برزو دراگاهی
در اولین نشست بازرسان انرژی هسته ای جهان از بعد از انتخاب شدن باراک اوباما به ریاست جمهوری آمریکا، امروز فرستاده اش در این اجلاس متعهد شد که بعنوان راهی برای مانع شدن کشورهایی چون ایران از دستیابی به سلاح اتمی، ذخیره اتمی خودش را خلع سلاح کند.
جورج شولت، گفت که رویکرد تازه آمریکا برای کنترل سلاح اتمی آمادگی دولت جدید آمریکا را برای گفتگوی مستقیم با ایران برای تشویق کردن این کشور به عدم دستیابی به فن آوری حساس هسته ای نشان می دهد.
اظهارات شولت به مذاکرات پشت درهای بسته سران آژانس بین المللی انرژی هسته ای منتقل شد.
بر اساس رونوشت اظهارات شولت، وی همچنین گفت که آمریکا تلاش هایی که برای خلع سلاح اتمی در زمان جورج بوش با شکست مواجه شده بود را دوباره احیا خواهد کرد، این تلاش ها شامل کاهش شدید ذخیره سلاح اتمی روسیه و آمریکا و منع تولید مواد اولیه جدید برای تولید سلاح اتمی، می شود.
او گفت: “پرزیدنت اوباما از تلاش برای رسیدن به جهانی بدون سلاح اتمی حمایت می کند. دولت اوباما قصد دارد تعهد آمریکا را نسبت به خلع سلاح اتمی را تجدید کند”.
این اظهارات درست یک روز بعد از گفته های دریاسالار مایکل مولن، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا،مبنی بر اینکه معتقد است که ایران اورانیوم غنی سازی شده کافی برای تولید سلاح هسته ای رسیده است، اعلام شد؛ آژانس بین المللی انرژی هسته ای هم ماه گذشته به چنین نتیجه رسیده بود.
یک مقام ایرانی امروز با بی اساس خواندن این اظهارات آن را رد کرد.
حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت امورخارجه ایران، اعلام کرد که رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا با گفتن این نکته که ایران هنوز راه درازی تا دست یابی به بمب اتمی که احتیاج به مقدار زیادی اورانیوم غنی سازی شده دارد، گفته های مولن را نفی می کند.
قشقاوی به خبرنگاری در تهران گفت:« چطور ممکن است درجه غنی سازی اورانیوم از 3 تا 4 درصد یکباره به نود درصد برسد؟ ما بار ها اعلام کرده ایم که تولید بمب اتمی در مکتب دفاعی مان جایی ندارد».
ایران اصرار دارد که برنامه های اتمی اش فقط برای تولید الکتریسیته است و این درحالی است که آمریکا، اروپا و اسرائیل معتقدند که این برنامه برای تولید سلاح اتمی است. در گزارش ماه گذشته آژانس بین المللی سلاح اتمی، آمده است که ایران دستکم به 2،227 پاوند اورانیوم غنی سازی شده دست یافته است که از لحاظ تئوریک برای تولید مواد اولیه بمب اتمی کافی است.
حتی اگر ایران یک تن مواد اولیه برای تولید بمب اتمی داشته باشد، مجبور است ایتدا بازرسان بین المللی را از ایران بیرون کند، از پیمان منع تولید سلاح هسته ای خارج شود و اورانیون بیشتری را غنی سازی کند که همه این اقدامات، باعث مقابله جهانی با ایران می شود.
اما اینجا در وین، محمد البرادعی رئیس آژانس بین المللی انرژی هسته ای به دیپلمات ها گفت که بازرسان و محققانش نتوانسته اند معمای فعالیت های اتمی ایران در گذشته را حل کنند و نتوانسته اند وارد برخی از تاسیسات ایران بشوند.
البرادعی گفت که در جریان اولین روز اجلاس اعلام کرد که ساخت 10 رآکتور اتمی در سا ل 2008 آغاز شده است که این رقم بیشترین رقم از سال 1985، یک سال قبل از حادثه چرنوبیل در اوکراین است که باعث ترس دولت ها از انرژی هسته ای شد.
منبع: لس آنجلس تایمز