رها احمدی
“دستوربرای ذخیره سازی کالاهای اساسی صادر شده است” این گفته معاون وزیر بازرگانی را خبرگزاری ها منتشر کردند. این یکی را هم خبرگزاری فارس دیروز منتشر کرد: “وزیر بهداشت از بودجه 63 میلیاردی برای ذخیره استراتژیک دارو خبر داد”. اما صحبتی درباره علل ذخیره سازی نمی شود.
خبرگزاری مهر شنبه به نقل از معاون وزیر بازرگانی اعلام کرد: “با دستور قاطع رئیس جمهور، امسال از ذخیره مطمئنی در زمینه کالاهای اساسی برخورداریم که این اقدام در 10 سال گذشته بی سابقه بوده است”. محمد صادق مفتح درباره آمار تفکیکی از ذخائر موجود در زمینه کالاهای اساسی، خاطرنشان کرد:” ارائه این آمار ضرورتی ندارد اما می توان گفت که در زمینه تمامی کالاهای اساسی ذخیره مطمئنی موجود است”. وی به سیلو سازی به عنوان یکی دیگر از اقدامات دولت در زمینه ذخیره سازی کالاهای اساسی اشاره کرد و گفت: ”خوشبختانه در بخش سیلوسازی استقبال مناسبی صورت گرفته به گونه ای که تا پایان سال جاری 800 هزار تن سیلو به بهره برداری می رسد”. این اظهار نظر معاون بازرگانی در عین حال با ابراز نگرانی از کمبود 4 میلیون تنی سیلو در کشور نیز همراه بود. وی گفت:“باید ظرفیت سیلوهای کشور به 14 میلیون تن برسد”.
گرچه به نظر می رسد اظهارات معاون وزیر بازگانی از نوع همان “گرانی های القائی” مورد ادعای احمدی نژاد است، که این بارز به منظور ایجاد”ارزانی القائی” صورت می گیرد اما به گفته کارشناسان اقتصادی “در شرایط عادی نیازی به دستور قاطع رئیس جمهور برای ذخیره سازی کالاهای اساسی نیست”.
ذخیره سازی به حساب ذخیره ارزی
وزیر بهداشت نیز دیروز در جمع خبرنگاران” از ردیف جدید اعتبار 63 میلیارد تومانی برای خرید استراتژیک دارو در لایحه بودجه 86” خبر داد. کامران باقری لنکرانی در حاشیه دیدار با نخبگان جوان گروه پزشکی در وزارت بهداشت به خبرنگاران گفت: “در متن لایحه بودجه، اعتبار یارانه دارو و شیر خشک از 224 میلیارد تومان امسال به 212 میلیارد تومان کاهش یافته اما در مقابل ردیف جدیدی با اعتبار 63 میلیارد تومان برای خرید و ذخیره استراتژیک دارو در نظر گرفته شده است که تعهدات ما را افزایش میدهد”.
دولت برای ذخیره سازی بر روی موجودی حساب ذخیره ارزی حساب ویژه ای باز کرده است. در سال گذشته نیز بخش قابل توجهی از کسری بودجه دولت برای تامین اقلام ضروری از جمله بنزین که بیش از 60 در صد آن وارداتی است، صرف شد. ولی به گفته رضا عبدالهی رئیس کمیسیون تلفیق مجلس، اگر در سال آینده قیمت هر بشکه نفت از 43 دلار کمتر شود دیگر هیچ پولی به حساب ذخیره ارزی وارد نمیشود”. وی گفته “به عقیده من با غیرواقعی بودن بعضی از ارقام هزینهای و درآمدی لایحه بودجه این ارقام نگران کننده است”.
یکی از روزنامه های تهران برای صفهای طولانی خرید سیب زمینی چنین تیتری رابرگزید: “سیب زمینی مردم را به صف کشاند”. این روزنامه نوشت قیمت هر کیلو سیب زمینی طی چند ماه اخیر بین 500 تا 700 تومان در نوسان بود و سیاستهای دولت هم نتوانست قیمت آن را به سمت نقطه تعادل سوق دهد. وزارت بازرگانی در آخرین تلاش خود این محصول را از قرار کیلویی 300 تومان به طور محدود عرضه می کند تا شاید عنان افزایش قیمت از دست دلالان خارج شود، اما این تصمیم، مصرف کنندگان به ویژه خانوارهای آسیب پذیر را به صفهای طولانی کشانده است و مردم از جمله در مشهد با معطلی چند ساعته در سرمای زمستان، موفق به خرید چند کیلو سیب زمینی می شوند”.
صرف نظر از اظهارات دیروز معاون امور وزیرخارجه که گفت”ما خودمان را برای جنگ هم آمده کرده ایم”، و اینکه دستور قاطع احمدی نژاد برای ذخیره سازی کالاهای اساسی نشانه شرایط “فوق العاده عادی” کشور است، یا “شرایط خاص”، ظاهرا مردم بدون اطلاع از دستورات ویژه که در جلسات محرمانه وزارتخانه ها و مجلس و نهادهای حکومتی برای ذخیره سازی صادر می شود، خود دست به ذخیره سازی زده اند.