دخالت آشکار امام جمعه شیراز در انتخاب استاندار

نویسنده
مریم کاشانی

» مقابله با طمع فتنه‌گران برای تصدی مسئولیت

دفتر آیت‌الله اسدالله ایمانی، امام جمعه شیراز و نماینده رهبر جمهوری اسلامی در استان فارس با صدور اطلاعیه‌ای نسبت به آنچه که “احتمال انتخاب شدن فتنه‌گران به استانداری فارس” خوانده، هشدار داده است.

در بخشی از این اطلاعیه با اشاره به اینکه “اخیراً و پس از استعفای استاندار فارس تلاش‌های گسترده گروه‌های مختلف سیاسی برای انتخاب فرد جایگزین آغاز شده و در این میان اخباری واصل گردیده که حکایت از طمع عناصر حامی فتنه برای تصدی مسئولیت فوق دارند. ” آمده است: “نماینده مقام معظم رهبری در استان فارس و امام جمعه شیراز به تبعیت از مقام عظمای ولایت، فتنه را خط قرمز دانسته و عدول از خط قرمز را تحت هیچ شرایطی نخواهند پذیرفت و همواره نسبت به شخصیت‌هایی که پس از سال‌های متمادی و آشکار شدن واقعیات هنوز از حمایت فتنه‌گران دست برنداشته‌اند به دیده تردید نگریسته و می‌نگرند و حضورشان را در مناصب اجرایی هم‌سوی خط اعتدال نمی‌دانند. ” در این اطلاعیه همچنین خطاب به نمایندگان استان فارس در مجلس تاکید شده است: “شایسته است نمایندگان محترم مردم استان فارس در مجلس شورای اسلامی مصوبات جلسه مورخه دوازدهم تیرماه ۱۳۹۴ که در محضر برخی نمایندگان معزز مجلس خبرگان رهبری در فارس برگزار کردند تعقیب و پیگیری کنند. “

مساله وابستگی جناحی سیدمحمد احمدی، استاندار پیشین فارس به اصولگرایان، پس از حمله به علی مطهری در شهر شیراز اهمیت پیدا کرد و بالاخره پس از کش و قوس‌های فراوان منجر به کناره‌گیری او از استانداری شد.  گرچه پیش از آن هم نیروهای محلی نزدیک به اصلاح‌طلبان از نحوه مدیریت استاندار فارس ناراضی بودند و او را وابسته به راستگرایان تندرو می‌دانستند، اما تا روز حمله به مطهری این مساله چندان مورد توجه دولت نبود.  پس از آن ماجرا و انتشار سخنان استاندار فارس که بصورت تلویحی از حمله‌کنندگان حمایت کرده بود، مشخص شد که اعتراض‌های پیشین به نحوه مدیریت استان، نادرست نبوده است.  در آن زمان امام جمعه شیراز هم از حمله‌کنندگان حمایت و همسوی با استاندار وقت فارس از مطهری و دعوت‌کنندگان او انتقاد کرده بود.

در آن زمان سیدمحمد احمدی، استاندار فارس گفته بود: “شورای تامین شهرستان شیراز به دلیل مشکلات موجود در دانشگاه شیراز از چندی قبل اعلام کرده بود که برگزاری سخنرانی علی مطهری به صلاح نیست اما این نماینده مجلس و برگزار‌کنندگان این سخنرانی به این موضوع توجه نکردند. ” او اضافه کرده بود: “اگر آقای مطهری به محل سخنرانی می‌رسید با توجه به جوی که در آنجا حاکم بود، امکان بروز حوادث بسیار ناگوارتری وجود داشت.  اگر در زمان سخنرانی اتفاق ناگواری حادث می‌شد و دانشجو و فردی آسیب جانی می‌دید، چه کسی پاسخگو بود و این مسئله که دانشگاه به توصیه‌های شورای تامین بی‌تفاوت باشد صحیح نیست. “

بعد از انتشار این سخنان در خبرگزاری فارس، محمدرضا صادق، مشاور رسانه‌ای حسن روحانی از احتمال استعفای استاندار خبر داده و گفته بود: “با اطلاعاتی که از مسئولان ذیربط دریافت کرده‌ام استاندار فارس به عنوان رئیس شورای تامین استان با تدبیر عمل نکرده و چنانچه نتواند به زودی براساس اختیارات قانونی‌اش با مسببین این موضوع برخورد قانونی کند از باب مسئولیت‌پذیری باید استعفا دهد. ” پس از آن استاندار فارس به همراه فرماندار جهرم به دفتر علی مطهری در تهران رفت تا از او دلجویی کند.  گفته می‌شد فرماندار جهرم که از دوستان علی مطهری است، واسطه این دیدار شده است.  چند هفته‌ بعد وقتی که فرماندار جهرم برکنار شد، مشخص بود که ماجرا پیچیدگی های دیگری هم پیدا کرده است.  فرماندار جهرم بعدها تایید کرد که برکناری او به دلیل پیگیری ماجرای حمله به علی مطهری بوده است.

در همان روزها شایعه استعفای استاندار شیراز هم مطرح شد.  اما سیدمحمد احمدی، استاندار فارس به خبرنگاران گفته بود: “کسانی که شایعه تغییر استاندار فارس و رفتن من را مطرح می‌کنند افرادی مریض الاحوال و دارای ذهن بیمار هستند. ” او افزوده بود: “تا این لحظه هیچگونه بحث و قراری برای تغییر استاندار فارس از سوی مسوولان ارشد در تهران مطرح نشده و هرآنچه در این سو و آن سو گفته می شود شایعه ای بیش نیست. “

احتمالا یکی از این افراد “مریض‌احوال” حسام‌الدین آشنا، مشاور فرهنگی حسن روحانی بود که در گفتگویی از احتمال ترمیم کابینه خبر داده و گفته بود: “برخی از سفرهای استانی برای تیم رئیس‌جمهور روشن کرد که بر خلاف تصور اولیه بعضی از استانداران توانایی کافی برای اداره استان را ندارند لذا تغییرات در دولت هم در سطح وزرا و هم در سطح استانداران اتفاق خواهد افتاد. “

در همان روزها سایت شیرازه، رسانه راستگرای استان فارس در گزارشی تاکید کرد که حمله به مطهری بهانه‌ای برای حذف استاندار فارس شده است : “به نظر می رسد قطار چنین تغییراتی به استان فارس هم برسد، چون از زمانی که محمد احمدی استاندار فارس شد، برخی اصلاح طلبان افراطی که از عملکرد نسبتا اعتدالی وی رضایتی نداشته و ندارند، به هر بهانه ای متوسل می شوند تا با اعمال فشار زمینه برکناری وی را فراهم آورند.  افراطیون در جدیدترین بهانه، حمله عده‌ای ناشناس به علی مطهری در شیراز را پیراهن عثمان کردند تا استاندار فارس برکنار شود.  آنها وقتی احمدی برای خوش آمدگویی به هیات دولت در حرم شاهچراغ پشت تریبون رفت، شعار «استعفا استعفا» سر دادند. “

اوایل تیرماه محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت، درباره احتمال استعفای استاندار فارس گفته بود: “استاندار استعفا نداده اما از اتفاق‌های «فارس» نگرانیم. ” این سخنان نشان می داد که احتمال استعفای استاندار بیش از پیش مطرح است.  همچنین با نزدیک شدن زمان تشکیل دادگاه حمله‌کنندگان به مطهری مشخص شد که مسئولان دانشگاه و مسئول تشکل دانشجویی دعوت کننده مطهری به دانشگاه هم به عنوان متهم به دادگاه احضار شده‌اند.  گفته می‌شد که استانداری فارس شاکی این افراد بوده است.

بالاخره نهم تیرماه گذشته خبرگزاری ایلنا فاش کرد که استاندار فارس به بهانه شرکت در انتخابات آینده مجلس استعفا کرده است.  گرچه استعفای استاندار به بهانه دیگری صورت گرفت اما مشخص بود که فشارها در این زمینه بی‌تاثیر نبوده است.