رامین مستقیم - برزو درآگاهی
محمدعلی ابطحی مشاور و معتمد خاتمی روز یکشنبه پیش بینی کرد که برجسته ترین سیاستمدار میانه روی ایران وارد گود انتخابات ریاست جمهوری خواهد شد. محمد خاتمی رئیس جمهوری پیشین ایران، که در دورۀ تصدی خود با فراخوان ”گفتگوی تمدن ها” به غرب نزدیک شد، ماه ها با احتمال رقابت با محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری فعلی ایران در انتخابات 12 ژوئن بازی کرده است.
به گفتۀ ابطحی، به نظر می رسد میرحسین موسوی نخست وزیر پیشین ایران و از دیگر شخصیت های برجستۀ میانه رو از کاندیداتوری صرفنظر کرده است. با این تفاسیر، خاتمی قریب به یقین در انتخابات حاضر می شود. ابطحی در یک مصاحبۀ تلفنی خاطر نشان کرد، “پیش بینی من این است که خاتمی ظرف چند روز کاندیداتوری خود را اعلام خواهد کرد. خاتمی نمی تواند در کاندیداتوری شرکت نکند. در حال حاضر مجبور است این کار را بکند.“
ماه قبل به نقل از خاتمی، 65 ساله، گفته شد یا او و یا میرحسین موسوی بعنوان کاندیدای اصلاح طلبان در انتخابات شرکت خواهند کرد. گزارش های خبری چند روز گذشته حاکی از آن است که موسوی احتمالا ً در کاندیداتوری انتخابات شرکت نخواهد کرد.
محافظه کاران و تندروهای حاکم بر ایران علنا ً اصلاح طلبان را تحقیر می کنند، اما به نظر می رسد از خاتمی، که بسیاری از مردم ایران به نیکی از او یاد می کنند و مورد احترام مقامات و دیپلمات های سراسر جهان است، هراس دارند.
فاضل میبدی روحانی اصلاح طلب اواخر ماه گذشته به روزنامۀ تایمز لندن گفت، “اگر خاتمی در کاندیداتوری شرکت نکند، اصلاح طلبان هیچگونه شانسی برای پیروزی نخواهند داشت.” در همین حال، دولت اوباما نیز اشاره کرده است که خواهان اتخاذ سیاست نزدیکی به ایران برای حل چند موضوع به ویژه برنامۀ جنجال برانگیز هسته ای ایران است.
اما برخی از تحلیلگران معتقدند مادامی که احمدی نژاد رئیس جمهور ایران است، اوباما باید از این کار پرهیز کند، مبادا که این اقدام اوباما تأیید سیاست های افراطی احمدی نژاد بر ضد اسرائیل و غرب تلقی شود.
اما خاتمی در دورۀ تصدی خود بدنبال رفع محدودیت های شدید اعمال شده توسط حکومت بر زندگی مردم و کاهش تنش های میان جمهوری اسلامی و غرب بود. او اغلب دربارۀ فواید دموکراسی صحبت می کند و اخیرا ً آن را “کم هزینه ترین و مؤثرترین روش حکومت کردن” خوانده است.
خاتمی و ابطحی روحانیونی هستند که از نظر سیاسی توسط شخصیت های نسل جدید که سابقه ای در ارتش یا سپاه دارند، کنار گذاشته شده اند. احمدی نژاد یکی از این شخصیت های نوظهور است که تصمیم خود را برای شرکت در کاندیداتوری ریاست جمهوری اعلام کرده است.
تقریبا ً 20 سال است که خامنه ای بزرگترین مقام سیاسی و مذهبی ایران است. او در امور مهم سیاست خارجی و تصمیم گیری های امنیتی صاحب اختیار است و عموما ً پارامترهای مناظرات علنی داخلی را تعیین می کند. از این رو تحلیلگران معتقدند که تصمیم خاتمی برای شرکت در کاندیداتوری ریاست جمهوری نشان می دهد که او برای پیروزی در انتخابات به قدر کافی به نظام سیاسی ایران اعتماد دارد.
منبع: لوس آنجلس تایمز، 2 فوریه