اولیور گویتیا
شیخ یوسف القرداوی رهبر اخوان المسلمین در یمن اخیراً موضوع بحث انگیزی را به میان کشیده است. این روحانی بانفوذ سنی که تصویر او همیشه در تلویزیون الجزیره دیده می شود اعلام کرد: “شیعیان گمراه هستند و خطری که از آنها ناشی می شود، به دلیل تلاش آنها برای تجاوز به جامعه سنی است.” نکته جالب این است که این فراتر از تنها یک عقیده دینی است، زیرا از نگرانی کشورهای خلیج فارس نسبت به گسترش نفوذ ایران شیعه حکایت می کند.
قرداوی در زمینه موقعیت پرتنش ژئوپلتیک در خلیج فارس گفت: “ما باید از جامعه سنی در برابر تجاوز شیعیان محافظت کنیم… من تنها سعی می کنم این تهدید را قبل از اینکه اوضاع بدتر شود، روشن کنم. اگر ما اجازه نفوذ شیعیان را به جوامع سنی بدهیم، پیامدجالبی در کار نخواهد بود. بهترین شاهد بی ثباتی، حضور شیعیان در عراق و لبنان است.“
این اظهارات مشخصاً ایران را در منطقه نشانه گرفته است. هرچند نمونه های فراوانی از استراتژی نفوذ ایران در جوامع خلیج فارس ظرف سال های گذشته وجود داشته است، اما گزارش های جدید بسیار نگران کننده هستند.
دو هفته پیش بود که عادل اسدی- کنسول سابق ایران در امارات متحده عربی- به روزنامه گلف نیوز گفت ایران از زمان انقلاب سال 1357، یک نیروی نفوذی را در منطقه پراکنده است که آماده بی ثبات کردن منطقه در مواقع لزوم است.
اسدی به طور خاص از خطر برخی عناصر آموزش یافته توسط سپاه پاسداران ایران خبر داد که تا زمان فراخوان ایران به انجام عملیات، در وضعیت خاموش به سر می برند.
ضمناً اسدی تأکید کرد حضور مخفی ایران در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به اندازه ای هست که آنها را بی ثبات کند.
اما چیزی که مایه نگرانی بیشتری نسبت به این گروه های خفته است، عوامل حزب الله در منطقه هستند. درواقع روزنامه السیاست کویت از پراکنده شدن صدها جنگنده حزب الله لبنان در خلیج فارس از ژانویه گذشته برای “نظامی” کردن جمعیت شیعیان مستقر در این کشورها خبر داد که شامل عربستان سعودی، کویت، امارات متحده عربی و بحرین می شود. این افراد آموزش های نظامی را از ایران فرا گرفته اند.
مأموریت این افراد سازماندهی طرح بی ثبات کردن حکومت های پادشاهی و هدف قرار دادن منافع ملی (اقتصادی و استراتژیک) و غربی (سفارتخانه ها و شرکت ها)، تحت شرایطی است که آمریکا یا اسرائیل دست به یک حمله احتمالی نظامی علیه ایران بزنند.
در همین حال، منابع انگلیسی هشدار داده اند که سرویس های امنیتی اروپا توانسته اند حداقل 450 رزمنده شیعه لبنانی را که درفاصله ژانویه و ژوئیه 2008 و اغلب با دراختیار داشتن گذرنامه های جعلی از خلیج فارس دیدار کرده اند، ردیابی کنند. برخی دیگر از این افراد هم مستقیماً از طریق عراق به کویت و سپس استان شرقی عمدتاً شیعه نشین عربستان سعودی وارد شده اند.
مهاجرین لبنانی در این کشورها، حضور عوامل یاد شده را مورد تأیید قرار داده اند و این موضوع را به مسؤولان گزارش داده اند.
اطلاعات یاد شده تأییدی بر سوء ظن های موجود -خصوصا در بحرین- مبنی بر حضور اردوگاه های آموزشی در خاک آن کشور محسوب می شود که تحت حمایت مالی سپاه پاسداران انقلاب فعالیت می کنند. این اردوگاه ها مشغول آماده سازی جوانان بحرینی برای بی ثبات کردن این پادشاهی کوچک حاشیه خلیج فارس هستند.
گزارش های اخیر مهر تأییدی بر نگرانی های کارشناسان است که از مدت ها پیش بر این عقیده بودند: رژیم ایران واکنش خود دربرابر حمله احتمالی اسرائیل یا آمریکا به تأسیسات هسته ای اش را مخفی نکرده است.
آنها ابتدا به مراکز قطری حمله می کنند و سپس از حامیان خود در حزب الله برای گسترش حملات تروریستی در دنیا استفاده خواهند کرد. ضمناً حکومت های پادشاهی خلیج فارس نیز نگران عملیات چریکی به کمک بمب های انتحاری در دریا هستند که کشتی های آنان را به آتش می کشد. گزارش هائی که از فعایت سپاه پاسداران در آب های بین المللی خبر می دهند، بر این نگرانی ها صحه گذاشته اند.
اسدی کنسول سابق ایران در امارات گفته است: “خبر خوب این است که دولت ها و مردم عرب از دسیسه ایران علیه منطقه بعد از آنچه در رویاروئی با عراق آموخته اند، باخبر شده اند.“
البته مطلع بودن از تهدید و قابلیت رویارویی با تهدید، دو مقوله کاملاً مجزاست. کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس با توجه به وجود سپاه پاسدارانی که به خوبی آموزش یافته، حریف ایران محسوب نمی شوند.
وقوع یک جنگ در منطقه با خسارت های غم انگیز انسانی و ژئوپلتیک همراه خواهد بود. در عین حال، با توجه به اهمیت این منطقه خصوصاً از نظر انرژی، عواقب مالی و اقتصادی چنین جنگی بر روی اقتصاد دنیا- که حال و روز خوبی هم در این روزها ندارد- یک فاجعه خواهد بود.
منبع: میدل ایست تایمز- 29 سپتامبر