گرگ میلر
مایکل هایدن، رییس سیا گفت او اعتقاد دارد ایران هنوز بدنبال بمب هسته ای است، هرچند مجموعه اطلاعاتی ایالات متحده و از جمله آژانس های تحت کنترل آمریکا سال گذشته به این نتیجه رسیده اند که برنامه تسلیحات هسته ای ایران در سال 2003 متوقف شده است.
در یک برنامه در تلویزیون ان بی اس از هایدن پرسیده شد که آیا فکر می کند ایران در تلاش برای توسعه سلاح هسته ای است، او پاسخ داد: “بله” و اضافه کرد: “ارزیابی او بر اساس شواهد محکمه پسند نیست … بلکه این نگاه مایک هایدن به مدارک و شواهد موجود است.“
او گفت استدلال وی تا حد زیادی از آن جا ناشی می شود که ایران به جای گردن نهادن به خواست بین المللی در بازرسی های هسته ای و چشم پوشی این از توسعه تکنولوژی های مربوط به ساخت مواد شکافنده هسته ای، به تحریم های بین المللی تن درداده است.
او گفت: “چرا ایرانی ها باید حاضر شوند بهای سنگین جریمه بین المللی را به خاطر کاری که مشغول انجام آن هستند بدهند، اگر واقعا در فکر تولید سلاح هسته ای نیستند یا اصلا این کار را شروع نکرده اند؟”
رئیس سیا آخرین مقام دستگاه بوش است که یافته های سازمان امنیت ملی را زیر سوال می برد. این برآوردها، تلاش های ایالات متحده و کشورهای اروپایی را برای زیر فشار گذاشتن ایران فرو نشانده بود.
دیک چنی، معاون رییس جمهور آمریکا، در یک مصاحبه رادیویی هفته گذشته، ایران را متهم کرد که “شدیداً مشغول توسعه تسلیحات هسته ای و غنی سازی اورانیوم تا سطح تولید سلاح است.” البته بازرسان بین المللی، شواهدی در تایید این نظر پیدا نکرده اند.
ایالات متحده و سایر کشورهای اروپایی همچنان نگران آن هستند که ایران در حال پیگیری یک برنامه هسته ای با قابلیت استفاده دوگانه است که در نهایت این کشور را قادر به تولید سلاح هسته ای خواهد نمود.
برآوردهای سازمان امنیت ملی باعث بروز تغییر در دیدگاه جامعه اطلاعاتی راجع به برنامه های هسته ای ایران شد. این گزارش سال ها پس از آن منتشر شد که هشدار می دادند ایران سرگرم تولید بمب هسته ای است. برآوردهای امنیتی گفته بود: “آژانس های جاسوسی ایالات متحده بااطمینان زیادی نتیجه گرفته اند که تهران برنامه تسلیحات هسته ای خود را در پاییز 2003 متوقف کرده است.“
اما همین گزارش در عین ذکر کرده بود که تهران “دست کم به دنبال باز نگاه داشتن راه تولید سلاح هسته ای برای خود است.” آنها فعالیت های صلح طلبانه غنی سازی اورانیوم را که می تواند در مسیر توسعه سلاح هم بکار رود، متوقف نکرده اند.
مایکل مک کانل، مقام عالی امنیت ملی آمریکا، ماه گذشته اعلام کرد که “اگر شانس بررسی مجدد گزارش را می یافت، به خاطر سوء برداشت های به وجود آمده از نتیجه گیری های این گزارش، احتمالاً “بعضی چیزها را تغییر می داده است.“
شواهد موجود، شامل دست نوشته ای است که تنها از متوقف ساختن “طراحی تسلیحاتی و کار نظامی سازی برنامه هسته ای” و نه کار غنی سازی اورانیوم، خبر می دهد؛ این دومی مهمترین شرایط ساخت یک بمب هسته ای را فراهم می آورد.
هایدن روز یکشنبه خاطر نشان کرد که برآوردهای ایالات متحده در چنین مواردی، اکنون با دید تردید مورد بررسی مجدد قرار گرفته است. علت هم اتهامات مربوط به برنامه های بحث انگیز عراق بوده است که بعدها غلط از آب درآمدند.
وی گفت جامعه اطلاعاتی ایالات متحده اکنون”مسولیت بیشتری بر گردن دارد زیرا خیلی از موارد مربوط به برنامه تسلیحات کشتار جمعی عراق، نادرست از کار درآمده بودند.“
منبع: لوس آنجلس تایمز – 31 مارس