خواننده راک: به تهران نمی روم

نویسنده


rad2.jpg

 

 

مازیار رادمنش

دیروز برخی وب سایت ها اعلام کردند که پخش برنامه ویژه گفت‌وگو با «سامی‌ یوسف» در آخرین برنامه «کوله پشتی» قطعی شد. امیر حسین مدرس مجری برنامه شبانه «کوله پشتی» چند شب پیش اعلام کرد: گفت‌وگوی ویژه با «سامی یوسف» ستاره راک موسیقی جهان اسلام، که در خارج از ایران انجام شده، در آخرین برنامه «کوله پشتی» قبل از شروع ماه مبارک رمضان در قالب این برنامه به روی آنتن خواهد رفت. این در حالی است که سامی یوسف در وبلاگ شخصی خودش اعلام کرده است که « من به تازگی متوجه شده ام که تلویزیونی ایرانی به طور عمومی اعلام کرده است که من در یک مصاحبه تلویزیونی در تهران حضور خواهم داشت. من می خواهم این موضوع را روشن کنم که، هیچ یک از مدیرانم، به طور رسمی راجع به این موضوع خبری ندارند و هیچ توافقی حاصل نشده است. من متاسفم که باید به هواداران مان و همه کسانی که خیر ما را در ایران می خواهند ، در مورد این خبر ناراحت کننده اعلام کنم که، اطلاعاتی که نشر پیدا کرده همه اینها ساختگی است و نشات گرفته از یک سوء تفاهم است. تاسف عمیق خودم را اعلام می کنم که در وهله اول این اتفاق هرگز رخ نخواهد داد. خبر نادرست به این گستردگی از کنترل من خارج است و من هم مانند هرکس دیگری از شنیدن این خبر شگفت زده شدم. با سلام ها و احترامات زیاد. سامی یوسف».

سامی یوسف کیست؟

سامی یوسف، خواننده ای انگلیسی که ترانه هایش را به عربی، انگلیسی و یا ترکی می خواند، متولد گنبدکاووس است و به عنوان مهم ترین ستاره پاپ دنیای اسلام شناخته شده است. او از موسیقی عربی، ترکی، پاپ و کلاسیک استفاده می کند و ترانه هایش را به زبان های عربی و انگلیسی می خواند. او با همسری آلمانی ازدواج کرده و متاهل است.

سامی یوسف، در ماه مرداد سال 1358 در خانواده ای موسیقیدان و آذربایجانی الاصل در گنبد کاووس به دنیا آمد. او از سه سالگی همراه خانواده اش به لندن رفت و نوجوانی و جوانی را در آنجا گذراند. و ساکن لندن شد. تعالیم اولیه را از پدربزرگش که موسیقیدان بود فرا گرفت و به دلیل همین علاقه، ابتدا در دانشگاه منچستر و سپس در سن 18 سالگی به « مدرسه سلطنتی موسیقی لندن» رفت و در آنجا به آموختن موسیقی به صورت کلاسیک پرداخت. او در مورد موسیقی خودش می گوید: « موسیقی همواره بخش مهم زندگی من بوده. خانواده ام اهل موسیقی بوده اند. پدرم معلم اصلی ام بود. او به من می گفت: دست بالای دست بسیار است. که یک مثل معروف فارسی است. او علاوه بر موسیقی، به من درس زندگی می داد و باعث می شد هیچ گاه به کاری که ارائه می کنم غره نشوم.» او از کودکی نواختن سازهای مختلف را آموخته بود و از این مهارت خود در خوانندگی و آهنگسازی نیز استفاده کرد. او در ساخت ملودی ها و آهنگ هایش از انواع موسیقی کلاسیک غربی تا موسیقی مقامی عربی و ایرانی و صوفی ترکی و آوازهای فارسی، آذری، هندی، پاکستانی و افغانستان استفاده کرده است.

معلم و امت من

اولین آلبوم او به نام « المعلم» در ژوئیه 2003 منتشر و با استقبال زیادی مواجه شد. آلبوم دوم او با عنوان « امت من» با دو اجرا با کلام و بی کلام، در سال 2005 منتشر شد. آلبوم های « المعلم» و « امت من» برای اولین بار در کنسرت های موسیقی اش در مصر اجرا شد که با استقبال وسیع علاقمندان مواجه شد و باعث شد پس از آن در کشورهایی مانند آلمان، ترکیه و هند برای اجرای برنامه دعوت شود. سامی یوسف تا کنون در انگلستان، آمریکا، بوسنی و هرزگوین، کانادا، آذربایجان، پاکستان، عربستان سعودی، سودان، مصر، آلمان، کویت، امارات متحده عربی، فرانسه، سوئد،هلند، ترکیه، اطریش، سوریه، یمن، اردن، بلژیک، قطر، مراکش و چند کشور دیگر کنسرت داده است. او پنج کلیپ منتشر کرده و ششمین کلیپ وی هنوز در تلویزیون پخش نشده اما در میدان ترافالگار لندن، نشان داده شده.

سامی یوسف به لحاظ شخصیتی فرد مسلمانی است که معتقد است موسیقی راهی برای رساندن پیام اسلام و تشویق جوانان به اینکه به هویت و مذهب خود افتخار کنند، است. موسیقی یوسف غالبا در بر گیرنده ترانه هایی است با مضمون اسلام و مسلمان بودن در جهان امروز است. وی همچنین از موضوعات اجتماعی و بشر دوستانه در موسیقی خود استفاده می کند. در حال حاضر او بدل به چهره ای شناخته شده در جهان اسلام شده است و تعداد زیادی کلیپ از ترانه های خودش را منتشر کرده است. قرار است آلبوم آخرش در ماه رمضان منتشر شود. سامی تاکنون دو ترانه از این آلبوم را در بعضی ار کنسرت هایش که توسط انجمن های خیریه اسلامی برگزار می شود، به اجرای عمومی گذاشته است. با این حال او با انتقاداتی که از ذات کلیپ هایش که به موسیقی پاپ غربی نزدیک تر است تا ارزش های اسلامی که او به آن معتقد است، دست به گریبان است. او در وب سایت خودش این انتقادات را رد کرده است.

موفقیت به عنوان یک مسلمان در موسیقی راک

در انگلستان نام کت استیونس که پس از مسلمان شدنش به نام یوسف اسلام شناخته می شد، برای مسلمانان مطرح و جذاب بود. آلبوم « المعلم» وی به مدت 21 هفته در مصر و 12 هفته در ترکیه در صدر پرفروش ترین ها بود. آلبوم « امت من» نیز پس از آن با موفقیت وارد بازار شد. سامی یوسف نگاهی همچون یوسف اسلام به دین دارد. او اسلام را نه به عنوان یک جنبش دینی بلکه به عنوان یک هویت و یک شیوه زندگی انتخاب کرده و در مورد آن حرف می زند.

دیدگاههای سامی یوسف

سامی یوسف گفته است: «نمی توانم بگویم ژانر جدیدی را آفریده ام. من هارمونی های مشهور شرقی از هند و ترکیه و ایران و کشورهای عربی را با موسیقی غربی ترکیب کرده ام. من خودم متن ها را می نویسم، ملودی را می سازم و آن را تنظیم می کنم. بعضی سازها را هم خودم می زنم و البته آهنگ ها را هم اجرا می کنم. برخی دوستانم که در موسیقی شرقی تخصص دارند هم به من کمک می کنند. خیلی کار جذابی است. من دوست دارم مردم را به خدا و پیامبرش نزدیک کنم. این موضوع، حس دلپذیری به من می دهد و در ساخت آهنگ ها مرا کمک می کند. من تمایل دارم اسلام واقعی را که عین رأفت و مهربانی است، به مردم دنیا نشان دهم. وقتی آلبوم معلم را منتشر کردیم، امیدوار بودم که در کشورهای مسلمان، مورد توجه قرار بگیرد. اما وقتی آلبوم در مصر منتشر شد، همه گیج شده بودیم. ویدیو کلیپ معلم به صورت پیاپی از تلویزیون های مصر پخش می شد و خبر می رسید که آلبوم رکوردهای فروش را جابه جا کرده است. این مسأله فقط در مصر نبود. آلبوم معلم در تمام دنیا موفق بود. البته در آمریکا در ایالات مختلف برنامه داریم. خوشبختانه اغلب کنسرت هایمان در این کشور، فروش خوبی دارد. بسیاری از غیر مسلمان ها هم به آهنگ های من علاقه پیدا کرده اند و این برای من خیلی جذاب است. من با مشکلات زیادی در این مدت مواجه بودم. بعضی از دوستان، انگار با من جنگ داشتند و مرا آزار می دادند. من به عنوان یک هنرمند مسلمان سعی می کردم که مذهبم را درست بشناسم و آن را به دیگران بشناسانم. پیامبر می گوید: من از سوی خدا فرستاده نشدم مگر برای تکمیل و اخلاق و ادب. هنر نقش بسیار مهمی در غنا و سلامتی تمدن مسلمانان ایفا خواهد کرد. مسلمانان همواره در طول تاریخ در همة زمینه ها پیشگام بوده اند: موسیقی، فلسفه، معماری، شعر، پزشکی، ریاضی و غیره. مشارکت مسلمانان در مسائل جهانی باعث می شود تمدن اسلام عظمت اش را نشان دهد.

پایان سرگردانی

سامی یوسف، آوریل (فروردین) گذشته با یک دانشجوی آلمانی ازدواج کرد. او حالا احساس می کند که با این ازدواج بسیاری از واهمه هایش از بین رفته اند و سرگردانی هایش به پایان رسیده اند. در عین حال سامی خوب می داند آنچنان که باید برای همسرش وقت صرف نمی کند:«او کمی از دست من آزرده می شود.» سامی ساعت ها مشغول ضبط آهنگ های جدیدش است و اجراهای زنده هم که تمام نشدنی به نظر می رسند. همین مسأله باعث می شود که او نتواند به طور شایسته به همسرش توجه نشان دهد. او با تأسف می گوید: تمام وقت این روزهایم صرف ساخت آلبوم جدید می شود. اما همچنان، روح بی آلایش اش را به نمایش می گذارد: با همسرم سفری کوتاه به آلمان خواهیم داشت. با وجود این، همسر او پذیرفته است که زندگی با یک آدم مشهور که مجبور است وقت زیادی را برای کارش بگذارد، سخت است. حتی ماه عسل کوتاه آن ها نیز چندان او را ناراحت نکرده است. سامی یوسف در حالی که چشمانش برق می زنند، لبخندی می زند و با شیطنت بچه گانه ای می گوید: من با زنی ازدواج کرده ام که شکیبایی و صبر بسیاری دارد.