لی کیت
امسال زهرا صارمی برنامه دیگری برای تعطیلات نوروز خود انتخاب کرده است: سیاحت یک هفته ای از میدان های نبرد خونین جنگ طولانی میان ایران و عراق که به پاس شهادت و وطن دوستی برگزار می شود.
چنین تورهای سیاحتی برای رهبران روحانی ایران، ابزار حیاتی برای زنده نگهداشتن شور و شوق انقلاب اسلامی سال 1979 محسوب می شوند؛ خصوصاً در میان جوانانی که هیچ خاطره و یا یاد اندکی هم از آن دوران در ذهن ندارند.
صارمی به همراه 100 مرد و زن جوان دیگر در یک صبح اواخر ماه مارس سوار بر اتوبوس های به خط شده ای می شوند و به سوی مناطق مرزی جنوب غربی ایران به راه می افتند. حدود یک میلیون ایرانی دیگر هم همین مسیر را در طول تعطیلات سه هفته ای نوروز در پیش می گیرند که تا اواسط ماه آوریل به درازا می کشد. این تورها توسط بسیج سازماندهی می شود که شاخه شبه نظامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.
مردم به دیدار مناطق بیابانی می روند که نیروهای ایرانی در آنجا، حمله امواج انسانی علیه خطوط متخاصم عراقی را با رمز “فجر طلیعه می زند” و “فتحون یقین” انجام می دادند. آنها به سخنرانی افسران بسیج گوش می دهند، از خاکریزها و سنگرهاباز دیدی می کنند و در پادگان های نظامی می خوابند.
از همه مهمتر اینکه یادی از شهیدان می کنند.
صارمی 21 ساله که چادر تماماً سیاه او در باد صبحگاهی می لرزید، می گوید: “این مثل یک تور معنوی است.” او یکبار هم دو سال پیش به منطقه رفته بود. او می گوید: “من برای ادای احترام به کسانی که با دشمن جنگیدند و جان خود را برای هدیه کردن صلح به ما از دست دادند به آنجا رفتم.”
در بین ایرانی ها، میلیون ها نفر بعد از انقلاب 1979 به دنیا آمده اند و انقلاب و قوانین روحانیون آنرا پشت سرگذاشته اند.
این موضوع، اهمیت بسیج را برای رهبران روحانی، که مایلند نبض خروش های اصول انقلابی همچنان بتپد، چندین برابر کرده است: ایستادگی پرصلابت در برابر فرهنگ آمریکایی و غربی، پایبندی به قوانین سفت و سخت اسلامی، و پاسداری از ایثار و از خود گذشتن.
بعضی ها بسیج را به چشم “ارتش مخفی” جمهوری اسلامی نگاه می کنند. تعداد آنها مشخص نیست اما سپاه پاسداران می گوید آنها میلیون ها نفر هستند. آنها تقریباً در هر موسسه دولتی وجود دارند، از ادارات پست گرفته تا مدارس. آنها کارکنان معمولی هستند باضافه اینکه عضو نیروی بسیج هم هستند.
نقش آنها در زمان رییس جمهور تندوری ایران، محمود احمدی نژاد، که بودجه دولتی برای بسیج را زیاد کرده است، رشد ریادی کرده است. این بازتابی است از پیشرفت های حامیان بسیج در سپاه پاسداران انقلاب: افسران فعلی و سابق سپاه صاحب پست های مهمی شده اند و شرکت های وابسته به سپاه برنده بسیاری از قراردادهای پر سود دولتی در ساخت و ساز و سایر رشته ها شده اند.
در همین حال، بسیج نقش خود را با زور دنبال می کند. آنها در سال 1999اعتراضات دانشجویی را که از دانشگاه تهران آغاز شد سرکوب نمودند و چندین کشته به جای گذاشتند. ضمناً بسیج را به عنوان کسانی که زنان را در خیابان ها متوقف می کنند و آنها را مجبور به رعایت حجاب اسلامی می کنند، می شناسند.
بسیج نفوذ فراگیری در رخدادهای فرهنگی هم دارد. گروه های دانشجویی با سازماندهی سمینار در دانشگاه ها اغلب به موضع “نسل کشی” فلسطینی ها توسطاسراییلی ها می پردازند. گروه های تئاتر بسیج هم به اجرای داستان هایی از “انقلاب و مقاومت” مشغول اند.
حتی یک شرکت فیلم سازی بسیج هم وجود دارد که راجع به جنگ ایران و عراق فیلم تولید می کند. محوطه یکی از استودیوها، پر از تانک های قدیمی و سایر تجهیزات است که در کنار اتوبانی که از فرودگاه تازه تاسیس امام خمینی به تهران می رسد قرار گرفته است.
حسن طاهری 53 ساله و بازمانده جنگ، که سوار همان اتوبوس صارمی شده است، این تور را به عنوان شانسی برای بازگشتن به حال و هوای قبلی خود می داند. او که همسرش را با خود آورده می گوید: “سال های جنگ، خون و مقاومت، خیلی از دوستان من هرگز از جنگ باز نگشتند. وقتی من به آنجا می روم احساس می کنم با آنها هستم.”
اما خیلی از کسانی که در این تور هستند، بسیجیان جوان و خانواده های آنها هستند. یک جریان دایم در حال اتصال دادن جنگ به “نسل سوم انقلاب” است. کسانی که به تور صارمی ملحق می شوند معمولاً از مناطق فقیر نشین تهران هستند و حمایت سرسختانه ای از احمدی نژاد و سایر تندروها کرده اند.
تلویزیون دولتی ایران این تورها را شدیداً تحت پوشش قرار می دهد و در ایام تعطیلات نوروز، تصاویری از مردم جوان را به نمایش می گذارد که مشغول بازدید از مناطق جنگی و یا زیارت قبور شهدا هستند.
آنها از سال 1992 توسط آژانس های تحت مدیریت بسیج سازماندهی شده اند. گروه می گوید امسال 1 میلیون نفر در این تورها شرکت کرده اند که نسبت به هفتصد هزار نفر سال گذشته رشد کرده است.
یکی از فرماندهان نظامی- سردار علی اصغر رجایی- به گروهی از بسیجیان جوان که در تور اواخر مارس شرکت کرده اند می گوید: “گوش به فرمان بودن شهدا، آنها را پیروز و موفق کرده است.”
او گفت: “امروز، این نکته باید سرمشق همه ما برای پیروزی باشد.“
منبع: سیاتل تایمز – 6 آوریل