بر اساس یک نظرسنجی که از سوی بی بی سی به عمل آمده، ایرانی ها از وضعیت اقتصادی کشور بیش از تنش با غرب یا لزوم اصلاحات سیاسی نگران هستند.
این تحقیق نشان می دهد از نظر ایرانی ها، فقر، بیکاری و نرخ بالای تورم بزرگترین معضلات کشور هستند.
ضمناً بر اساس این نظرسنجی، حمایت گسترده ای در داخل ایران از در اختیار داشتن صنعت هسته ای مستقل به چشم می خورد.
یافته های این تحقیق درحالی منتشر می شود که بی بی سی، پخش برنامه های تلویزیون فارسی خود را برای ایران و گستره بزرگتری از منطقه آغاز کرده است.
از کسانی که در این نظرسنجی شرکت کرده بودند خواسته شد دو موضوع را که بزرگترین معضل پیش روی ایران امروز هستند را نام ببرند، و 45 درصد از آنها بیکاری و فقر را را به عنوان پاسخ انتخاب کردند.
یک درصد این افراد از رابطه خصمانه با آمریکا و همین تعداد هم از نبود دموکراسی و لزوم ایجاد اصلاحات سیاسی نام بردند.
در پرسش دیگری که آیا ایران باید اجازه توسعه صنعت هسته ای را داشته باشد، 94 درصد افراد جواب مثبت دادند.
در این مورد از مردم سایر کشورهای هم سؤال شده بود. یک سوم پاسخ دهندگان در انگلستان و 18 درصد در آمریکا به سؤال مربوط به صنعت هسته ای پاسخ مثبت دادند. به نظر می رسد پشتیبانی از این موضوع در پاکستان با 88 درصد پاسخ مثبت، در بیشترین حد قرار داشته باشد.
با این حال، این نظرسنجی نشان می دهد تعداد کمتری از ایرانی ها موافق بدست آوردن قابلیت تولید سلاح هسته ای توسط کشورشان هستند و این قضیه در مورد نیمی از پاسخ دهندگان صدق می کرد.
صادق صبا تحلیلگر مسائل ایران از بی بی سی می گوید نتایج این نظرسنجی چندان باب میل احمدی نژاد رئیس جمهور ایران نیست، آن هم در حالی که وی برای انتخاب شدن مجدد به عنوان رئیس جمهور در انتخابات خرداد ماه آینده تلاش می کند.
او سه سال پیش با وعدۀ بهبود شرایط اقتصادی بر سر کار آمد و آنطور که نظرسنجی نشان می دهد، اعتماد مردم سلب شده است.
به گفته این تحلیلگر، تنها خبر خوش برای مسؤولان ایرانی از این نظرسنجی این است که بیش از نیمی از ایرانیان فکر می کنند کشورشان مسیر درستی را در پیش گرفته است.
نظرسنجی نشان داد بسیاری از مردم از این خوشحال اند که وضعیت امنیتی کشور در مجموع مناسب است و آنها از اوضاع ناگواری که مردم عراق و افغانستان به آن دچارند، دور هستند.
ضمناً این تحقیق نشان داد 41 درصد ایرانی ها فکر می کنند انتخاب باراک اوباما به عنوان رئیس جمهور آمریکا سبب بهبود روابط دو کشور خواهد شد. تقریباً دو سوم کسانی هم که در آمریکا مورد پرسش قرار گرفتند، همینطور فکر می کردند.
این تحقیق در ماه نوامبر و پس از پایان انتخابات آمریکا، بر اساس نظرسنجی از 4163 نفر تهیه شده است.
منبع: بی بی سی- 14 ژانویه