دیوید اوون
برخی از تصمیم گیرندگان کلیدی اسرائیل نگرانند که دیگر زمانی وجود نداشته باشد تا بتوانند به حمایت آمریکا از حملۀ یکجانبه به ایران تکیه کنند، مگر اینکه ظرف چند ماه آینده و تا زمانی که هنوز بوش رئیس جمهور آمریکاست، به تأسیسات غنی سازی هسته ای ایران حمله کنند.
در چهل سال گذشته موارد اندکی وجود داشته که نگرانی من دربارۀ آنها بیش از تشدید یک درگیری خاصی بوده است که کل دنیا را، به لحاظ اقتصادی، در برگیرد. ما شاهد بکارگیری اطلاعات نادرستی هستیم که به چند سرویس اطلاعاتی مربوط می شوند. این در حالی است که روشن شدن حقیقت بیش از پیش سخت تر می شود.
ماه گذشته گزارشی در روزنامۀ گاردین منتشر شد مبنی بر اینکه ایهود اولمرت نخست وزیر اسرائیل در نشست 14 ماه مه با جرج بوش، خواستار حمایت آمریکا از حمله به تأسیسات غنی سازی هسته ای ایران شده است. به ما گفته شد که بوش این درخواست اولمرت را رد کرده است. بوش معتقد بود که ایران، آمریکا را مسئول چنین حمله ای خواهد دانست و در نتیجه، آمریکایی های مستقر در عراق و افغانستان را هدف حملات مجدد قرار خواهد داد. در عین حال، تردد کشتی ها نیز در خلیج فارس خطرناک خواهد بود. به ما گفته شد که منبع این موضوع یکی از سران کشورهای اروپایی و مقاماتش بودند. با این وجود، بعید است که اسرائیل از گزینۀ حملۀ یکجانبه به ایران صرفنظر کند.
سه هفتۀ بعد، ارتش اسرائیل رزمایشی را بر فراز دریای مدیترانه انجام داد تا به آمریکا و ایران ثابت کند که توان حمله را دارد. اخیرا ً نیز چند موضوع نگران کننده دربارۀ اتفاقات داخل ایران مطرح شده اند. یک موضوع آن است که اولین نیروگاه تولید کنندۀ برق اتمی ایران در ماه دسامبر وارد مرحله ای حساس خواهد شد و از آن پس هرگونه حملۀ هوایی، از آنجا که باعث انفجار اتمی خواهد شد، غیرممکن خواهد بود. سپس به ما گفته شد که سیستم رادار آمریکا همراه با پرسنل این کشور در اسرائیل مستقر شده اند تا پدافند دفاعی اسرائیل را در برابر حملات هوایی ایران تقویت کنند. همچنین در مصاحبۀ انجام شده با اولمرت، او این تصور را که اسرائیل باید به ایران حمله کند، “جنون خود بزرگ بینی” پنداشت. بنظر می رسید اولمرت تلاش می کند مذاکرات حزب کادیما را مختل نماید.
در نهایت، روزنامۀ نیویورک تایمز روز جمعه فاش کرد، یک بازرس آژانس بین المللی انرژی اتمی در ماه فوریه از انجام آزمایشاتی در ایران سخن گفته است که “با هیچگونه کاربردی بجزء ساخت سلاح اتمی همخوانی ندارند.” اما ایران این ادعا را رد کرده است.
اگر قرار باشد اسرائیل به ایران حمله کند، یک واکنش ایران بستن تنگۀ هرمز خواهد بود. ایران در 16 سپتامبر اعلام کرد که سپاه پاسداران از آب های خلیج فارس دفاع خواهد کرد. غرق کردن فقط یک تانکر نفت در تنگۀ باریک هرمز ماهها انتقال محموله های نفتی را متوقف خواهد کرد. پوشش بیمه نیز در کار نخواهد بود و مالکان محموله های نفتی، حتی در صورت پاکسازی مین ها توسط نیروی دریایی آمریکا، احساس نگرانی خواهند کرد.
سپاه پاسداران به جنگ با اسرائیل پایبند است، تجهیزات مناسبی در اختیار دارد و می تواند از زمین، هوا و دریا عملیات کند. سپاهیان از جمله سربازان، دریانوردان و هوانوردان انتحاری خواهند بود. در صورت حمله به ایران، روسیه و چین نیز به ایران تسلیحات خواهند داد. از این رو لازم است مقامات آمریکا و اروپا به اسرائیل دربارۀ اقدام یکجانبه بر ضد ایران هشدار دهند.
اتخاذ اقدام دیپلماتیک به منظور جلوگیری از وقوع جنگ با ایران بهترین میراث بوش خواهد بود. او باید علنا ً به اسرائیل هشدار دهد که آمریکا از قدرت هوایی خود برای جلوگیری از بمباران ایران استفاده خواهد کرد و در عین حال اعلام کند که رایس را به تهران می فرستد تا مذاکره دربارۀ یک چانه زنی بزرگ را آغاز کند، چانه زنی که باعث لغو تمامی تحریم ها خواهد شد اگر ایران گزینۀ سلاح های اتمی را کنار بگذارد. بوش می تواند اعلام کند که مدت مذاکرات نامعلوم نخواهد بود، بلکه این مذاکرات به جانشین او نیز فرصت خواهد داد تا به بررسی همۀ گزینه ها از جمله نظامی و اقتصادی بپردازد. این مذاکرات همچنین جایگزین مذاکرات چندجانبۀ فعلی خواهد شد که توسط چین و روسیه به تعویق می افتد.
منبع: ساندی تایمز، 12 اکتبر