دیگر نمی توان تاثیر فشارها را انکار کرد

نویسنده

» مقاله واشنگتن پست در باره تحریم ها

در حالی که سومین دور از مذاکرات هسته ای ایران در سطح کارشناسی از روز سه شنبه آغاز شده، نشانه های بیشتری از آثار تحریم ها بر اقتصاد ایران و آثارهشدار دهنده اش به تصمیم گیران ظاهر شده است.

مقامات ایران همچنان از قبول خواسته های جامعه جهانی سرباز می زنند ولی آشکارا از فشار اقتصادی ناشی از تحریم ها سخن می گویند.

پاسخ های پیشنهادی آن ها شامل رویارویی نظامی، از جمله بستن تنگه هرمز، و نیز تدابیر خنثی کننده اقتصادی است. این واکنش ها نشان از دوره ای پرتنش در تاریخ جمهوری اسلامی دارد.

در آستانه شروع گفتگو های کارشناسی میان ایران و قدرت های بزرگ، علی اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران گفت “طرف مقابل چاره ای جز رسیدن به توافق ندارد زیرا گزینه دیگر رویارویی خواهد بود.” این مذاکرات که در پی سه دور گفتگوهای بی نتیجه میان ایران و شش قدرت بزرگ دنیا انجام می شود، در پی آن است تا زمینه مشترکی را برای نجات مذاکرات جستجو کند.

در همین حال سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز دوشنبه رزمایش سه روزه ای را برای نشان دادن توان موشکی و دفاع ضدهوایی خود شروع کرد. محمد جعفری، فرمانده سپاه گفت “با توجه به تهدید های دشمن در این مقطع، دفاع هوایی برای جمهوری اسلامی در حال حاضر اولویت اول است.”

نمایندگان مجلس ایران نیز ظاهرا لایحه ای را برای بستن تنگه هرمز در دست بررسی دارد.

جواد کریمی، عضو کمیسیون اطلاعات و سیاست خارجی مجلس دور دوشنبه گفت: “این طرح مجلس برای جلوگیری ازحمل نفت برای آمریکا، اروپا و اسرائیل از تنگه هرمز تهیه می شود…این تلافی تحریم خرید نفت ایران است.”

روز یکشنبه 100 نفر از نمایندگان مجلس این طرح را امضا کرده بودند.

گذشته از این زورنمایی های نظامی، ایران به شدت مشغول ترمیم وضعیت اقتصادی خود است.

در همان حال که واقعیت های اقتصادی بر اثر تحریم ها خود را بیشتر نشان می دهد، بانک مرکزی ایران اعلام کرد ذخیره ارزی ایران معادل 150 میلیارد دلار است. محمود بهمنی، رئیس بانک مرکزی ایران گفت: “ما درحال اجرای برنامه هایی هستیم تا با تحریم ها مقابله کنیم و این سیاست های مخرب را پاسخ خواهیم گفت.”

او گفت: “افزایش قیمت ها ظرف چند روز اخیر صرفا سیاسی و روانی است” و از ایرانیان خواست تا تسلیم این فشار ها نشوند.

مصطفی نجار، وزیر کشور ایران آثار تحریم ها را روشن تر بیان کرد و گفت: “تحریم تدبیری است که دشمنان ما برای جلوگیری از پیشرفت ما به اجرا در آورده اند. ما قادر هستیم از این مشکلات عبور کنیم؛ هر چند مشکلاتی نظیر افزایش قیمت ها وجود دارد، ولی با برنامه ریزی درست می توانیم جلوی این افزایش را بگیریم و دشمنان را دلسرد کنیم.”

علی رغم این اطمینان ها، بسیاری از ایرانیان در معاش روزانه خود دچار مشکل هستند چرا که قدرت خرید آنها در ماه های اخیر به شدت کاهش یافته است و سرعت نزول سطح زندگی آنها بیشتراز چیزی بوده است که دولت بتواند واکنش نشان دهد.

در برابر این نگرانی ها، وزارت اقتصاد و دارایی اعلام کرد که قیمت آب، گاز، برق و بنزین در سال جاری اضافه نخواهد شد. این مواد تا سال 2010 از یارانه های بالایی برخوردار بودند.

رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران، آمریکا و اروپا را، با اعمال تحریم علیه ایران، متهم به “تهدید امنیت جهان” کرد. او گفت: “آنها باید جوابگوی اقدامات خود باشند؛ اقدامی که باعث وخامت بیشتر بحران اقتصادی جهانی می شود.”

یکی دیگر از مراسم ضد آمریکایی که روز دوشنبه برگزار شد، یادبود حمله ناوگان آمریکا به هواپیمای مسافربری ایران در سال 1988 بود.

خانواده های قربانیان این حادثه، مانند هر سال، گرد هم آمدند تا یاد 290 نفر از کشته شدگان این واقعه را گرامی بدارند. این مراسم دولتی در بندر عباس در جنوب ایران برگزار می شود.

بسیاری از فعالیت های این بندر امروزه به حالت سکون درآمده است.

این بندر نقطه شروع حرکت نفت خام ایران به سوی بازارهای جهانی و نیز محل ورود کالاهای قاچاق به ایران است. این روزها بیشتر این فعالیت متوقف شده و همه در انتظار به سر می برند.

 

منبع: واشنگتن پست – 3 ژوئیه