صد بیحجابی هم بدتر است. تمام زنانی که موهایشان بیرون است و تمام زنان لاابالی که با پای برهنه تا ساق پا، پاچه شلوارشان را ورمالیدهاند، بیحجاب محسوب می شوند و باید تعقیب قانونی شوند.“
علم الهدی با اشاره به جرم بودن بی حجابی یادآور شده است: “بیحجابی در مملکت جرم است و قانون نیز برای مقابله با آن وجود دارد. دولت مکتبی جناب آقای احمدینژاد در دو سال گذشته مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی را به شکل قانون درآورده است. بنابراین، بیحجابی یک ناهنجاری است که باید با قدرت براندازی شود و دستگاههای دولتی آن را با اقتدار براندازی کنند.“
ایرنا نیز این بخش از سخنان امام جمعه مشهد را اینگونه منعکس کرده است: “در طرح عفاف و حجاب مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در دو سال گذشته، برای همه دستگاههای اجرایی، قضایی و امنیتی وظایف قانونی به منظور برخورد و ریشهکنی معضل بیحجابی پیش بینی و تنها ۲۱وظیفه قانونی برای نیروی انتظامی تعیین شده است.هر یک از دستگاههای اجرایی، قضایی و امنیتی از وظایف قانونی خود در برخورد با معضل بیحجابی کوتاهی کند قانون شکن هستند و مردم آنها را بازخواست میکنند.
امام جمعه مشهد در بخش پایانی سخنانش، در مورد “حجاب برتر” نیز گفت: “یک عده میگویند که چادر حجاب برتر است و یک عده هم میگویند که مقصود از حجاب، پوشش است، نوع و رنگ آن مهم نیست. این افراد با این حرفها شرعی بودن حجاب را تنزل دادند. در صورتی که در نص صریح قرآن هم چادر حجاب هست. برای حجاب در آیات قرآن لباس مشخص شده است.“
امام جمعه مشهد همچنین با ذکر خاطره ای از آیت الله خمینی سخنانش را در مورد بی حجابی پایان داد: “امام خمینی(ره) در فرانسه خطاب به دختر خانمی که پوشیده اما با مانتو و روسری خدمت ایشان رسیده بود گفت، اینجا بلاد کفر است اشکالی ندارد، اما ایران که رفتید چادر سرتان کنید. نوار این اظهارات موجود است. این نشان میدهد که امام هم حجاب را چادر میدانستند.“
خرابکاری ها زیر سر آژانس های گردشگری
امام جمعه مشهد هفته گذشته نیز حملات تند و تیزی به مسوولان ورزشی و فرهنگی کشور برای برگزاری مسابقات ورزشی و کنسرت های موسیقی در شهر مشهد بیان کرده بود.
وی در مصاحبه با روزنامه خراسان از فضای فرهنگی و ورزشی کشور انتقاد کرده بود. سایت فردا نیز این موضوع را در مطلبی منعکس کرد. به نوشته “فردا”، حجت الاسلام علم الهدی امام جمعه مشهد مقدس ضمن انتقاد از برخی سازمان های دولتی گفت: “آن استراتژی که در سیاست خارجی و اقتصاد[دولت]داشته در عرصه فرهنگی نداشته است. انتظار ما هم از دولت احمدی نژاد که می گوید دولت من دولت انتظار است، بیشتر از این است. بنده هم اکثر نقد هایی که به دولت داشته ام در حوزه مسائل فرهنگی بوده است.”
علم الهدی در بیان دلایل پیرامون انتقاداتش افزوده بود: “ببینید این ها همه چیزها را توسعه داده اند و دنبال همه چیز هستند، فقط دنبال یک سری معیار های غربی پوسیده هستند. توریستی که آقایان ادعا می کنند به هیچ وجه د رکشور ما قابل توسعه نیست زیرا جواب نمی دهد. آن چیزی که در کشور ارزش دارد ولی به دنبال آن نرفته اند و برای آن استراتژی ندارند، و اصلا به نظر می رسد هیچ علاقه ای به آن نداشته باشند، حضور زائران خارجی در مشهد است. سال قبل حدود 700 هزار زائر خارجی به مشهد آمده بودند که این تعداد به مراتب بیش از آمار بسیاری از کشور های اسلامی و آسیایی دیگراست. سازمان گردشگری هیچ کاری برای توسعه زیارت خارجی ها نکرده است. این کارهایی هم که شده توسط سازمان گردشگری نبوده است. سازمان گردشگری علاوه بر اینکه در این زمینه ها قدمی برنداشته علاوه بر آن در توسعه مفاسد اولی بوده است. در این شهر خیلی از خراب کاری ها زیر سر آژانس های گردشگری است. تربیت بدنی هم همینطور است. البته آقای علی آبادی در راس این سازمان یک فرد ارزشی است ولی این آدم خوب نتوانسته حتی یک سر سوزن جریان تربیت بدنی را به سمت ارزش ها هدایت کند.”
کنسرت موسیقی در مشهد، ممنوع
حجت الاسلام علم الهدی در بخش دیگری از آن مصاحبه به “بررسی فعالیت گروههای موسیقی در شهر مشهد” پرداخته و گفته بود: “در مورد اجرای کنسرت موسیقی در مشهد، این کار مثل نواختن موسیقی در کنار حرم امام رضا (ع ) است. با آن مطالبی که گفتم و حدیث پیامبر اکرم (ص) «بین الجبلین روضه من ریاض الجنه» شهر مشهد همه اش جزو حرم امام رضا (ع) است و همانطوری که هیچ موسیقیدانی به خود اجازه نمی دهد در حرم امام رضا (ع) به نوازندگی بپردازد لذا در مشهد نیز نباید کنسرت موسیقی اجرا شود.”
علم الهدی در ادامه این مصاحبه به بیان نظراش درباره موسیقی پرداخته و گفته بود: “نظر کلی من در مورد موسیقی این است که این هنر نمی تواند ارزش های دینی ما را زیبا کند زیرا اگر این ابزار در زیباسازی ارزش های دینی موثر بود ائمه (ع) قبل از همه از این ابزار استقاده می کردند.با این حال می بینیم ائمه (ع) با وجود اینکه پول های گزافی به شاعرانی نظیر فرزدق و کییت داده اند، چنین حمایتی را از موسیقی نکرده اند. اهل بیت ضد هنر نبوده اند. پیامبر اکرم (ص) به حسان بن ثابت می گویند: روح القدس در تو دمیده شده است. معصومین در مقام استخدام شعر در حوزه معارف دینی این گونه عمل کرده اند. پس معلوم می شود موسیقی نمی تواند در راستای ترویح معارف دینی مورد استفاده قرار گیرد. البته آنچه در نظام اجرا می شود باید مبتنی بر قتوای امام راحل (ره) اجرا می شد و مقام معظم رهبری باشد.
با این حال امام جمعه در پایان سخنانش نوید داد که کلاس های موسیقی می توانند در شهر مشهد به کار بپردازند.