آزاده میررضی
با آنکه علی لاریجانی روز چهارشنبه به نمایندگان قول داده بود که در صورت حل و فصل نشدن مشکل نمایندگان با دو وزیر آموزش و پرورش و جهاد کشاورزی، در جلسه روز یکشنبه طرح استیضاح این دو را اعلام وصول خواهد کرد، در جلسه دیروز هم هیچ خبری از اجرای آییننامه توسط هیات رئیسه نبود و پذیرش این دو استیضاح، با وجود اعتراض نمایندگان، بار دیگر به جلسه بعد موکول شد.
بر اساس گزارشهای رسیده، امروز اعضای هیات رئیسه فراکسیون اصولگرایان جلسهای اضطراری دارند تا در آن به بررسی نهایی موضوع استیضاح دو وزیر کابینه احمدینژاد بپردازند و تصمیم بگیرند که آیا بالاخره پس از چند هفته مقاومت در برابر اجرای آییننامه، طرح استیضاح وزرای جهاد کشاورزی و آموزش و پرورش را اعلام وصول کنند و در دستور بگذارند یا خیر.
این گزارش حاکی است برخلاف عرف مجلس و فراکسیونها، دو وزیر مورد استیضاح و معاون پارلمانی رئیسجمهور نیز قرار است در جلسه 6 صبح امروز حضور داشته باشند تا در تصمیمگیری درباره سرنوشت خود مشارکت کنند و بدین ترتیب هیچ ابهام و جای گلایهای برای احمدینژاد باقی نماند.
گفته می شود در هیات رئیسه دو طیف حضور دارند؛ یک گروه معتقدند قانون اجازه مقاومت بیش از این را به هیات رئیسه نمیدهد و آنها مجبورند استیضاح را اعلام وصول کنند. اما طیف دیگر که ظاهرا شامل اکثریت اعضای هیات رئیسه میشود، میگویند باید مصلحت کشور (مصلحت اصولگرایان) را بر آییننامه ترجیح داد و دولت احمدینژاد را در آستانه انتخابات بیش از این تضعیف نکرد.
جلسات سرد و بینتیجه
مطبوعات حامی دولت روز شنبه از پیگیری طرح استیضاح دو وزیر جهاد کشاورزی و آموزش و پرورش انتقاد کردند و امامجمعه جوان قم نیز روز جمعه از نمایندگان مجلس خواست که پیرو حمایتهای رهبری، تعامل بیشتری با دولت نهم داشته باشند.
با این حال گزارشها نشان میدهد جلساتی که علی لاریجانی برای تفاهم بین دو وزیر مذکور با استیضاحکنندگان برگزار کرده، هردو بیحاصل بوده و هیچ نتیجهای جز اصرار نمایندگان بر استیضاح هر دو وزیر، بدون پس گرفتن حتی یک امضا، به دست نیامده است.
جلسه نمایندگان با وزیر جهادکشاورزی صبح روز شنبه برگزار شد، اما بلافاصله پس از پایان این جلسه، چند تن از نمایندگان استیضاحکننده اعلام کردند که از توضیحات وزیر قانع نشدهاند و نه تنها بر استیضاح خود اصرار دارند، بلکه این موضوع را در همان جلسه به لاریجانی و هیات رئیسه هم اعلام کردهاند.
اما خبر برگزاری جلسه عصر روز شنبه با وزیر آموزش و پرورش جنجالیتر از آن بود که روابط عمومی مجلس تلاشی برای انعکاس آن در خبرگزاریها به خرج دهد. این جلسه با استقبال بسیار سرد نمایندگان استیضاحکننده برگزار شد، به طوری که بر اساس خبرها کمتر از ده نفر از نمایندگان در آن حضور یافتند و همین تعداد هم به وزیر و لاریجانی اعلام کردند که “برای پیگیری استیضاح همقسم شدهاند.“
همچنین اکثریت نمایندگان استیضاح کننده نیز که طبق گفتههای خود در صحن علنی، این جلسه را به رسمیت نشناختند، به رسانهها گفتند که به خاطر “موضعگیری نامناسب وزیر در برابر نمایندگان” حاضر نیستند در جلسهای غیر از جلسه استیضاح وی شرکت کنند. اشاره این نمایندگان به واکنش علیاحمدی به موضوع استیضاح است که در آن، وی نمایندگان را به “سیاسیکاری” متهم کرده بود.
جلسه غیر علنی برای تعیین تکلیف
دیروز جلسه مجلس هشتم که قرار بود رأس ساعت 8 صبح به شکل علنی و با نطق پیش از دستور چهار نماینده آغاز شود، با نیم ساعت تأخیر به شکل غیر علنی شروع شد و تنها به خبرنگارانی که به پشت درهای این جلسه رانده شده بودند، اعلام شد که موضوع جلسه غیرعلنی، تصمیمگیری در مورد استیضاح دو وزیر جهاد کشاورزی و آموزش و پرورش است.
اگرچه از بحثهای این جلسه غیرعلنی خبری به رسانهها درز نکرد، اما عدم اعلام وصول این دو استیضاح بهرغم قولی که لاریجانی روز چهارشنبه از تریبون مجلس به نمایندگان داده بود، نشان داد که هیچ نتیجه جدیدی از غیر علنی کردن این بحث به دست نیامده است.
با این حال پس از آنکه جلسه علنی شد و تصویب چند طرح روزمره و غیر جنجالی ساعت کار مجلس را به پایان رساند، تذکر آییننامه نیمهکاره یکی از نمایندگان امضاکننده استیضاح نشان داد که فضای غیر علنی بین نمایندگان به شدت متشنج است.
سیروز سازدار، نماینده مرند و جلفا، که یکی از نمایندگان حاضر در تحصن روز چهارشنبه در محل هیات رئیسه بود، دیروز چند دقیقه مانده به پایان جلسه اعلام کرد که میخواهد تذکر آییننامهای بدهد. اما ابوترابی که ریاست جلسه را برعهده داشت، به بهانه اعلام وصول طرحها و لوایح و موضوعات فرعی دیگر، و با وجود تصریح آییننامه به ترجیح داشتن تذکر، به او اجازه سخن گفتن نداد تا در نهایت هم با تمام شدن وقت جلسه، توجیه دیگری برای قطع کردن میکروفون وی پیدا کند و رسیدن زمان اذان و نماز را علت جلوگیری از تذکر این نماینده اعلام کند.
این نماینده پس از آنکه اجازه تذکر دادن نیافت، با صدای بلند به عملکرد هیات رئیسه مجلس اعتراض کرد و خطاب به ابوترابی که در جلسه قبل طرح استیضاح را “دریافت شده” توصیف کرده بود،گفت: “چرا این طرح را علیرغم اعلام خودتان وصول نمیکنید.“
وی همچنین هیات رئیسه را متهم کرد که: “مجلس را زیر پای دولت قربانی کرده”، “با دولت ساخت و پاخت کرده” و “از زور و اهرمی که در اختیار دارد، برای جلوگیری از طرح استیضاح وزیر جهاد کشاورزی استفاده میکند.“
این نماینده همچنین گفت: “معلوم نیست هیات رئیسه چه ارتباطی با وزیران دارد که خواست نمایندگان را زیر پای دولت له میکند و جلوی استیضاح ها را میگیرد… رئیس جلسه امروز باید این طرح را اعلام وصول میکرد که این کار را انجام نداد و هیات رئیسه با اعلام وصول نکردن این طرح قانون را زیر پا گذاشت و اجرا نکرد.“
بدین ترتیب در جلسه دیروز هم طرح استیضاح دو وزیر کابینه احمدینژاد به جریان نیفتاد و آنطور که برخی نمایندگان گفتهاند، پذیرش قطعی آن به امروز موکول شده است؛ مگر آنکه حامیان احمدینژاد در هیات رئیسه باز ترفند دیگری بیندیشند و تصمیم دیگری را از جلسه امروز صبح بیرون بیاورند.