جاد مواواد
یک ائتلاف صندوق قرضه ملی متشکل از ایالات نیویورک، کالیفرنیا، کارولینای شمالی و ایلینویز طی نامه های متعدد به هشت شرکت خارجی انرژی که در ایران فعالیت دارند، در مورد سرمایه گذاری در این کشور هشدار داده و یادآور شده است این احتمال که تحریم های بین المللی، سرمایه گذاری های آنها را به مخاطره اندازد، وجود دارد.
از کل سرمایه 570 میلیارد دلاری شرکت های خارجی که در ایران فعالیت دارند، 7⁄3 میلیارد دلار آن به بودجه مستمری شهر نیویورک و نظام بازنشستگی کارکنان دولتی کالیفرنیا اختصاص دارد که سهام دار شرکت های انرژی در ایران هستند.
ائتلاف صندوق قرضه ملی آمریکا نامه ای دو صفحه ای به مدیران اجرایی شرکت های رویال داچ شل هلند، توتال فرانسه، رپسول اسپانیا، انی ایتالیا و گازپروم روسیه فرستاده است. در آسیا نیز این نامه ها به شرکت ملی نفت چین، شرکت نفت و گاز طبیعی هند و شرکت اینپکس ژاپن ارسال شده اند.
در این نامه ها که از ایران بعنوان “کشور حامی تروریسم ” نامبرده شده، آمده است: “این احتمال که وضعیت وخیم و تحریم های شدید اقتصادی تأثیر منفی بر شرکت هایی داشته باشند که با ایران داد و ستد دارند، در حال افزایش است.” در این نامه ها از شرکت های مذکور خواسته شده است تا 31 ماه اوت در مورد طرح هایشان توضیح دهند.
در همین حال بسیاری از ایالات و مجامع قانونگذار آمریکا بدنبال یافتن روش هایی برای ممنوعیت سرمایه گذاری های دولتی در کشورهایی مانند ایران و سودان هستند. اخیرا ً ایالت فلوریدا اولین لایحه در مورد این قبیل اقدامات را به تصویب رساند و بدنبال آن سایر ایالات مانند کالیفرنیا و تکزاس نیز در حال بررسی اقدامات مشابه هستند.
بودجه مستمری معمولا ً با این قبیل تلاش ها که مانع از سرمایه گذاری این مبالغ است، مغایرت دارد. به علاوه، سرمایه گذاران بلندمدت بودجه مستمری به ندرت سرمایه گذاری های خود را از گردونه سرمایه گذاری خارج می کنند. این استراتژی علنی یادآور مبارزه مشابه چند سال قبل است که طی آن سهامداران به شرکت های آمریکایی هالیبرتون، کونکو فیلیپس و ژنرال الکتریک فشار آورند تا دفاتر خارجی وابسته به شرکت های خود را در ایران تعطیل کنند.
این اقدام سهامداران برای شرکت های اروپایی که سهام خود را در بازارهای آمریکا سرمایه گذاری کرده اند، ضربه ای دیگر به استراتژی خلیج فارس آنهاست. دولت بوش اخیرا ً به شرکت های خارجی انرژی و برخی از دول خارجی هشدار داده است در صورتی که روابط تجاری خود را با ایران ادامه دهند، مشمول تنبیه خواهند شد. با توجه به تنش های اخیر، تعدادی از شرکت های اروپایی طرح های خود را در خصوص سرمایه گذاری میلیاردها دلار در چند پروژه تعطیل کرده اند.
اگرچه ایران دارنده دومین ذخائر انبوه نفت و گاز طبیعی جهان است، اما شرکت های آمریکایی از داشتن روابط تجاری با این کشور منع شده اند.البته کنث سیلوستر معاون مدیر مالی سیاست مستمری در دفتر امور مالی شهر نیویورک این نکته را که سرمایه گذاری بودجه مستمری در شرکت های انرژی سرمایه گذار در ایران پاسخی در برابر فشار مجامع دولتی آمریکا است، تکذیب کرده است. سیلوستر گفته است: “ما تلاش می کنیم این شرکت ها را مجاب کنیم به خطراتی که متوجه آنها و سرمایه گذارانشان است، توجه داشته باشند. “
منبع: نیویورک تایمز، 25 ژوئیه، 2007