نادر ایرانی
دکتر محمدی گرگانی، رئیس گروه حقوق بشر دانشکده حقوق دانشگاه علامه طباطبایی، از سوی دادستانی عمومی تهران به شعبه 6 اجرای احکام احضار شد.دکتر محمدی پیش از این به اتهام تبلیغ علیه نظام به ده ماه حبس محکوم شده بود. به گفته نزدیکان وی این حکم قطعی شده و او باید 72 ساعت پس از رویت حکم، یعنی در نخستین ساعات روز شنبه، خود را به دادگاه شعبه 6 اجرای احکام معرفی کند.
محمدی حدود 2 سال پیش نیز برای اجرای حکم از سوی همین شعبه احضار شده بودکه به دستور رییس قوه قضاییه حکم مذکور متوقف شد.
بر گزارش های رسیده، قاضی حداد، قاضی دادگاه بدوی پرونده دکتر محمدی گرگانی و دیگر فعالان ملی ـ مذهبی، پس از رسیدگی بدوی به پرونده دکتر گرگانی در شعبه 26 دادگاه انقلاب، اتهامات وی را عضویت در ائتلاف ملی ـ مذهبی ها و تبلیغ علیه نظام [مواد 499 و500 قانون مجازات اسلامی] عنوان و نهایتا وی را به 10 ماه حبس محکوم کرد.
قاضی حداد، قاضی دادگاه بدوی پرونده دکتر محمدی و بسیاری دیگر از فعالان ملی مذهبی بود که در اسفند سال 79 به طور دسته جمعی و به شکلی غیرقانونی بازداشت شدند. از سی و چند نفر اولیه، چند نفر ازجمله دکتر محمدی پس از یک روز آزاد شدند، اما احضارها و بازجوییهای ایشان در سالهای بعد همچنان ادامه یافت، تا در مورد دکتر محمدی به تشکیل دادگاه و طرح دو اتهام مذکور منتهی شد.
پرونده محمدی اما در مرحله تجدید نظر از اتهام اول برائت حاصل کرد و در مورد بند دوم، اتهام مربوط به تبلیغ علیه نظام، 4 ماه حبس وی مورد تایید مرجع تجدید نظر قرار گرفت. دلیل دادگاه برای انتساب این اتهام، درج نام وی ذیل برخی اعلامیهها از جمله بیانیه های ملی- مذهبی ها بود.
با این همه در 24 آبان 1384 رئیس قوه قضائیه دستور توقف در اجرای حکم چهار ماه حبس محمد محمدی گرگانی، استاد حقوق دانشگاه علامه طباطبایی را صادر کرد. ایلنا ـ خبرگزاری توقیف شده ـ در آن زمان اعلام کرد که به دنبال مذاکرات شفاهی و کتبی انجمن دفاع از حقوق زندانیان با حوزه ریاست قوه قضائیه برای توقف در اجرای حکم این استاد دانشگاه علامه طباطبایی، سیدمحمود هاشمی شاهرودی، رئیس قوه قضائیه با درخواست این انجمن موافقت و دستور توقف اجرای حکم محمد محمدیگرگانی را صادر کرده است.
اینک به گفته برخی منابع مطلع، راه اندازی این پرونده به منظور زندانی شدن محمدی گرگانی و در نتیجه برکناری وی از پست ریاست گروه حقوق بشر دانشکده حقوق علامه طباطبایی است که تاکنون به دلایل مختلف امکان پذیر نشده است. همین منابع اعلام کرده اند با اخراج دکتر بشیریه و دکتر سمتی از دانشگاه تهران، و مستعفی کردن بسیاری از اساتید برجسته، دیر یا زود به سراغ این استاد حوزه حقوق بشر نیز می آمدند.
بر اساس این گزارش خبر احضار دکتر محمدی گرگانی که در ساعات اولیه دیروز منتشر شد به سرعت از طریق اس.ام. اس در معرض افکار عمومی گذاشته شد. یک منبع مطلع به خبرنگار روز گفت برخی از اهالی گرگان، محل تولد محمدی، خواستار تشکیل کاروان بدرقه محمدی به زندان اوین شده اند. گفته می شود این کاروان قرار است صبح روز شنبه به بدرقه کنندگان دکتر محمدی گرگانی در تهران پیوسته، و بالاتفاق اورا تا زندان اوین بدرقه کند.
سنت بدرقه تا زندان، توسط دوستان هادی قابل در حزب مشارکت هنگام زندانی شدن وی شکل گرفت.
دکتر محمدی گرگانی قبل از انقلاب درکادر رهبری سازمان مجاهدین خلق بود و بعد از اختلافات ایدئولوژیک با این سازمان، در سال 1356 از آن جدا شد. بسیار از زندانیان سیاسی در رژیم پهلوی، دکتر محمدی را به عنوان شاگرد ممتاز مکتب طالقانی درتفسیرقرآن می شناسند. نکته جالب اینکه یکی از اتهامات محمدی گرگانی از نظر قاضی مرتضوی، دادستان تهران، شیوه تفسیر قرآن وی است که از نظر مرتضوی باعث انحراف جوانان می شود.
مهندس لطف الله میثمی دریکی از شماره های نشریه چشم انداز نوشته بود که مقاومت محمدی درزیر شکنجه های ساواک، الهام بخش بقیه مبارزان بود.
کسانی که دکتر محمدی گرگانی را میشناسند، معتقدند او شخصیتی متین، باتقوا، پاک و سلیم النفس است که بسیاری از مخالفان سیاسیاش هم به او احترام میگذارند و از این جهت با کسانی مثل مهندس سحابی و مهندس میثمی قابل مقایسه است. سوابق او در زندانهای رژیم گذشته و موقعیتی که در بین گروههای مؤتلفهای و روحانی و مجاهد داشت، و اعتماد و قرابتی که به آیت الله طالقانی داشت، و تلاشهایی که برای جلوگیری از رویارویی مجاهدین و حزب اللهی هادر سالهای ابتدایی انقلاب داشت، در تاریخ انقلاب اسلامی ماندگار خواهد بود. خاطرات دکتر محمدی درباره این سال ها در شماره 31 مجله چشم انداز ایران خواندنی است.