توقف کامل دانشگاه احمدی‌نژاد به دستور دولت

آرش بهمنی
آرش بهمنی

» می تواند درخواست مجوز برای خارج از تهران کند

در حالی که هفته گذشته محمود احمدی‌نژاد خبر از آن داده بود که دانشگاه ایرانیان به زودی ثبت‌نام دانشجو را آغاز می‌کند، وزارت علوم این دانشگاه را فاقد مجوز فعالیت دانست و یک مدیر این وزارت‌خانه نیز نسبت به عواقب فعالیت این دانشگاه هشدار داد.

کارن ابری‌نیا، مدیرکل آموزش عالی غیردولتی وزارت علوم، به تسنیم گفت که “هیچ مصوبه‌ای در شورای گسترش وزارت علوم به عنوان مجوز فعالیت این دانشگاه وجود ندارد”، زیرا “شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبه گذشته خود را بلااثر کرده”.

به گفته ابری‌نیا وزارت علوم دولت روحانی “در نامه‌ای به آقای احمدی‌نژاد اعلام کرده که فعالیت آموزشی و پژوهشی این دانشگاه نمی‌تواند ادامه داشته باشد”.

روز یک‌شنبه وزارت علوم باصدور بیانیه‌ای اعلام کرده بود که دانشگاه ایرانیان “فاقد مجوز راه‌اندازی و انجام امور آموزشی و پژوهشی” است.

در بیانیه روابط عمومی وزارت علوم آمده بود: “مصوبه جلسه ۷۳۵ مورخ ۱۳۹۳/۴/۲۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی درخصوص اعطای مجوز به آقای دکتر محمود احمدی‌نژاد برای تأسیس دانشگاه بین‌المللی در تهران نیز لغو و بلااثر اعلام شده است”.

پیش از این و پس از اعلام مدیر کل دفتر گسترش وزارت علوم گفت درباره ابطال مجوز این دانشگاه، مسوولان این موسسه گفته بودند که لغو مجوز به آن‌ها ابلاغ نشده.

اکنون نیز ابری‌نیا گفته که “هرگونه فعالیت آموزشی، پژوهشی و دانشگاهی این دانشگاه عواقب حقوقی را برای مسئولان آن در پی خواهد داشت” و آن‌ها می‌توانند درخواست مجوز جدید بدهند، اما “وجود دانشگاه غیرانتفاعی در شهر تهران اشباع شده و این مجوز می‌تواند برای خارج از تهران بررسی شود”.

این در حالی است که هفته گذشته محمود احمدی‌نژاد در جمع حامیان خود گفته بود که “اطلاعیه ثبت نام دانشگاه ایرانیان هفته آینده منتشر می‌شود”.

مجوز تاسیس این دانشگاه پس از انتخابات خرداد ۹۲ از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی برای محمود احمدی‌نژاد صادر شد و وی به همراه حمید بقایی، صاحبان امضای حساب بانکی این موسسه هستند.

آن زمان عماد افروغ، نماینده مجلس هفتم، پیرامون اعطای مجوز این دانشگاه به احمدی‌نژاد از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی گفته بود: “متأسفانه این مصداق رانت است، رانت هم فقط اقتصادی نیست، رانت می تواند فرهنگی باشد البته این رانت فرهنگی درحد فرهنگی باقی نمی ماند حتی به مباحث اقتصادی هم منجر می شود… این مصداق بیماری ساختاری است که در کشور ما وجود دارد همگان هم از آن بهره مند می شوند درحالی که بسیار قبیح است”.

کامران دانشجو، وزیر علوم دولت احمدی‌نژاد، پس از احضار به مجلس درباره این دانشگاه گفته بود که مرضیه وحیددستجردی، علی‌اکبر صالحی، لطف‌الله فروزنده، ابراهیم عزیزی، حمید بقایی، اسفندیار رحیم‌مشایی و محمد شریف ملک‌زاده اعضای هیات موسس این دانشگاه هستند. گرچه شورای عالی انقلاب فرهنگی در اولین روز پس از پایان کار دولت دهم، اعلام کرد که با تاسیس این دانشگاه موافق نیست و علت آن نیز حضور اسامی اسفندیار رحیم‌مشایی و حمیدرضا بقایی در فهرست اعضای هیات موسس دانشگاه است.

این دانشگاه از همان آغاز مطرح شدن نامش، با حاشیه‌های زیادی همراه بود. از جمله حاشیه‌های مهم در این زمینه بحث برداشت ۱۶ میلیارد تومان از حساب دولت و واریز آن به حساب بانکی این دانشگاه به بهانه کمک به آن بود.

بحث کمک ۱۶ میلیاردی دولت احمدی‌نژاد به دانشگاه ایرانیان، نخستین بار توسط روزنامه اصول‌گرای جمهوری‌اسلامی فاش شده بود. این روزنامه نوشته بود که این مبلغ در آخرین روز تصدی دولت توسط محموداحمدی‌نژاد، به این موسسه واریز شده است.

با این حال نزدیکان احمدی‌نژاد این اقدام را طبیعی دانسته و آن را روند معمول در دولت‌های نهم و دهم توصیف کرده بودند. آن‌ها مدعی‌ بودند که در دو دولت احمدی‌نژاد بارها این نوع کمک‌ها به موسسات آموزشی، رخ داده است.

پس از افشای این موضوع، بلوکه شدن حساب دانشگاه توسط دیوان محاسبات و سپس بازگشت این مبلغ به حساب دولت، عوض حیدرپور، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، خواستار افشای تخلفات دولت احمدی‌نژاد شده بود: “صرف ارجاع و بازگرداندن این پول کافی نیست و خود عمل برداشت غیر قانونی بوده است و این فرآیند از اساس غیر اصولی و مجرمانه تلقی می شود. این دست از رفتارها در دولت دهم بیش از یک یا دو مورد است و انتظار داریم تا دولت یازدهم این موارد را از طریق اسنادی که امروز در اختیار دارد، بررسی و موارد تخلف را به قوه قضاییه اعلام کند… تقاضای ما در مجلس از دولت یازدهم این است که همه دسته چک‌ها و حساب‌هایی که در اختیار دولت دهم بوده- اعم از خارج از شمول و داخل شمول- مورد بررسی قرار دهند و موارد این چنینی پس از رسیدگی برای برخورد قضایی و بازگشت اعتبار به خزانه و بیت المال به نهادهای قضایی معرفی شود”.

برخی از اصول‌گرایان نیز آن زمان گفته بودند که مبلغ کمک شده به این دانشگاه، بیش از مبلغ اعلام شده بود. خبرگزاری آریا، نزدیک به امیر محبیان، به نقل از “یکی از نزدیکان رحیم‌مشایی” نوشته بود که “برای اولین بار آقای امیری فر در ماه رمضان از کمک آقای احمدی نژاد به دانشگاه ایرانیان خبر داد و آقای مشایی نیز نه تنها آن را تایید کرد بلکه مقدار مبلغ پرداخت شده که گفته می شود ۲۰ میلیارد تومان است نه ۱۶ میلیارد تومان، را تایید کرد”.

پاییز گذشته نیز حمید بقایی در نامه‌ای به حسن روحانی از او برای دانشگاه احمدی‌نژاد درخواست ۵۰ میلیارد تومان کمک مالی کرده و خواستار آن شده بود که دولت دویست هکتار زمین “در محل مناسب در اطراف تهران” برای احداث تاسیسات و ساختمان‌ها به این دانشگاه “هدیه” کند.

این نامه حدود یک ماه پس از ارسال آن به روحانی منتشر شد. آن زمان بقایی در گفت‌وگویی با خبرگزاری فارس از این‌که حسن روحانی و اعضای دولت واکنشی به این درخواست نداشته و پاسخی به آن نداده بودند، خشمگین شده بود.

در روزهای نخست آغاز به کار دولت روحانی، اکبر ترکان، مشاور حسن روحانی، در نامه‌ای خطاب به حمید بقایی، نوشت که کمک‌های دولت دهم به دانشگاه ایرانیان - متعلق به محمود احمدی‌نژاد - تنها محدود به واریز مبلغ ۱۶میلیارد تومان از نهاد ریاست‌جمهوری نیست، بلکه چندین ساختمان مناطق آزاد قشم و چابهار در تهران و همچنین تعداد زیادی خودرو را به موسسه خانه ایرانیان خارج از کشور - که دانشگاه ایرانیان زیر نظر آن قرار دارد - واگذار کرده است.

موسسه ایرانیان خارج از کشور، سه سال پیش توسط اسفندیار رحیم‌مشایی ثبت شده است. خبرگزاری تسنیم، نزدیک به اصول‌گرایان، پیش از این نوشته بود که دولت احمدی‌نژاد از زمان تاسیس این نهاد، بیش از ده میلیارد تومان به این موسسه وام بلاعوض داده است.

به عقیده برخی تحلیل‌گران سیاسی نزدیک به اصول‌گرایان، تلاش ایجاد چنین دانشگاهی از سوی احمدی‌نژاد، به قصد در اختیار داشتن مکانی برای ادامه فعالیت‌های سیاسی و جمع شدن حامیان وی تاسیس شده بود.

پیش از این خبرگزاری ایسنا در واکنش به مخالفت‌ها با آغاز به کار این دانشگاه و اعتراض نزدیکان احمدی‌نژاد، نوشته بود: “اگر دانشگاه ایرانیان تمامی امکانات و شرایط لازم را برای برگزاری دوره و پذیرش دانشجو و به طور کلی موافقت شورای گسترش دارد، چرا مدارک و مستندات خود را مجددا برای بررسی به شورای گسترش آموزش عالی ارائه نمی‌کند، در حالی که یک بار مجوز مجددی برای ایجاد دانشگاه از شورای عالی انقلاب فرهنگی گرفته است. بنابراین با توجه به اظهارات معاون حقوقی وزارت علوم باید دید که لج و لجبازی دانشگاه ایرانیان کار دستش می‌دهد یا خیر”؟