رابرت تیت
برنامه های زنده تلوزیونی مسائل و مشکلات خاص خود را دارا هستند و در قضاوت پیرامون برنامه های کودکان باید به خاطر داشت کودکان همیشه حقیقت را می گویند.
چندی پیش در مجموعه تلویزیونی عمو پورنگ که از پربیننده ترین برنامه های کودکان است و هفته ای سه بار از تلویزیون دولتی ایران پخش می شود، به نظر دولتمردان رییس جمهور محمود احمدی نژاد مورد اهانت قرار گرفت. مجری برنامه داریوش فرضیایی از کودکی که با برنامه تماس گرفته بود اسم عروسکی را پرسید که کودک به دلیل رفتار خوب از والدینش جایزه گرفته بود، کودک در پاسخ گفت “عروسک من یک میمون است و پدرم او را احمدی نژاد صدا می کند”.
و حالا پس از آن که تلویزیون دولتی ایران، برنامه عمو پورنگ را از جدول پخش مجدد برنامه ها حذف کرده، نگرانی پدر کودک به تولیدکنندگان برنامه منتقل شده است. آخرین قسمت از این مجموعه،هفته آینده و پس از هفت سال اجرای موفق پخش خواهد شد.
سایت محافظه کار جهان نیوز از قول منابع موثق می نویسد “این تصمیم در پی زیان های مادی و معنوی برنامه های زنده تلوزیونی اتخاذ شده است”. این سایت همچنین بدون ذکر نام رییس جمهور به حادثه ای اشاره می کند که کودکی در یک برنامه تلوزیونی از طریق تلفن عروسک خود را با یکی از مقامات بلندپایه کشور مقایسه کرده است.
به نظر می رسد این حادثه آخرین مورد از مواردی این چنین باشد که در همین برنامه اتفاق افتاده و موجب تشویش جامعه محافظه کار و مذهبی ایران شده است.
به عنوان مثال، در یکی از برنامه ها که مجری برنامه از کودک شرکت کننده خواست تا گوشی را به پدر یا مادرش دهد، کودک گفت “آنها در حمام هستند” و فرضیایی نمی دانست باید چه واکنشی نشان دهد.
در یکی دیگر از مجموعه های عموپورنگ، مجری برنامه از دوقلو های شرکت کننده پرسید که پدرشان بعد از بازگشت از سرکار کدامشان را اول می بوسد، و آنها جواب دادند “پدرمان همیشه اول مادر را می بوسد”.
البته این نخستین برنامه رادیویی و یا تلویزیونی در ایران نیست که قربانی مشکلات اجرای زنده می شود. در دهه 1980 رهبر انقلاب ایران آیت الله خمینی فتوای مرگ تولیدکنندگان یک برنامه رادیویی را صادر کرد؛ چرا که یکی از زنان شرکت کننده در پاسخ به این سوال که الگوی شخصیتی وی چه کسی است، به جای آوردن نام حضرت فاطمه دختر پیامبر، از یکی از هنرپیشه های سریال های ژاپنی نام برد. هرچند این حکم بعدها بخشوده شد.
منبع: گاردین، 11 مارس