رسا قاضی نژاد
مامورین نیروی انتظامی در ادامه طرح امنیت اجتماعی و برخورد با “اراذل و اوباش”، از این پس با “خودروهایی که دارای سرنشین بدپوشش باشند” برخورد می کنند. در همین راستا قرار است خانه هایی که به گفته فرماندهان این نیرو در آنهاخلافکاران بصورت “مجردی” زندگی می کنند نیز”پاکسازی” شود.
سرهنگ مهدی احمدی، رییس مرکز اطلاع رسانی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ دیروز با اشاره به شروع فصل سرما “در باره وضعیت پوشش شهروندان” هشدار داد و گفت: “با توجه به آغاز فصل سرما پلیس به تمام تولیدیهای پوشاک تذکر داده است تا از ارائه لباسهای نا مناسب خودداری کنند.”
این مقام پلیس البته توضیح نداد در فصل زمستان چه پوشش هایی می تواند “نامناسب” تلقی شود، امااز مجازات احتمالی برای متخلفان از این دستور سخن گفت: “پلیس خودروهایی راکه دارای سرنشین بد پوشش باشند از یک هفته تا دو ماه توقیف می کند.”
پیش از این در آستانه تابستان مقام های نیروی انتظامی به شهروندان هشدار می دادند که پوشش نامناسب نداشته باشند، اما با شدت گرفتن برخورد های نیروی انتظامی در قالب طرح امنیت اجتماعی سال پیش احمدرضا رادان، رییس وقت نیروی انتظامی تهران برای اولین بار از طرح برخورد با بدپوششی در فصل زمستان خبر داد.
رادان که دو هفته ای است سمت فرماندهی پلیس تهران بزرگ را ترک کرده و قایم مقام احمدی مقدم شده است، در آذر ماه گذشته با بیان اینکه “بانوان بدحجاب 4 برابر بیشتر در معرض مزاحمت قرار میگیرند” به ایسنا گفته بود: “پوتین بر روی شلوار از لحاظ شرعی نوعی تبرج به شمار میرود و بر این اساس با توجه به اینکه تبرج از مصادیق بد پوششی است، با این قبیل موارد نیز برخورد خواهد شد”
تمیز کردن خانه های مجردی
اما بد پوشی زمستانی تنها موردی نبود که رئیس مرکز اطلاعرسانی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ دیروز به آن اشاره کرد. او به “پاکسازی منازل مجردی مجرمان در تهران” نیز اشاره کرد در مورد این طرح جدید به خبرگزاری ایسنا گفت: “یکی از مناطق جرم خیز که توسط مأموران مورد شناسایی قرار گرفت منطقه مولوی و دروازه غار در جنوب تهران است که طبق بررسیهای صورت گرفته پاتوق افراد شرور، فروشندگان مواد مخدر، کیف قاپها، جیببرها و مزاحمان نوامیس بود که این مجرمان در خانهها و اتاقهای مجردی زندگی میکردند. کارکنان کلانتری 116مولوی با همکاری مأموران یگان امداد تهران بزرگ از دو هفته گذشته طرح پاکسازی این منطقه را آغاز کردند که در نتیجه بیش از 250 عدد اتاق مجردی در جریان طرح تخلیه شد.“
این مقام پلیس همچنین در ادامه از اراذل و اوباش خواست خودشان خود را ه نیروهای انتظامی معرفی کنند؛ چرا که: ”اراذل و اوباش پس از طی دوره محکومیت خود دارای شناسنامه انتظامی شده اند و باید بر اساس زمانبندی صورت گرفته خود را به پلیس معرفی کنند. این اقدام جهت کنترل افراد شرور صورت می گیرد تا مشخص شود این افراد دیگر اعمال مجرمانه خود را تکرار نمی کنند. “
یک طرح دو ساله
طرح “ارتقای امنیت اجتماعی” که نیروی انتظامی به طور خلاصه آن را طرح “امنیت اجتماعی” می نامد در حالی همزمان با زمستان شدت می یابد که این برنامه نیروی انتظامی پس از مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی با عنوان ”طرح جامع عفاف” از دو سال پیش آغاز شده و هدایت آن با کسانی چون سعید مرتضوی در دادگستری استان تهران، رضا زارعی فرمانده نیروی انتظامی استان تهران و احمد رضا رادان فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ بوده است؛ جز مرتضوی، زارعی به دلیل پرونده اخلاقی سال گذشته برکنار شد و رادان نیز دو هفته پیش جای خود را به دیگری داد.
این طرح که ابتدا یک طرح موقت و فصلی بود در حالی برای دومین سال، در سال 1387 پیگیری می شود که به گفته مقام های پلیس بودجه ای معادل 103 میلیارد تومان به آن اختصاص یافته و قرار است همان طور که ایت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی خواسته است به صورت یک طرح دائمی دنبال شود.
این طرح در مراحل نخست بیشتر بر پوشش زنان تمرکز داشت اما در مراحل بعدی ابتدا جمع آوری معتادان و سپس جمع آوری اراذل و اوباش،بازرسی از کارگاهها و فروشگاههای لباس و ارایشگاههای مردانه،عکاسی ها و… نیز در دستور کار نیروی انتظامی قرار گرفت. اجرای این طرح واکنشهای فراوانی به همراه داشته و در بسیاری موارد با مقاومت شهروندان روبرو شده است. از جمله در ماه های اخیر چهل حقوقدان در نامهای به کمیسیون اصل نود مجلس از نیروی انتظامی بدلیل ایجاد محدودیتها، ممنوعیتها و وضع و تفسیر قانون و اجرای مجازات نا نوشته، پوششهای بعضا متعارف و مقبول جامعه را با عناوین مجرمانه بدون مستند قانونی، ممنوع و ازمصادیق جرم تلقی کردن و بنابر تشحیص خود اقدام به برخورد با شهروندان کردن، شکایت کردند.